Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: wczoraj, 21:12 

Witam wszystkich

Przeszukałem forum ale nie umiałem znaleźć podobnego problemu w MACAN z roku 24 bez panoramy. Nie wiem czy to po tych deszczach teraz ale przy normlanym nawiewie (np. temp. 20 st. bez opcji auto i bez klimy szyby parują niemiłosiernie, tak, że jazda jest niebezpieczna bo szyba przednia i boczna to totalne mleko. Dałem max temp i troszkę się coś tam na dole przedniej szyby rozjaśniło ale raz, że gorąco a dwa i tak ledwo co pomogło. Jedyne opcje ktore pomagają to: max ciepło na szybę przednią (jak w zimie) ale to mamy saunę w aucie lub jazda na klimie (wysusza powietrze) - i w zasadzie to jedyne rozwiązanie "harcerskie" żeby móc jeździć. Przejrzałem pod maską i nie widzę żeby jakieś odpływy były zapchane, w aucie na oko sucho. I zaczynam się martwić. Byłem na serwisie (bo sobie spryskiwacze przestały działać niektóre - zrobili to) ale ad. parowanie "muszą głęboką diagostykę zrobić. Hmmm. Coś tam o filtrze kabinowym wspominali, że może do wymiany, że to jest może źródło problemów...Auto ma 14 kkm.... Powiedział, że przy okazji wymiany oleju (nagle sie zrobił wymóg co 15 tys kkm a w warunkach jakie otrzymałem przed zakupem jak byk 30 kkm (wiadomo, że co 15 max ale to sobie sam zrobie ten "pośedni") głębiej sprawdzą. Jakoś zaczynam się ich bać :) Czy ktoś może coś doradzić? Co mogę sam i jak sprawdzić? Czy do auta nie dostaje się woda z deszczu i mimo, że auto nowe to coś z jego uszczelnieniem nie tak, na zasadzie "Macany tak mają"? Czy podjechać do Mikołowa lub Pszczyny czy to jednak należy oczekiwać jako "na gwarancji" (uszczelnienie auta) Dołączam zdjecia jak wyglądaja szyby i jak się zmienia przy różnych układach nawiewu. Z góry dziękuję za pomoc.

link do zdjęć: https://1drv.ms/f/c/b58769c50a501450/El9yNjxfVvhJp7OdN22mRFkBXYRqWjIeRugdapNu1FkUiA?e=7v78ux

PostNapisane: wczoraj, 22:31 

Nr klubowicza: 078
U nas w Macanie jest też problem z dość mocnym parowaniem szyb po deszczu. Ale odpalenie ogrzewania szyby oczyszcza je w kilkanaście sekund, to samo z klimą.
Opcja ustawienia zwykłego nawiewu tylko na szybę też pomaga, choć trwa to dłużej i wtedy trochę zaparowania w zakamarkach zostaje.

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

PostNapisane: wczoraj, 22:51 

Z wszystkim się zgadzam. Tylko, że u mnie po wyłączeniu klimy czy też nawiewu ciepłego powietrza na szybę czy też ogrzewania szyby przedniej ...zaparowanie powraca dosłownie w 2-3 miinuty. Jeśli, któraś z wybranych opcji jest cały czas włączona to zaparowanie nie powraca ale wystarczy włączyć "zwykłe" ustawienia np. temp. 20 auto (bez klimy) i ...mam znowu to samo za chwilę :(

Tak jakby gdzieś było źródło wilgoci w kabinie ...ale ja go nigdzie nie widzę. Nawet dywaniki są gumowe więc nie ma opcji o wilgocie w dywanikach.

PostNapisane: dzisiaj, 0:12 

Hmm a taki stary trik jak gazeta pod wycieraczki i sprawdzić czy sucha po 1-2 dniach? Może skądś wilgoc się dostaje, bo to nie jest normalne. Może coś w bagażniku pod podłoga? Czy auto ma jonizator? Nie wiem czy w macanach były.

PostNapisane: dzisiaj, 0:43 

cukin napisał(a):
Hmm a taki stary trik jak gazeta pod wycieraczki i sprawdzić czy sucha po 1-2 dniach? Może skądś wilgoc się dostaje, bo to nie jest normalne. Może coś w bagażniku pod podłoga? Czy auto ma jonizator? Nie wiem czy w macanach były.

Jonizatora nie ma. Ale spojrzałem teraz - auto nie jest w garażu i szyby są z zewnątrz ok. Niee widać na nich pary, widać normalnie wnętrze przy oświetleniu na placu. Tak więc tak jakby wilgoci nie było. Ciekawe czy w momencie uruchomienia i jazdy parowanie się znowu pojawi. To by była zagadka a może jakaś wskazówka. Nie wiem :(

PostNapisane: dzisiaj, 2:00 

andrz_ej napisał(a):
cukin napisał(a):

Jonizatora nie ma. Ale spojrzałem teraz - auto nie jest w garażu i szyby są z zewnątrz ok. Nie widać na nich pary, widać normalnie wnętrze przy oświetleniu na placu. Tak więc tak jakby wilgoci nie było. Ciekawe w sumie jest to, że parowanie szyb pojawia się po uruchomieniu silnika. Jak mi oddawali samochód po naprawie spryskiwaczy to też nie było żadnej zaparowanej szyby a po chwili jazdy powrotnej ledwo co było widać.

PostNapisane: dzisiaj, 4:35 

To jeśli przy postoju nie ma wilgoci na szybach to może słabo woda odpływa z mieszalnika wentylacji lub zabity już filtr kabiny.

PostNapisane: 13 minut temu 

Wymien filtr kabinowy, kosztuje grosze. To ze na postoju szyby nie parują nie oznacza że w środku nie ma wilgoci. Objawy które opisujesz pojawiały się sie w okresie wiosennym jak włączałem klimatyzację, całość szyb momentalnie parowała do tego stopnia ze bylo to niebezpieczne podczas jazdy. Po prostu jeździłem przez jakiś czas ciągle na włączone klimatyzacji i problem ustąpił. Czy auto stoi "pod chmurka" na codzień?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]