Panowie i Panie
Kolejne auto z mojego garażu idzie pod młotek. Tym razem piękny egzemplarz Mercedesa R129 500SL w wersji przedliftowej, którym niestety nawet nie zdążyłem się nim odpowiednio nacieszyć...
Poniżej podstawowe informacje dotyczące auta a w załączeniu kilka zdjęć.
Cena - 85.000 pln
Produkcja 17.10.1991
I rejestracja 16.04.1992
Kolor lakieru 348 Perblau (jasny błekit)
Kolor tapicerki Leather Pebble (beżowy MB Tex)
Kolor dachu materiałowego: Dark Blue Soft Top 5010 (granat) - dach w stanie idealnym, chyba był już wymieniony na nowy.
Przebieg 62.503 mile
Najważniejsze z wyposażenia:
Wszystko zgodnie ze specyfikacją fabryczną dla wersji USA. Dodatkowo auto doposażone w pakiet AMG w postaci felg, atrapy grilla, customowego wydechu (piękny basowy dźwięk), końcówek wydechów (tak, dwóch - jeden wydech to ślepa atrapa) oraz znaczka na tylnej klapie.
Lampy przednie zmienione na europejskie, zdemontowane wycieraczki lamp.
Do auta jest oryginalny hardtop.
Historia auta:
1. USA:
Auto cały swój żywot w USA spędziło na Florydzie gdzie miało dwóch właścicieli. Pierwszy posiadał auto 14,5 roku, drugi 12,5 roku po czym niestety zmarł. Auto odkupiłem od syna drugiego właściciela, odnotowanego jako trzeci właściciel w CarFaxie z 4 miesięcznym okresem posiadania pojazdu.
Auto serwisowane w Mercedes Benz do roku 1996 i przebiegu 18.000 mil. Potem serwisowane w niezależnych warsztatach. Wraz z autem cała dokumentacja wszelkich prac przy aucie prowadzonych przez drugiego właściciela, który nabył auto w 2008 roku (emerytowany policjant z NYPD, który przeprowadził się na Florydę, generalnie chyba niezły maniak znany na amerykańskich forach MB, jego przeróbka wydechu wraz z rysunkami zrobiła tam furorę!). Rachunki z tego okresu w sumie na kilkanaście tysięcy USD.
Auto oczywiście z czystym Carfaxem, bez żadnych adnotacji ubezpieczeniowych. Brak najmniejszej szkody przez 3o lat!
Wraz z samochodem komplet absolutnie wszystkich książek serwisowych, dwa kluczyki, narzędzia, lewarek, apteczka etc. etc. Auto absolutnie kompletne!
3. Mata:
Auto zakupione przeze mnie w grudniu 2020 roku (jestem wpisany jako właściciel do Title'a) i sprowadzone do Europy w lutym 2021 roku. Odprawione w Holandii z zapłaconym cłem, VAT'em etc. Auto w Polsce od tego roku, nie zarejestrowane, bez opłaconej akcyzy ale w przypadku tego rocznika kupujący nie powinien mieć problemu z rejestracją (w najgorszym przypadku, jeżeli "dziwne" województwo to do rejestracji na żółte blachy).
Naprawione, w profesjonalnym zajmującym się tym tematem na pół świata warsztacie słoneczniki (jak nowe fabryczne) oraz zakupione oryginalne podłogowe beżowe dywaniki materiałowe.
Do zrobienia pozostają:
Regeneracja tylnych siłowników dachu (dwa ostatnie nie dociągają), wydaje mi się, że auto ma trochę zbyt wysokie obroty na biegu jałowym, trzeba przestroić światła bo cały czas świecą się pozycyjne, nie działa elektryczne sterowanie jednego z zagłówków, elektryczna antena radia oraz należałoby założyć oryginalną matę wygłuszającą komory silnika bo jest założona jakaś radosna twórczość. Po prostu wymaga dopieszczenia wraz z kompletnym odpicowaniem środka. Auto nie posiada oryginalnego radia.
Oczywiście do przekazania pełna dokumentacja do auta którą posiadam. Jeżeli ktoś jest zainteresowany tym egzemplarzem zapraszam do kontaktu. Prześlę pełną posiadaną dokumentację łącznie z CarFaxem, danymi z bazy Mercedes Benz, amerykańskiej bazy stanowej, kilkadziesiąt dokładnych zdjęć oraz filmy. Na oględziny na żywo zapraszam do Poznania, gdzie auto garażuje.
Proszę o informację na priv. Kontakt telefoniczny przez cały tydzień w godzinach 9.00-22.00 (tel. 600 zero61 zero47).
Polecam to auto z kilu powodów:
- mega fajna kolorystyka (nie nudny szary z czarnym środkiem),
- pełna dokumentacja oraz dwóch wieloletnich właścicieli (drugi właściciel zmarł w wieku 80 lat),
- auto absolutnie bezwypadkowe,
- idealny stan lakierniczy.
Z minusów oczywiście niektórzy powiedzą, że auto z USA
Nic więcej Wam nie powiem na temat samochodu bo niestety nie jestem jakimś szczególnym ekspertem od Mercedesa. Był u mnie jeden oglądający z Klubu (wybrał finalnie 600 SL) i jeżeli mógłby podzielić się swoją opinią będzie mi bardzo miło. Nie wystawiam auta na żadnych portalach bo wiecie jak lubię sprzedawać auta a tym bardziej gadać z masą dziwnych ludzi, którzy stwierdzą że takie samo auto mogą kupić za 20k pln mniej i dlaczego w ogóle chcę tak drogo..
Tak jak napisałem powyżej cena do negocjacji na dopieszczenie auta do stanu perfekcyjnego. Nie mam na to niestety czasu ale też i trochę serca. Chyba jednak Mercedes nie do końca mi leży (jeździ to jak lotniskowiec
), nie będę mieć jakiegoś strasznego bólu serca jak zamienię go na "cegły"...
A dla "inwestorów" to R129 idzie permanentnie w górę i taniej już nie będzie więc jak ktoś się zastanawia to u mnie jest szansa na fajny egzemplarz.
Jeżeli ktoś chciałby auto gdziekolwiek sprawdzić na swój koszt to oczywiście nie ma najmniejszego problemu, no może poza lawetą którą trzeba by zamówić. Nie jeżdżę na widocznych na zdjęciach amerykańskich blachach...
Pozdrawiam serdecznie
Mata