Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29.10.2009, 20:46 

witam,
mam pytanie dotyczace wymiany tuleji wachacza przedniego.
szukalem w kilku miejscach tej tuleji mialem juz dwie, ale zadna z nich nie pasowala, czy bylby ktos wstanie podac mi nr katalogowy tej czesci, dzwonilem do salonu i nie chcieli mi podac, szukalem w katalogu i nie moglem znalesc, byl bym bardzo wdzieczny za pomoc. ewentualnie moze ktos mi podpowie gdzie moglbym owa tuleje kupic, ale nie w salonie gdyz cena jest zabojcza :)
Porsche 944 Turbo 1987r
z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 29.10.2009, 22:39 
Administrator

Tej części się nie wymienia. Kupuje się cały wahacz. Z moich doświadczeń wynika, że to jedyna opcja. Wszeklie regeneracje padają.

Można to kupić w USA za ok. 60 - 80 USD ale ma to mały sens moim zdaniem. Sprawdź Paragon Products.

Tytuł:
PostNapisane: 29.10.2009, 22:46 

dziekuje bardzo za odpowiedz.
dzwonilem do serwisu i powiedziano mi ze sa dwie tuleje w wachaczu, i jedna jest wyminna, a druga nie i przy tej drugiej wlasnie trzeba wymienic caly wachacz.. ale nowy w serwisie to jakas kosmiczna cena ( 3700zl) :) a sama tuleja ( ta wymienna 800zl), i tak mi sie wydaje to ogolenie troche duzo, wiec myslalem ze znajde moze jakis tanszy odpowiednik.
ewentualnie moglby mi ktos podpowiedziec jak przetlumaczyc top na angielski, zebym wiedzial jak tego szukac..
tuleja wachacza przedniego-.......? - jesli kots by mi przetlumaczyl ta cala fraze byl bym wdzieczny.

jeszcze raz dziekuje bardzo i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 29.10.2009, 22:47 

Sprawdź jesze tutaj.
www.superpro.pl

Tytuł:
PostNapisane: 30.10.2009, 0:05 

PYZA - chodzi Ci o TO MOCOWANIE?
Kupiłem taki zestaw w połowie roku. Jakość o wiele gorsza od oryginalnych mocowań, ale jest to jakieś rozwiązanie...
Nr PET 951 341 023 00 / 951 341 023 01, cena u Lellka (jeszcze w Opolu) 450 zł/szt.

Tytuł:
PostNapisane: 30.10.2009, 0:06 

Tutaj masz komplet na 2 wahacze do 944 turbo.
Obawiam się, że poza poliuretanami możesz nic więcej nie znaleźć... :?

Tytuł:
PostNapisane: 30.10.2009, 0:53 

powiem tak: bylem z autem na przegladzie i powiedziano mi ze tuleja wachacza przedniego jest do wymiany, od jakiegos czasu odnotowalem w aucie szum, i ten szum wydobywa sie z przedneigo kola (strona pasazera) ( czy to moze powodawac wlasnie ta tuleja?? ) wiec probuje to wyeliminowac i dlatego wlasnie chcialbym wymienic najpierw ta czesc i powiem szczerze, ze nie mam bladego pojecia jak ta tuleja wyglada, wiec dlatego zapytalem sie na forum, bo moj mechanik szukal i zamowil ( niby) dwie ale zadna z nich nie pasowala.
dziekuje jeszcze raz za pomoc
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 30.10.2009, 8:51 

PYZA napisał(a):
powiem tak: bylem z autem na przegladzie i powiedziano mi ze tuleja wachacza przedniego jest do wymiany, od jakiegos czasu odnotowalem w aucie szum, i ten szum wydobywa sie z przedneigo kola (strona pasazera) (czy to moze powodawac wlasnie ta tuleja?? )

Tuleja wahacza szumi? :shock: Wybita tuleja powoduje stukanie czy skrzypienie i luzy w zawieszeniu co najwyżej.

Trudno radzić nie słysząc - czy szum jest jednostajny, czy zwiększa się ze wzrostem prędkości? Czy na zakrętach zmienia się?
Jeżeli szum dobiega z okolic koła -dokładnie przyjrzałbym się łożyskom (czasem dźwięk przenosi się na budę i bardzo ciężko określić z której strony dochodzi) ew. podjechał gdzieś na niezależną diagnozę.

Tytuł:
PostNapisane: 30.10.2009, 9:44 

911Bart:
zadnego bicia i stukania nie odnotowalem, a raczej szum ktorego czestotliwosc zwieksza sie w raz z predkoscia, ktory nie zmienia sie przyskrecaniu..
jestem teraz za granica i jezdze tylko autem jak jestem w polsce, mam ten samochod stosunkowo krotko i nie znalazem jeszcze mechanika/warsztatu ktory moglby sie nim podpowiednio zajac, czy ewentulnie moglbys mi polecic jakis przyzwoity warsztat na terenie Trojmiasta, ktory moglby dokonac owej diagnozy i pomoc w usunieciu usterki?
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 30.10.2009, 11:09 

Regenerowałem wahacze u Marka w Poznaniu www.poscheczesci.pl. Jeżdzę juz rok i jest super. Spróbuj moze Tobie pomoze.

Pozdr
Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: 30.10.2009, 13:01 
Klubowicz

PYZA napisał(a):
powiem tak: bylem z autem na przegladzie i powiedziano mi ze tuleja wachacza przedniego jest do wymiany, od jakiegos czasu odnotowalem w aucie szum, i ten szum wydobywa sie z przedneigo kola (strona pasazera) ( czy to moze powodawac wlasnie ta tuleja?? ) wiec probuje to wyeliminowac i dlatego wlasnie chcialbym wymienic najpierw ta czesc i powiem szczerze, ze nie mam bladego pojecia jak ta tuleja wyglada, wiec dlatego zapytalem sie na forum, bo moj mechanik szukal i zamowil ( niby) dwie ale zadna z nich nie pasowala.
dziekuje jeszcze raz za pomoc
pozdrawiam

przypadkiem szum miedzy 2-3 tys obrotow niezaleznie czy na biegu / luzie / w ruchu / na sprzegle?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]