Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Username Password Log me on automatically each visit Register

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 
Author Message
PostPosted: 27.04.2023, 13:30 

Czytam fora na ten temat i widać, że niezłe kwiatki się dzieją - człowiek wymieni jedną rzecz, a check engine powraca, i lecą kolejne komponenty.

Wszystko zaczyna się od CEL wyrzuconego przez niesprawną sondę lambda, których są cztery sztuki (przed/za katem na każdy cylinder bank).

Kogo polecacie żeby poprawnie zdiagnozować problem? Czasem mi się włącza check, czasem nie, i tak dalej.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 27.04.2023, 17:03 

Określ jeszcze którą sondę pokazuje jako wadliwą .Jaki to kod błędu . U mnie w 986 co jakiś czas wyskakiwał P0430. Pewnego razu zmieniłem stację tankowania i błędu nie było przez prawie rok. Ostatnio byłem zmuszony dotankować w innej stacji , przejechałem 20 km i check z tym samym numerem.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 28.04.2023, 19:19 

U mnie przy podobnej sytuacji był winien przepływomierz, warto go umyć specjalnym płynem , ja musiałem wymienić na nowy i pomogło.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 9.05.2023, 23:34 

Romcio wrote:
Określ jeszcze którą sondę pokazuje jako wadliwą .Jaki to kod błędu . U mnie w 986 co jakiś czas wyskakiwał P0430. Pewnego razu zmieniłem stację tankowania i błędu nie było przez prawie rok. Ostatnio byłem zmuszony dotankować w innej stacji , przejechałem 20 km i check z tym samym numerem.

Mi wyskoczył natychmiast po zatankowaniu benzyny 95... muszę odkopać zdjęcie tego kodu.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 10.05.2023, 14:35 

Romcio wrote:

Kod błędu P2196. Rząd 1 czujnik 1, "sygnał czujnika O2 przesunięty/zablokowany, mieszanka bogata".

Wyskoczyło chwilę po zatankowaniu 95 na parę km...

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 10.05.2023, 18:43 

Wygląda że na 1 rzędzie cylindrów -BANK1- szwankuje pierwszy czujnik czyli ten przed katem . On odpowiada za ustawienie składu mieszanki -stosunek paliwa do powietrza. Na początek sprawdzić kostki i przewody potem pewnie wymiana sondy.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 5.06.2023, 14:56 

Romcio wrote:
Wygląda że na 1 rzędzie cylindrów -BANK1- szwankuje pierwszy czujnik czyli ten przed katem . On odpowiada za ustawienie składu mieszanki -stosunek paliwa do powietrza. Na początek sprawdzić kostki i przewody potem pewnie wymiana sondy.

Tak było. Dałem sondę do wymiany. Check engine ustąpił, normalnie sobie jeździłem, ładniejsza kultura pracy pewnie z powodu normalnej mieszanki.

Pojechałem polatać po górskich trasach, ostro i do odcinki parę razy, zamknąłem obrotomierz, po powrocie wieczorem... check engine. Muszę sprawdzić kod. Może podzieliłem los gościa z Rennlist, który w Caymanie 10 lat temu na gwarancji kolejne błędy jeden po drugim naprawiał, aż ASO założyło ręce i wezwało "Porsche Corporate" czyli centralę.

Ja gwarancji nie mam, więc fajnie byłoby gdyby, tu było jakieś dobrze znane rozwiązanie...

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Yesterday, 14:04 

Tristan S wrote:
Romcio wrote:

Tak było. Dałem sondę do wymiany. Check engine ustąpił, normalnie sobie jeździłem, ładniejsza kultura pracy pewnie z powodu normalnej mieszanki.

Pojechałem polatać po górskich trasach, ostro i do odcinki parę razy, zamknąłem obrotomierz, po powrocie wieczorem... check engine. Muszę sprawdzić kod. Może podzieliłem los gościa z Rennlist, który w Caymanie 10 lat temu na gwarancji kolejne błędy jeden po drugim naprawiał, aż ASO założyło ręce i wezwało "Porsche Corporate" czyli centralę.

Ja gwarancji nie mam, więc fajnie byłoby gdyby, tu było jakieś dobrze znane rozwiązanie...

Update: wymiana akumulatora który był na wykończeniu magicznie zgasiła światełko CEL :D

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Yesterday, 18:24 

Żadna magia , odpięcie aku gasi checka, pojeżdzisz i błąd wróci.

Profile  
Reply with quote  
Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Ostatnie posty forum PCP

Przyklejone