Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14.04.2023, 9:44 

Witam,

dość niespodziewanie, ale podjąłem decyzję o sprzedaży swojego Caymana 981 GT4.
A walnie przyczynił się do tego fakt, iż 2 dni temu straciłem na 3 miesiące prawo jazdy. Tyle mnie kosztowały dosłownie 3-4 sekundy szczęścia, gdy po raz pierwszy od pół roku, pozwoliłem sobie na długiej, dwupasmowej prostej otworzyć przepustnice do końca w moim boxerze. A to wszystko w terenie "zabudowanym", gdzie w promieniu 800-1000 metrów nie ma ani jednego budynku... A jako, że przymierzałem się do sprzedaży któregoś z aut w garażu, tak sprzedaje to w którym dostałem mandat i które jest de facto "spalone" z jazdy przez najbliższy czas.

Co jeszcze ciekawsze, to wczoraj byłem umówiony na przegląd w Porsche Centrum Poznań i na ten przegląd "na ostatnią chwilę" pojechałem, gdyż po zatrzymaniu prawa jazdy mamy jeszcze 24 godziny pozwolenia czasowego na prowadzenie pojazdów. Tak więc auto jest świeżo po przeglądzie, po czym zrobiło 240 km drogi powrotnej i wróciło do garażu. Samochód w chwili obecnej ma przebieg ok. 31800 km i raczej nie specjalnie w najbliższych miesiącach urośnie...

A teraz konkrety co to za auto... samochód pochodzi z rynku niemieckiego, kupiony nowy w salonie Porsche w Padeborn, został sprowadzony przeze mnie do Polski w 2021 roku. Samochód za granicą miał 2 właścicieli (a właściwie 2 właścicielki), a ja jestem 3 właścicielem, w tym pierwszym w Polsce. Auto posiada bogate wyposażenie jak na GT4, w tym przede wszystkim ma pakiet Clubsport oraz całe wnętrze obszywane skórą. Trzeba pamiętać, że w 981 GT4 miało ograniczone wyposażenie dodatkowe wobec innych modeli typoszeregu 981, w tym nie można była zamówić np. czujników parkowania, kamery cofania czy nagłośnienia Bose, a co można zamówić już w 718 GT4.

Pełna lista wyposażenia dodatkowego:
- pakiet Clubsport (carbonowe kubły z 918 Spyder, rollbar, pasy szelkowe dla kierowcy)
- powiększony zbiornik paliwa 64-litry
- tempomat
- Sound Package Plus
- ochrona przeciwłamaniowa z zabezpieczeniem wnętrza
- dwustrefowa automatyczna klimatyzacja
- pakiet dla palących (lecz w aucie nie było nigdy palone, a dzięki temu mamy zamykany schowek w konsoli środkowej)
- przygotowanie do instalacji telefonu komórkowego
- pakiet Light design
- pakiet Sport Chrono wraz z Porsche Track Precision App i przygotowaniem do laptrigger
- system sterowania głosem
- przeszycia w kontrastowym kolorze (Racing Yellow)
- podstawy tylnego skrzydła w kolorze czarnym
- welurowe dywaniki podłogowe
- żółty pasek na godzinie 12 na kierownicy
- pakiet wnętrza z listwami w kolorze nadwozia o rozszerzonym zakresie wykończenia skórą
- pełne siedzenia kubełkowe
- Porsche Communication Management (PCM) wraz z modułem nawigacyjnym
- Online Services
- pasy bezpieczeństwa w kolorze Racing Yellow (Exclusive Manufaktur)
- pokrywa schowka wykończona Alcantarą z logo 'PORSCHE' (Exclusive Manufaktur)
- osłona kolumny kierowniczej obszyta skórą (Exclusive Manufaktur) - bardzo rzadko spotykana opcja
- konsola centralna wykończona w kolorze nadwozia (Exclusive Manufaktur)

Auto ma pełną historię serwisową prowadzoną przez ASO Porsche, a ostatni przegląd + wymiana płynu hamulcowego miały miejsce wczoraj, czyli 13 kwietnia 2023 roku. Zgodnie z historią interwał wymian oleju wynosił od 7k do 8,5k km i jest prowadzony ze względu na upływ czasu, a nie przebieg auta. Po wczorajszym przeglądzie nie wydano żadnych zaleceń ani uwag, a z ust serwisanta mogłem usłyszeć, że auto jest w bardzo dobrym stanie i jest ładnie utrzymane.
Co więcej, auto w 2019 roku, przy przebiegu ok. 18k km miało wymienioną przez Porsche skrzynię biegów na nową w ramach akcji naprawczej, a więc obecna skrzynia ma przebieg jedynie ok. 13k km.

I tutaj muszę dodać łyżkę dziegciu... Samochód NIE jest bezwypadkowy, aczkolwiek na szczęście uszkodzenie dotyczyło przede wszystkim elementów blacharskich, zaś elementy konstrukcyjne, jak i mechaniczne pozostały nietknięte. Blacharsko uszkodzony był przód pojazdu oraz lewe drzwi i nakładka lewego progu, jednakże z elementów mechanicznych uszkodzona była jedynie środkowa chłodnica (ta przed wanną), boczne były ok. Sama wanna była cała, podobnie jak i podłużnice czy zawieszenie. Nie był również wystrzelony żaden airbag czy pasy bezpieczeństwa. Dla zainteresowanych mam zdjęcia przed naprawą pojazdu oraz w trakcie.
Auto naprawiane było dla siebie, nie na handel, zrobione zgodnie ze sztuką i przy użyciu głownie nowych części (kupowanych na teile.com lub z ASO Porsche Berlin Adlerhof). Zakładałem, że samochód zostanie ze mną przez wiele lat, dlatego nawet postarałem się o tablice indywidualne (które mam nadzieję przyszły właściciel zostawi na aucie).
Auto brało udział w kilku eventach motoryzacyjnych, stąd ta okleina - na ostatnim zdjęciu auto przed oklejeniem :) Na prośbę zdecydowanego kupującego mogę ją nieodpłatnie usunąć, choć mi się podoba, szczególnie ten numer startowy 981, bo ładnie podkreśla wyścigowy charakter auta i wskazuje subtelnie jego model :)

No i teraz przechodzimy do meritum - ceny... auto wyceniam na 419.981 zł :) Oczywiście zakładam drobną negocjację ceny, dla użytkowników naszego forum, jednakże opisałem stan auta bardzo dokładne, po to by nie było żadnych niespodzianek i zbytnich argumentów do negocjacji. Pamiętając ceny GT4 sprzed kilku lat, może wydawać się ona dość wysoka, jednakże rynek się dość mocno zmienił, o czym się dość boleśnie przekonałem samemu szukając GT4 już 2 lata temu. W Polsce są obecnie wystawione jedynie 2 GT4 981, oba w cenach grubo powyżej 500k zł. W Niemczech ceny europejskich GT4 startują od 90k euro, a bezwypadkowych od 95k euro, jednakże za podobnie wyposażony egzemplarz z takim przebiegiem trzeba dać ok. 100k euro. Nie mówiąc już o akcyzie.
Auto w chwili obecnej chce sprzedać, jednakże nie mam przymusu, więc z pewnością nie muszę go oddawać za jakieś śmieszne pieniądze ;)
Ceny 981 dołek mają już za sobą, a za GT4 dodatkowo przemawia fakt, iż był produkowany jedynie 1,5 roku - od 01.2015 do 07.2016, w przeciwieństwie do np. 718 GT4, które tłuką już ponad 3,5 roku.

Auto póki co wystawiam jedynie na naszym forum, gdyż mam nadzieję, iż zainteresuje ono kogoś z miłośników marki i tak szczerze mówiąc - mam nadzieję za kilka lat odkupić je od osoby, która je teraz kupi ode mnie. Ale to za co najmniej 2 lata, aż mi zejdą przedwczorajsze punkty karne... :P

Auto do obejrzenia i sprzedaży będzie dostępne od 25 kwietnia, gdyż w ten weekend wyjeżdżam na tydzień. Samochód sprzedaje na podstawie zwykłej umowy kupna-sprzedaży, nie wystawiam faktury VAT!
Auto stoi w Szczecinie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 14.04.2023, 16:13 

Nr klubowicza: 712
Słuchaj, ja chętnie zaopiekuję się Twoim autem przez te 3 miesiące, mogę nawet Ciebie wozić :D

981 Boxster GTS

PostNapisane: 14.04.2023, 17:00 

Podbijamy ofertę kolegi . Mogę się zaopiekować, wozić nawet za swoje tankować. :D

PostNapisane: 16.04.2023, 23:05 

Johnny napisał(a):
Słuchaj, ja chętnie zaopiekuję się Twoim autem przez te 3 miesiące, mogę nawet Ciebie wozić :D

Jest to jakaś myśl :P Ale w sumie to może ja wezmę od Ciebie GTS'a. Obiecuję dachu nie składać, to może jakoś się prześlizgam te 3 miesiące :) A Ty w żółtym będziesz odwracać uwagę wszelkich służb :P

fx45 napisał(a):
Podbijamy ofertę kolegi . Mogę się zaopiekować, wozić nawet za swoje tankować. :D

No z tym tankowaniem to już jestem praktycznie przekonany :P Rozumiem, że dzwonię i za kilka minut już jesteś gotowy do jazdy :D ?

PostNapisane: 5.05.2023, 22:14 

Auto trafiło już na otomoto, gdzie znajdziecie zdecydowanie większą ilość zdjęć.

https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-c ... sPreview=1

W razie pytań, zapraszam do kontaktu. Dla kupujących z forum Porsche Club na pewno przewiduje większy upust przy negocjacji ceny 😉

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]