Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14.02.2014, 20:49 

Witam

Mam problem z systemem PSM mianowicie pali się na pulpicie kontrolka " trójkąt w kółku" i zdarzyło mi sie ostatio przy ostrzejszym hamowaniu, że pojawił się komunikat najpierw coś odnośnie pneumatu taki czerwony samochód na wyświetlaczu a po chwili komunikat "psm failure workshop" a autem zaczęło bardzo szarpać wszytko w trakcie hamowania, zatrzymałem się i odjechałem normalnie ale kontrolka się pali.

Ponad to nie mogę włączyć trybu, tutaj gdzię się przestaiwa napędy, ten przy którym jest symbol autostrady nie wiem nawet co to za tryb.

Właśnie kupiłem swoje pierwsze Porsche, proszę o pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 15.02.2014, 16:52 

Witam.
Zapalona kontrolka od PSM może oznaczać wiele rzeczy które są nie tak.Najlepiej podpiąć pod komputer.Może przy ostrym hamowaniu coś nie odbiło i koło jest przychamowywane a układ który jest odpowiedzialny za wyrównywanie prędkości pomiędzy kołami lub osiami wywala jako błąd.
Odnośnie suwaka od zmiany trybu jazdy zmian dokonujemy na postoju z wciśniętym hamulcem w trybie P lub N. Jeśli przekręcimy kluczyk na suwaku na krótko zaświecą się na czerwono kontrolki od napędu jeśli któraś mruga jest problem.
Pozdrawiam.

Zobacz profil YIM  
 Tytuł:
PostNapisane: 16.02.2014, 11:10 

Podpiołem auto pod komputer, w elektronice silnika wyskakuje coś odnośnie systemu odpowietrzania baku, i temperaturę bodajże silnika pokazuje -40 stopni. Jeśli chodzi układ hamulcowy czy ABS nie ma żadnych błędów. W skrzyni pojawia się błąd elektroniki silnika.

Dzisiaj sprawdzę te kontrolki przy napędach czy któraś, po włożeniu kluczyka będzie mrugać.

I sprawdzę przepływomierze.

Tytuł:
PostNapisane: 16.02.2014, 22:14 

Błędy które wyskakują:

- czujnik temperatury powietrza zasysanego

A w skrzyni biegów pokazuję się sterownik silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 16.02.2014, 23:00 

Błędy które opisujesz nie maja nic wspólnego z PSM.
Jesli zapalil się błąd PSMu to na 100% powinien on zostać w pamieci - no chyba, że odpinałeś akumulator.
Na 100% zczytało wam błedy z ABSu i było czysto?

Tytuł:
PostNapisane: 16.02.2014, 23:03 

Witam.
Chyba jednak szykuje się wizyta w serwisie lub warsztacie który ogarnie sprawę.Pomijając czujnik temperatury i ewentualne skasowanie błędów,pewne sprawy ogarniają głebiej.Czasami zwykła przerwa na wtyczce robi robote.
Ja osobiście dla świętego spokoju od czasu do czasu odwiedzam PCW.
Pozdrawiam.

Zobacz profil YIM  
 Tytuł:
PostNapisane: 18.02.2014, 23:31 

Jutro stawiam auto na kilka godzin do warsztatu i zobaczymy. Dzisiaj tylko szybkie podpięcie pod komputer i sprawdzenie komunikacji komputer - samochód tak na szybko to coś się dzieje ponoć z mocą silnika bo wszędzie się pokazuje.

Jutro po południu wszytko będę wiedział, dam znać co i jak.

Dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: 24.02.2014, 22:32 

Auto już ogarnięte, kontrolka silnika i kontroli trakcji zgasła auto już nie szarpie.

Pozostaje jeszcze tylko problem bo cały czas nie działa mi jedna opcja jeśli chodzi o reduktor a mianowicie tak przy której jest rysunek autostrady/trasy. Jak wrzucę N i nacisnę hamulec następnie popchnę ten wichajster od napędów raz do przodu włącza się blokada centralna, ponowne popchnięcie do przodu blokuje przód, dwa razy do tyłu i wszystko wraca do normy ale jak popchnę go do tyłu nic się nie dzieje kontrolka się nie zapala.
Dodam jeszcze, że przy odpalaniu nie wyskakuje żadne usterka tej opcji wszystkie trzy kontroli zapalają się i gasną.

Tytuł:
PostNapisane: 24.02.2014, 22:34 

maciek.zdw napisał(a):
Auto już ogarnięte, kontrolka silnika i kontroli trakcji zgasła auto już nie szarpie.

Pozostaje jeszcze tylko problem bo cały czas nie działa mi jedna opcja jeśli chodzi o reduktor a mianowicie ta przy której jest rysunek autostrady/trasy. Jak wrzucę N i nacisnę hamulec następnie popchnę ten wichajster od napędów raz do przodu włącza się blokada centralna, ponowne popchnięcie do przodu blokuje przód, dwa razy do tyłu i wszystko wraca do normy ale jak popchnę go ponownie do tyłu nic się nie dzieje kontrolka się nie zapala.
Dodam jeszcze, że przy odpalaniu nie wyskakuje żadne usterka tej opcji wszystkie trzy kontroli zapalają się i gasną.

Tytuł:
PostNapisane: 24.02.2014, 23:01 

Witam.
Kontrolka przy trybie szosowym w trakcie użytkowania nie powinna się świecić.Wszystko jest Ok.
Jedynie przekręcenie kluczyka stacyjki w położenie zapłon powoduje tzw.auto-test m.in.na krótko zostają włączone wszystkie trzy kontrolki.

Pozdrawiam.

Zobacz profil YIM  
PostNapisane: 11.11.2024, 19:18 

Maciek ale co było awaria tego PSM ?? Co naprawiłeś ??

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]