Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30.04.2021, 15:17 

Witam,

Szukam jak w tytule, 996, koniecznie kabriolet, koniecznie manual, najlepiej napęd na tył. Może być zwykły albo S, może być 996.1 a może też być 996.2. Jeśli auto miało jakiś wypadek/stłuczkę, to nie skreślam, ale chciałbym dokładnie wiedzieć co się stało. Nie szukam auta w stanie kolekcjonerskim za jakąś cenę z kosmosu.

Pytanie do forumowiczów. Budżet mam dość elastyczny, ale poza tym że nie chciałbym wpakować się w jakąś minę, to na drugim miejscu nie chciałbym też przepłacić za auto znacznie. 996 cabrio jest wystawionych tyle co kot napłakał w Polsce i ciężko mi jest sobie wyrobić opinię ile takie auto powinno teraz kosztować? To co jest teraz wystawione to mam wrażenie ceny są lekko przesadzone... 150 000 zł za auto powypadkowe z USA? Hmmm... czy te ceny naprawdę poszły tak bardzo do góry? Jeszcze chyba kilka (2? 3?) lat temu można było kupić w dobrym stanie 996 sporo poniżej 100k.

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

PostNapisane: 30.04.2021, 20:04 

Ceny poszły mocno,do góry

PostNapisane: 30.04.2021, 21:37 

Nr klubowicza: 304
Ceny poszły do góry, ale też uważam, że 150 za auto powypadkowe to cena przesadzona. Tyle to można dać za auto bezwypadkowe, z przejrzystą historią serwisową i jeszcze z małym przebiegiem, mówimy o autach zwykłych 996.1-3,4 i 996.2-3,6. 4S to inna bajka. Jeszcze jesienią było kilka aut w cenach 80-110 tys, całkiem przyzwoitych. Należy wprowadzić jakąś korektę, ale bez przesady.

Andrzej
911

PostNapisane: 1.05.2021, 8:25 

Pisałem o tym ostatnio w innym wątku, ceny 996 4s depczą po piętach turbo, 150tys to już nie jest żadna wielka cena nawet jak na auto naprawiane, polecam sprawdzić ceny niemieckie, jakby ktoś sobie chciał coś sprowadzić nieuszkodzonego na kołach to zatęskni za cenami w Polsce..

PostNapisane: 1.05.2021, 18:25 

Nr klubowicza: 615
Tak jest, na mobile.de sensowne C4S zaczynaja sie w okolicach EUR36k

996 C4S

PostNapisane: 2.05.2021, 12:50 

Dzięki za odpowiedź. Ceny w Niemczech to akurat nawet dłużej śledzę, ale porównywanie tych dwóch rynków jest trudne.

996.1 Cabrio w manualu w cenie 25k-30k EUR w Niemczech można przebierać. W Polsce w tej cenie to ostatnimi czasy były wystawione tylko auta z przebiegiem ~200k+ km, w stanie dość różnym z takimi czy innymi mankamentami. Jasne do tego dochodzi akcyza, ale z drugiej strony w Niemczech jeżdżące auta bez większych usterek są prawie zawsze droższe niż w Polsce.

PostNapisane: 2.05.2021, 13:51 

Nr klubowicza: 376
Skoro jest jak piszecie, to moja była 996 cabrio za niecałe 130 tys. wygląda jak prawdziwa okazja. B4ndit odpuściłeś ostatecznie ten egzemplarz?

996 Carrera cabrio '00 - OUT
Boxster 981 GTS Martini, TP 1.50,758, Silesia 1.56,868
996 TT '03
928S '84

Damian

PostNapisane: 2.05.2021, 17:48 

Damos napisał(a):
Skoro jest jak piszecie, to moja była 996 cabrio za niecałe 130 tys. wygląda jak prawdziwa okazja. B4ndit odpuściłeś ostatecznie ten egzemplarz?

Jeszcze nie odpuściłem. Oglądałem ją, ma parę mankamentów technicznych. Ogólnie jest w dobrym stanie, wygląda też ładnie. Ale czy jest ona aż tyle warta :?: Dobre pytanie... :dontknow: 996.1 C2, 200k km, całe auto w drugim lakierze, miało jakąś kolizję/była uderzona w bok. Wnętrze w dobrym stanie ale jak wiadomo nieoryginalne. Silnik po remoncie, ale również był wymieniany. Żeby nie było, nie chcę tutaj rozpętywać dyskusji czy auto musi być w oryginalnym lakierze czy nie. Mi te rzeczy same w sobie nie przeszkadzają, ale one rzutują na wartość auta zarówno teraz, jak i w przyszłości.

Obaj właściciele RSTeam w Żyrardowie stwierdzili że ta cena jest jak dla nich o 30k za wysoka. No i auto z jakiegoś powodu wisi od pół roku, z praktycznie zerowym zainteresowaniem.

PostNapisane: 2.05.2021, 18:32 

Tematu pierwszego lakieru kompletnie nie rozumiem. Czy lepiej mieć wypłowiały lakier z odpryskami od kamyczków, które maski 911 przyciągają jak magnes, czy pomalowany powtórnie gładki i błyszczący ? Maskę sam zlecałem do malowania 2x, błotniki raz, drzwi po obiciu gdzieś na parkingu również raz, hardtop, którego prawie nie używałem też dałem odmalować, ramę szyby przedniej również, bo miała otarcia od hardtopa po poprzednich właścicielach. Jeśli tylko lakier ma spec fabryczny, to nie ma dla mnie znaczenia, który raz położony. No chyba, że ukrywa jakąś przygodę... Zaintrygowałeś mnie tą kolizją, ani przy przeglądzie przedzakupowym w ASO Katowice, ani potem przy regularnym serwisie w Auto Dusza nikt tego nie wyłapał. Czyżby po sprzedaży nowy właściciel trochę zaszalał ?
Co do ceny, jak napisałem, jeśli śledzicie rynek i pojawiają się oferty za 150 tys. za dziwne egzemplarze z USA to te 130 tys. za pewne auto krajowe wygląda na okazję, niezależnie od tego jak długo stoi. Rynek oszalał, bo ludzie uciekli z kasą z banków i inwestują w cokolwiek, albo się im wydaje, że inwestują... Porsche to nie jest tani samochód, ani w zakupie, ani w utrzymaniu :| Ale nie o to tutaj chodzi :)

996 TT '03
928S '84

Damian

PostNapisane: 2.05.2021, 20:37 

Damos napisał(a):
Tematu pierwszego lakieru kompletnie nie rozumiem. Czy lepiej mieć wypłowiały lakier z odpryskami od kamyczków, które maski 911 przyciągają jak magnes, czy pomalowany powtórnie gładki i błyszczący ? Maskę sam zlecałem do malowania 2x, błotniki raz, drzwi po obiciu gdzieś na parkingu również raz, hardtop, którego prawie nie używałem też dałem odmalować, ramę szyby przedniej również, bo miała otarcia od hardtopa po poprzednich właścicielach. Jeśli tylko lakier ma spec fabryczny, to nie ma dla mnie znaczenia, który raz położony. No chyba, że ukrywa jakąś przygodę... Zaintrygowałeś mnie tą kolizją, ani przy przeglądzie przedzakupowym w ASO Katowice, ani potem przy regularnym serwisie w Auto Dusza nikt tego nie wyłapał. Czyżby po sprzedaży nowy właściciel trochę zaszalał ?
Co do ceny, jak napisałem, jeśli śledzicie rynek i pojawiają się oferty za 150 tys. za dziwne egzemplarze z USA to te 130 tys. za pewne auto krajowe wygląda na okazję, niezależnie od tego jak długo stoi. Rynek oszalał, bo ludzie uciekli z kasą z banków i inwestują w cokolwiek, albo się im wydaje, że inwestują... Porsche to nie jest tani samochód, ani w zakupie, ani w utrzymaniu :| Ale nie o to tutaj chodzi :)

Doskonale napisane. Silnik bierze olej, srodek zniszczony ale ważne żeby był pierwszy lakier. Zadziorny, ruda wychodzi progami, ale to przecież pierwszy lakier. Spotykam to tylko w Polsce… Co komu przeszkadza dodatkowe kilkadziesiąt mikronów…? Nie wiem.

PostNapisane: 3.05.2021, 6:11 

B4ndit napisał(a):
Żeby nie było, nie chcę tutaj rozpętywać dyskusji czy auto musi być w oryginalnym lakierze czy nie. Mi te rzeczy same w sobie nie przeszkadzają

Damos napisał(a):
Zaintrygowałeś mnie tą kolizją, ani przy przeglądzie przedzakupowym w ASO Katowice, ani potem przy regularnym serwisie w Auto Dusza nikt tego nie wyłapał. Czyżby po sprzedaży nowy właściciel trochę zaszalał ?

Podobno jakoś szkoda w serwisie (ktoś ją stuknął? była uderzona mocniej?). Pech. Nie widziałem jeszcze zdjęć z tego.

PostNapisane: 3.05.2021, 11:39 

Nr klubowicza: 615
Damos: podpisuę się wszystkimi kończynami.

996 C4S

PostNapisane: 18.05.2021, 21:21 

Temat do szczęśliwego zamknięcia :) Koniec końców garaż uzupełniła czarna 996 z czerwonym wnętrzem (ex od Damos'a). Długo się wahałem, ale w sumie uznałem że nawet jeśli trochę za auto przepłacę, to nie chcę tracić nerwów/sezonu/czasu jeżdżąc po kraju szukając innego egzemplarza. Jeszcze rozważałem tą czerwoną cabrio co się nie dawno pojawiła, ale tutaj z kolei żona użyła liberum veto bo kolor się nie podobał :roll:

PS, Dostałem zdjęcia obcierki o której była mowa wyżej, pechowo w Porsche Pana zahaczyli przestawiając samochody ( cóż zdarza się :( ) ale tylko drobne uszkodzenie było.

PostNapisane: 18.05.2021, 21:41 

Gratuluję!

Widac z kolorem Burgundy to negatywne skojarzenia ma nie tylko moja żona:)

PostNapisane: 18.05.2021, 21:53 

b0g0b0jny napisał(a):
Gratuluję!

Widac z kolorem Burgundy to negatywne skojarzenia ma nie tylko moja żona:)

Dzięki :D

Jak mi żona to powiedziała wczoraj jak już chciałem jechać ją oglądać, to właśnie odrazu Twój post sprzed paru dni mi się przypomniał :lol: Tylko mojej chodziło że czarny jest bardziej stealth i mniej rzucający się w oczy.

PostNapisane: 19.05.2021, 0:10 

Gratuluję, kupiłeś naprawdę fajne auto :)
Mam nadzieję, że w końcu zobaczę swoje ex na jakimś zlocie. Ciekawe, czy ma jeszcze moje indywidualne blachy ? Szerokości !

996 TT '03
928S '84

Damian

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]