|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
wierm
|
Napisane: wczoraj, 16:11 |
|
|
Niestety wirus 911 robi swoje... Mój Cayman R pójdzie wkrótce na sprzedaż. No i w związku z tym wybór padł na te dwa modele...
Oba bardzo do mnie przemawiają, a wybór między nimi jest dla mnie trudny: 1. 997.2 GTS - bardziej analogowy, mniejszy, chyba poręczniejszy, bardziej oddający charakter dawnych 911, hudrauliczne wspomaganie kierownicy, jednak multimedia to poprzednia epoka, chyba jednak sporo tańszy w zakupie 2. 991.1 GTS - nowszy, większy, mimo wszystko lepsze multimedia, niestety elektryczne wspomaganie kiery, ponoć gorszej jakości materiały użyte do budowy wnętrza, które mimo to bardziej do mnie przemawia, minimalnie mocniejszy (430 vs 408KM), lecz trochę droższy w zakupie. Moje zdanie opieram tylko na materiałach z internetu, bo sam nie miałem nigdy okazji pojeździć i poczuć na żywo żadnego z tych aut. Dlatego będę wdzięczny za wasze opinie, szczególnie osób, które miały tę szansę aby doświadczyć obu tych generacji.
|
|
Góra |
|
unkes
|
Napisane: wczoraj, 16:14 |
|
|
Nie miałem szansy jeździć tymi GTSami, ale podeślij może info na priv o tym Caymanie R na sprzedaż
|
|
Góra |
|
wierm
|
Napisane: wczoraj, 16:22 |
|
|
Poszło
|
|
Góra |
|
Jaśnie Panicz
|
Napisane: wczoraj, 17:56 |
|
|
Posiadam 997.2 4GTS od nowości z 2011 roku czyli już 14 lat i polecam wierm napisał(a): Niestety wirus 911 robi swoje... Mój Cayman R pójdzie wkrótce na sprzedaż. No i w związku z tym wybór padł na te dwa modele...
Oba bardzo do mnie przemawiają, a wybór między nimi jest dla mnie trudny: 1. 997.2 GTS - bardziej analogowy, mniejszy, chyba poręczniejszy, bardziej oddający charakter dawnych 911, hudrauliczne wspomaganie kierownicy, jednak multimedia to poprzednia epoka, chyba jednak sporo tańszy w zakupie 2. 991.1 GTS - nowszy, większy, mimo wszystko lepsze multimedia, niestety elektryczne wspomaganie kiery, ponoć gorszej jakości materiały użyte do budowy wnętrza, które mimo to bardziej do mnie przemawia, minimalnie mocniejszy (430 vs 408KM), lecz trochę droższy w zakupie. Moje zdanie opieram tylko na materiałach z internetu, bo sam nie miałem nigdy okazji pojeździć i poczuć na żywo żadnego z tych aut. Dlatego będę wdzięczny za wasze opinie, szczególnie osób, które miały tę szansę aby doświadczyć obu tych generacji.
|
|
Góra |
|
wierm
|
Napisane: wczoraj, 18:02 |
|
|
[quote="Jaśnie Panicz"]Posiadam 997.2 4GTS od nowości z 2011 roku czyli już 14 lat i polecam Wow, to wiele mówi… Napiszesz coś więcej, jaki przebieg, co w nim lubisz najbardziej a co Cię uwiera.? Jakie są jego bolączki, na co zwrócić uwagę przy zakupie? Z góry dziękuję za odpowiedzi
|
|
Góra |
|
wierm
|
Napisane: dzisiaj, 14:47 |
|
|
Nikt, nic więcej nie napisze... ? Nie wierzę że nie ma tu osób, które mogą się podzielić swoimi doświadczeniami w zadanej materii...
|
|
Góra |
|
Loras
|
Napisane: dzisiaj, 15:03 |
|
Dołączył: 28.05.2020 Posty: 587 Lokalizacja: Bydgoszcz / Poznan
Nr klubowicza: 711
|
To są problemy pierwszego świata, obyśmy zawsze tylko takie mieli, czy 997.2 GTS czy 991.1 GTS Albo lepiej, GT3RS 992.1 czy 992.2 Powodzenia!
|
Góra |
|
profi
|
Napisane: dzisiaj, 15:12 |
|
|
Miałem przez kilka lat 997.1 2S oraz Turbo 997.1 - dla mnie to przepaść w porównaniu do 991 - najlepiej 991.2 991 jest dużo atrakcyjniejszy wizualnie, lepiej prowadzi się - w zasadzie wszystko robi lepiej. Do tego nie wiem jak wygląda sprawa z silnikiem w 997 GTS ale silnik 3.8 to mało trwała konstrukcja - to ta z tych gorszych. Jeśli 997 to silnik najlepiej Turbo lub podstawowy 3.6 wolnossący - te są bardzo trwałe szczególnie Turbo. Mógłbym pisać długie wywody na temat różnic, ale po co. Reasumując wszystko sprowadza się według mnie do wniosku, że 991 to rewolucyjna konstrukcja w stosunku do poprzednika. Ze swojej strony po kilkunastu latach doświadczeń z praktycznie wszystkimi produktami marki z modeli 911 oraz 718 polecam wyłącznie produkty serii GT - ale wiadomo to inne ceny oraz przeznaczenie.
|
|
Góra |
|
profi
|
Napisane: dzisiaj, 15:12 |
|
|
Miałem przez kilka lat 997.1 2S oraz Turbo 997.1 - dla mnie to przepaść w porównaniu do 991 - najlepiej 991.2 991 jest dużo atrakcyjniejszy wizualnie, lepiej prowadzi się - w zasadzie wszystko robi lepiej. Do tego nie wiem jak wygląda sprawa z silnikiem w 997 GTS ale silnik 3.8 to mało trwała konstrukcja - to ta z tych gorszych. Jeśli 997 to silnik najlepiej Turbo lub podstawowy 3.6 wolnossący - te są bardzo trwałe szczególnie Turbo. Mógłbym pisać długie wywody na temat różnic, ale po co. Reasumując wszystko sprowadza się według mnie do wniosku, że 991 to rewolucyjna konstrukcja w stosunku do poprzednika. Ze swojej strony po kilkunastu latach doświadczeń z praktycznie wszystkimi produktami marki z modeli 911 oraz 718 polecam wyłącznie produkty serii GT - ale wiadomo to inne ceny oraz przeznaczenie.
|
|
Góra |
|
wierm
|
Napisane: dzisiaj, 15:26 |
|
|
Dzięki za opinię. Absolutnie się zgadzam w kwestii większej atrakcyjności wizualnej 991. W przypadku 997 nie myślałem o Turbo, ale po tym co piszesz rozważę tę opcję.
|
|
Góra |
|
profi
|
Napisane: 32 minuty temu |
|
|
wierm napisał(a): Dzięki za opinię. Absolutnie się zgadzam w kwestii większej atrakcyjności wizualnej 991. W przypadku 997 nie myślałem o Turbo, ale po tym co piszesz rozważę tę opcję. Weź pod uwagę, że Turbo to całkiem inne auto - to nie tylko różnica samego silnika, a na wyglądzie podobieństwa kończą się. Zacznij od zaznajomienia się fizycznego z produktami.
|
|
Góra |
|
wierm
|
Napisane: 23 minuty temu |
|
|
Internet w tej kwestii mam przekopany wzdłuż i wszerz, zarówno nasz jak i ten anglojęzyczny. Nastawiłem się na GTS'y bo urzeka mnie wolnossąca natura tych jednostek, dźwięk jaki generują i spontaniczna reakcja na gaz, którą znam z mojego Caymana R. W kwestii fizycznego zapoznania się z produktami jest ciężko, bo nie znam nikogo, kto ma takie auta. Trochę zaskoczyła mnie informacja o potencjalnej usterkowości silników 3.8 w 997.2, przyznaję, że nie znalazłem niczego na ten temat.
|
|
Góra |
|
profi
|
Napisane: 8 minut temu |
|
|
Nie wiem jaki stosowano silnik w 997.2 - ja pisałem o silniku 3.8 w 997.1 S - taki miałem i ten był narażony na ryzyko. Z tego co pamiętam problem dotyczył układu smarowania. 15 lat temu to było moje pierwsze 911 także trochę czasu minęło i kupowałem je jak każdy inny samochód w tamtych czasach czyli bez odpowiedniego przygotowania. I to uważam po latach za kluczowa sprawę. Więcej już aut bez "testów" nie kupuję poza serią GT oczywiście, tu trzeba brać w ciemno i cieszyć, że można - choć i to na całe szczęście ulega normalizacji A jeśli chcesz mieć prawdziwy experience pochodzący z natury wysokoobrotowej wolnossącej jednostki Porsche to koniecznie szukaj czegoś z silnikiem 4.0 z GT3 bo cała reszta to tylko nieudolne podróbki
|
|
Góra |
|
wierm
|
Napisane: minutę temu |
|
|
profi napisał(a): Nie wiem jaki stosowano silnik w 997.2 - ja pisałem o silniku 3.8 w 997.1 S - taki miałem i ten był narażony na ryzyko. Z tego co pamiętam problem dotyczył układu smarowania. 15 lat temu to było moje pierwsze 911 także trochę czasu minęło i kupowałem je jak każdy inny samochód w tamtych czasach czyli bez odpowiedniego przygotowania. I to uważam po latach za kluczowa sprawę. Więcej już aut bez "testów" nie kupuję poza serią GT oczywiście, tu trzeba brać w ciemno i cieszyć, że można - choć i to na całe szczęście ulega normalizacji Absolutnie się z Tobą zgadzam. Idealnie byłoby usiąść w jednym i drugim i spędzić chociaż chwilę za kierownicą. Problem w tym, że ciężko nawet o opinię właścicieli obu generacj, ale może jeszcze się odezwie ktoś i podzieli swoimi spostrzeżeniami. Tak czy inaczej dziękuję za Twoje komentarze!
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|