|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
Bartosz1986
|
Napisane: 18.07.2026, 13:55 |
|
|
|
Na wstępie zaznaczam, że nie tylko ja mam problem ze sprzedażą auta dla entuzjastów, paru kolegów również.
Otóż mam wystawionego na otomoto Boxstera S 981 (tego czerwonego, który pojawił się w materiale Złomnika na Kanale Zero...). W ubiegłym miesiącu auto miało w ulubionych ponad 250 osób. Telefony są, ale tylko badanie gruntu, nikt zdecydowany. Zszedłem bardzo mocno z ceny. Już się pogodziłem, że stracę na nim sporo, ale bez przesady - w ubiegłym roku ERGO Hestia wyceniła AC na 204 tys. zł, a obecnie auto jest za 166 tys. wystawione i wciąż nikt nie wziął. Miałem jednego zdecydowanego kupującego, już chciał, żeby, zdejmować ogłoszenie, umówiliśmy na sprzedaż, a w kolejny dzień stwierdził, że ma bardzo daleko i za dużo zachodu żeby po auto tyle jechać....
|
|
| Góra |
|
Johnny
|
Napisane: 18.07.2026, 14:34 |
|
|
|
Dlatego ja nawet nie wystawiam, szkoda czasu i nerwów. Ty masz USA i wysoki przebieg więc dużo chętnych odpada już na starcie, mimo że cena jest dobra.
|
|
| Góra |
|
kryptic
|
Napisane: 20.07.2026, 10:27 |
|
|
Zakładam, że mówisz o aucie, które stoi na otomoto z nr VIN WP0CB2A84DS130543. Jeśli tak, to jako entuzjasta, który sam jeździ innym Boxsterem, większe zaufanie jako u potencjalnego kupującego (od razu dodam że nie zamierzam teraz nic kupować, więc piszę jako osoba całkowicie z boku) wzbudziłoby we mnie od razu klarowne przekazanie całej historii auta. Podajesz w opisie, że "Auto sprowadzone z USA 7 lat temu jako całkowicie BEZWYPADKOWE" i że dysponujesz wszystkimi raportami. Z drugiej strony nie jest trudno znaleźć w internecie informację z aukcji ( https://en.bidfax.info/porsche/boxster/ ... 30543.html), gdzie niby jest podana jakaś szkoda prawego tyłu wyceniona na 16982$. Ja wiem, że Amerykanie często przesadzają z tymi wycenami i auto wygląda na całe na zdjęciach, więc tym bardziej warto byłoby rozwiać wątpliwości, czego dotyczyła sytuacja.
|
|
| Góra |
|
Pavis
|
Napisane: 20.07.2026, 12:50 |
|
|
|
Również uważam, że poza przebiegiem (to zawsze można rekompensować ceną i dobrym utrzymaniem) szczera informacja na temat historii (szczególnie jeżeli jesteś w stanie udokumentować) jest bardzo ważna. Wiadomo, że raczej nikt nie kupuje w 100% sprawnego samochodu z rynku USA bo jest to nieopłacalne. Jeżeli piszesz że auto jest sprowadzone z USA i jest całkowicie BEZWYPADKOWE, to u kupującego rodzą się w głowie inne "koszmary" jak np. zalanie (powódź). Prawdę mówiąc wolałbym samochód po stłuczce i dobrze naprawiony niż po powodzi... Wyjaśnij w ogłoszeniu co stanowiło szkodę (w opisie aukcji główna jest wskazana elektryka a druga uszkodzenie tyłu), jak została naprawiona itp. Jeżeli to będzie racjonalne a Ty dodatkowo będziesz w stanie udowodnić historię, to na pewno lepiej wygląda niż pozostawianie domysłów (w tym przypadku niestety negatywnych ze względu na pochodzenie).
|
|
| Góra |
|
Bartosz1986
|
Napisane: 20.07.2026, 13:53 |
|
|
|
Wyszedłem z założenia, że nie piszę tego w ogłoszeniu, bo jeśli ktoś jest serio zainteresowany, to o to zapyta. I wiecie co? Prawie nikt o to nie pyta! Dla potencjalnych kupujących liczy się, że bezwypadkowy, nie interesuje ich przyczyzna importu.. A przyczyna jest mega trywialna. Kuna przegryzła wiązkę elektryczną (2 kabelki), a ASO miało wówczas procedury, że nie naprawia wiązki tylko ją wymienia, wyceniło rozebranie całego samochodu by wymienić całą wiązkę... Koszt był absurdalny i stwierdzono całkę. Lutowanie zajęło dosłownie parę minut i auto naprawione. Potem przyszła pełna europeizacja i tak oto jest bezwypadkowy samochód prosto z USA... jeden niezdecydowany kupujący sprawdzał go profesjonalnym miernikiem lakieru i potwierdził, że wszystko OK.
|
|
| Góra |
|
BartekG
|
Napisane: 20.07.2026, 23:18 |
|
|
Pavis napisał(a): Również uważam, że poza przebiegiem (to zawsze można rekompensować ceną i dobrym utrzymaniem) szczera informacja na temat historii (szczególnie jeżeli jesteś w stanie udokumentować) jest bardzo ważna. Wiadomo, że raczej nikt nie kupuje w 100% sprawnego samochodu z rynku USA bo jest to nieopłacalne. Jeżeli piszesz że auto jest sprowadzone z USA i jest całkowicie BEZWYPADKOWE, to u kupującego rodzą się w głowie inne "koszmary" jak np. zalanie (powódź). Prawdę mówiąc wolałbym samochód po stłuczce i dobrze naprawiony niż po powodzi... Wyjaśnij w ogłoszeniu co stanowiło szkodę (w opisie aukcji główna jest wskazana elektryka a druga uszkodzenie tyłu), jak została naprawiona itp. Jeżeli to będzie racjonalne a Ty dodatkowo będziesz w stanie udowodnić historię, to na pewno lepiej wygląda niż pozostawianie domysłów (w tym przypadku niestety negatywnych ze względu na pochodzenie). +1 prawda !
|
|
| Góra |
|
radissimo
|
Napisane: wczoraj, 13:42 |
|
Nr klubowicza: 695
|
|
Ad. " "koszmary" jak np. zalanie (powódź)" - nie zgadzam się. Moje 911.1 S miało taką historię (woda deszczowa, gdy stało w salonie na ekspozycji, a nie morska, słona) i po prawidłowo przeprowadzonej naprawie (wymiana wiązki kablowej, modułów, głośników, panelu klimy, foteli i gąbki podłogi) jeżdżę nim już 8 lat, w tym i na torze, i nic się nie dzieje. Wręcz kupiłbym takie po raz kolejny.
|
|
| Góra |
|
radissimo
|
Napisane: wczoraj, 13:57 |
|
|
Radzę brać to autko na wypady klubowe - przewijają się tu sami pasjonaci, z rodzinami - a nuż któryś zechce zrobić swojej zonie lub córce prezent. Poza tym, warto co jakiś czas go zaparkować na 1-2 dni w atrakcyjnie zlokalizowanych parkingach pod biurowcami, gdzie pracują młodzi prawnicy, finansiści, bankierzy, itp. i chodzą na lunche w Centrum lub w weekendy, z kartką 'Sprzedam. Tel.". Bartosz1986 napisał(a): Na wstępie zaznaczam, że nie tylko ja mam problem ze sprzedażą auta dla entuzjastów, paru kolegów również.
Otóż mam wystawionego na otomoto Boxstera S 981 (tego czerwonego, który pojawił się w materiale Złomnika na Kanale Zero...). ..
|
|
| Góra |
|
Bartosz1986
|
Napisane: wczoraj, 14:33 |
|
|
radissimo napisał(a): Radzę brać to autko na wypady klubowe - przewijają się tu sami pasjonaci, z rodzinami - a nuż któryś zechce zrobić swojej zonie lub córce prezent. Poza tym, warto co jakiś czas go zaparkować na 1-2 dni w atrakcyjnie zlokalizowanych parkingach pod biurowcami, gdzie pracują młodzi prawnicy, finansiści, bankierzy, itp. i chodzą na lunche w Centrum lub w weekendy, z kartką 'Sprzedam. Tel.". Mam wrażenie, że taka strategia mogła działać w czasach prosperity jak ludzie mieli dużo pieniędzy albo koniunktura wskazywała na to, że będą mieli. Takiego auta nie kupuje się dziś "bo wpadło w oko" / "bo zobaczyłem na parkingu i się spodobało". Mam wrażenie, że ogółem ludzie obecnie zdecydowanie mniej chętnie kupują samochody, które są kaprysem, czy zabawką dla kogoś, kto bez finansowania może sobie wyskoczyć z 200 tys. zł. Może się mylę, ale sądzę, że takie auto kupuje ktoś świadomy, kto szuka konkretnie takiego auta i jeśli pojawi się w serwisie ogłoszeniowym, to on i tak je znajdzie. Apropos parkowania pod wieżowcem, gdzie teoretycznie powinni pracować polscy yuppies 
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
| Góra |
|
Pavis
|
Napisane: wczoraj, 15:38 |
|
|
radissimo napisał(a): Ad. " "koszmary" jak np. zalanie (powódź)" - nie zgadzam się. Moje 911.1 S miało taką historię (woda deszczowa, gdy stało w salonie na ekspozycji, a nie morska, słona) i po prawidłowo przeprowadzonej naprawie (wymiana wiązki kablowej, modułów, głośników, panelu klimy, foteli i gąbki podłogi) jeżdżę nim już 8 lat, w tym i na torze, i nic się nie dzieje. Wręcz kupiłbym takie po raz kolejny. No widzisz Ty byś kupił po powodzi a ja bym nigdy nie kupił - statystycznie 50% potencjalnych klientów taki samochód stracił 
|
|
| Góra |
|
radissimo
|
Napisane: wczoraj, 21:40 |
|
|
Bartek, podeślij jak masz link to tego Złomka na kanale Zero (nie mogę znaleźć na necie). Mam brata, któremu żona powiedziała, że jak chce, to może sobie kupić to autko. No i biedny ogląda o nim teraz jakieś filmiki na Youtube i ten link z Twojej aukcji, żeby sobie wyrobić zdanie. Impulsywny kupiec, który wg. Ciebie nie istnieje Jesteś z Wrocławia? Ja i brat też, więc może się do Ciebie odezwie z prośbą o spotkanko gdzieś na mieście na 10 min., zeby się przyjrzeć w realu. PS. Ja moją 991 S po Silesia Ringu 8. sierpnia też wystawiam. Tu na forum przede wszystkim.
|
|
| Góra |
|
Bartosz1986
|
Napisane: dzisiaj, 11:31 |
|
|
|
| Góra |
|
Bartosz1986
|
Napisane: dzisiaj, 11:33 |
|
|
radissimo napisał(a): PS. Ja moją 991 S
Czy to nie Ty jeździsz czasem w okolicach Kątów Wrocławskich? Nie wyprzedzałeś mnie raz? Nie dałem się sprowokować do wyścigów 
|
|
| Góra |
|
radissimo
|
Napisane: dzisiaj, 15:20 |
|
|
|
Dzięki za klipy - też na nie wczoraj trafiłem. Najważniejszy byłby ten filmik o konkretnie Twoim aucie. Kogo brat ma przyatakować na Whatsup'ie, gdyby chciał dalej drążyć temat? Bartosz - jak godność?
Ps. Ja jeżdżę na co dzień w Warszawie na Bemowie, ale czasem na weekend wpadam do Wrocławia do rodziny (skąd pochodzę). Możliwe więc, że mogliśmy się spotkać w okolicach Kątów, bo tam wypadam na Krzyk i z obwodnicy A2.
|
|
| Góra |
|
Bartosz1986
|
Napisane: 12 minut temu |
|
|
|
| Góra |
|