gar napisał(a):
kalah napisał(a):
Ja mam adapter Carlinkit 4.0 za 160zł. Android Auto działa bezprzewodowo. Żeby działało auto musi mieć opcję Apple Car Play.
Jeżeli możesz opisać proces podłączania byłbym wdzięczny. U mnie nie działa. Autom ma Apple Car Play ale nie widzi Carlinkit. Jak w PCM widzisz to urządzenie?
Opiszę w punktach.
A) Podłączenie
1. Po pierwsze urządzenie działa po "protokole" CarPlay tzn. dla samochodu telefon z androidem jest widoczny w PCM jako CarPlay a nie Android Auto.
2. Urządzenie musi być wpięte do złącza, które obsługuje przewodowy CarPlay. Dla 718 jest to złącze w podłokietniku. W zestawie jest krótki kabel USB-A <-> USB-C i polecam wpinać tym przewodem (USB-A w auto, a USB-C w Carlinkit).
3. Osobiście wyprowadzam kabel poza podłokietnik dla lepszej wentylacji Carlinkit, bo potrafi się grzać.
4. Mam sparowany telefon z Carlinkit po Wifi i po Bluetooth, łączy się automatycznie po wejściu do auta. Proponuję usunąć połączenie Bluetooth telefonu z PCM, żeby się nie gryzło na początku i rozłączyć się z domowym WiFi.
B) Optymalizacja
Zauważyłem, że ustawienia Carlinkit po wyjęciu z pudełka nie są do końca zoptymalizowane jeśli chodzi o płynność działania. Objawia się to tym, że po pewnym okresie czasu Carlinkit się rozłącza lub zawiesza, a operowanie na google maps działa z opóźnieniem.
1. Żeby wejść do ustawień trzeba odpiąć urządzenie i podłączyć do innego zasilania niż USB z CarPlay. Jeśli urządzenie jest podłączone do złącza CarPlay, to telefon nie chce się połączyć z ustawieniami urządzenia bo automatycznie paruje jako Android Auto. Ja chcąc zmienić ustawienia podpinam do ładowarki telefonu lub złącza USB w przednim schowku.
2. Trzeba połączyć się bezpośrednio z WiFi Carlinkit (u mnie widoczne jako PORSCHE8B) i następnie w przeglądarce wpisać 192.168.50.2
3. Optymalne ustawienia, które dzisiaj testuję i wygląda na to że działają stabilnie przy małym input lagu załączam jako pliki.
C) Troubleshooting
Jeśli pojawiały się problemy takie jak:
1. Freeze ekranu i PCM
2. Brak możliwości podłączenia (czerwona lampka na Carlinkit)
3. Zerwanie połączenia podczas jazdy
To głównym rozwiązaniem był przede wszystkim restart PCM poprzez przytrzymanie przez dłuższy czas przycisku głośności. Czasowe odłączenie Carlinkit od zasilania nie zawsze pomagało i nie zawsze restartowało połączenie.
Na dzień dzisiejszy po zastosowaniu powyższych rozwiązań muszę przyznać, że urządzenie jest w 95% stabilne i generalnie za tą kasę to jest to game changer. Puszczenie Android Auto po protokole Apple to mistrzostwo bez ingerencji w samo PCM.
Powodzenia,
KalaH