Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: [K] 996 Targa
PostNapisane: 5.11.2015, 11:30 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
Witam.
Boxster już został odstawiony na zimowy sen.
Ale już mnie korci i choroba zwana Porsche postępuje.
Biorąc pod uwagę budżet :( rozpocząłem poszukiwania 911 Targa 996.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, a najlepiej propozycje zakupu fajnego egzemplarza w dobrym stanie z pełną dokumentacją.
Liczę na Waszą pomoc :D

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

PostNapisane: 21.12.2015, 19:59 

Szczerze radził bym ci poszukać coupé, może targa wygląda ładnie ale ceny napraw dachu są bardzo wysokie (zbyt dużo elementów wrażliwych na pęknięcia, skomplikowany mechanizm). Biorąc pod uwagę ze znajdziesz egzemplarz bezwypadkowy to samo nadwozie cierpi na polskich drogach (zauważ jak zachowuje się dach składany w Boxsterze na nierównościach to w tardze pracuje podobnie plus możliwe nieszczelności).
Naprawdę nie polecam, chyba ze będziesz szczęśliwy z panoramicznego dachu którego nigdy nie otworzysz bo będziesz się bał ze go nie zamkniesz.
Pozdrawiam vLuKaSv

PostNapisane: 23.12.2015, 17:11 

Nie wiem jakie doswiadczynia mial vLuKaSv, ale ja eksploatuje Targe (wprawdzie 993, ale chyba mozna zalozyc, ze rozwiazanie dachu w nowszym modelu jest lepsze), i nie mam absolutnie zadnych problemow. Otwieram I zamykam dach pewnie za kazdym razem kiedy jezdze, czyli od pieciu lat. Zakladam, ze poprzednich dwoch wlascicieli tez to robilo I chyba tez bylo OK (mam duzo rachunkow, zaden nie dotyczyl dachu). Dla mnie Targa to super polaczenie twardosci coupe, z powiewem wiatru we wlosach (jak jeszcze sie je ma) cabrio...

Oczywiscie kazdy ma rozne gusta i odczucia, adamax ma juz cabrio, wiec jak najbardziej polecam dluzszy przejazd Targa zanim ostateczna decyzja bedzie podjeta.

PostNapisane: 25.12.2015, 13:37 

Witam wszystkich WESOŁYCH ŚWIĄT, pozdrawiam jczar.
Wrócę do dyskusji na temat Porsche Targa.
Mam doświadczenie z tymi samochodami - na co dzień je naprawiam.
Zgodzę się z Tobą jczar co do modelu 993, porządne wykonanie - nie stwarza za dużo problemów (dodam link do konstrukcji dachu http://www.pcarworkshop.com/index.php/993_-_Targa_Roof_Operation_Outline).
Jest to klasyk sam jestem fanem tego modelu - zobacz co się dzieje z cenami (a cenę buduje reputacja modelu)!

Ale co do modelu 996 to jest duża przepaść !
Te samochody maja wspólną nazwę PORSCHE 911, jedynie model Turbo posiada ten sam środek silnika. Reszta jest zbudowana od nowa i nie do końca z zadowalającej jakości materiałów. W starszych modelach na części masz oznaczenie MADE IN GERMANY ! A teraz w skrócie MADE IN EU.
Poczytajcie na forach zagranicznych co piszą o Targdze, jakie problemy są z tym dachem!
Dlaczego cena jest niższa od normalnego modelu ?

Ale ostateczna decyzja zawsze zostaje kupującemu.
Tak jak napisał jczar
Cytuj:
Oczywiscie kazdy ma rozne gusta i odczucia, adamax ma juz cabrio, wiec jak najbardziej polecam dluzszy przejazd Targa zanim ostateczna decyzja bedzie podjeta.

Pozdrawiam vLuKaSv

PostNapisane: 25.12.2015, 13:53 

Nr klubowicza: 193
Bardzo ciekawe jest to co piszesz o 996 targa. U nas w kraju jest
dokładnie na odwrót. Targa jest droższa, bardziej ceniona (ze względu
na małą liczbę wyprodukowanych) i co ciekawe nie słyszałem o żadnych
usterkach związanych z dachem. Miałem do czynienia z kilkoma egzemplarzami,
ale może to zbyt mała ilość żeby zauważyć ten problem lub są inaczej
traktowane. Mniej jako daily driver, co przy małych przebiegach nie
powoduje problemów z dachem :)

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 25.12.2015, 14:07 

Przepraszam sugerowałem się:
Cytuj:
Biorąc pod uwagę budżet :( rozpocząłem poszukiwania 911 Targa 996.

W Anglii ceny 996 Targa a 996 coupé oscylują na tym samym pułapie. Jedynie opinie modelu są takie, ze ci co nabyli targe to chcą następny model w coupé (problemy z nieszczelnością połączeń, zapychające się otwory odpływów ,luzy na prowadnicach- zużycie.

PostNapisane: 29.12.2015, 10:17 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
Coupé to juz mam inne autko.
W Porsche cenie m.in. ten powiew wiatru we włosach.
Targa wydaje mi sie sensownym kompromisem pomiędzy cabrio, a klasykiem.
A jak w 996 Cabrio mechanizm dachu? W moim Bozsterze działa rewelacyjnie i nie ma wpływu na wielkość bagażnika.
Oczywiście w 996 tez nie ma, ale co z drugim rzędem siedzeń? Czy są tu jakieś istotne różnice przy otwartym/zamkniętym dachu?
Pozdrawiam poSwiątecznie i Sylwestrowo!

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

PostNapisane: 29.12.2015, 23:04 

Nr klubowicza: 078
Dach nie wpływa na ilość miejsca w 996. Sama konstrukcja póki co całkowicie bezproblemowa - choć to już prawie 14-letnie auto. Dach szczelny, stosunkowo cicho przy wyższych prędkościach.
Choć uczciwie trzeba przyznać, że miejsca jest z tyłu mniej niż w coupe/targa - oparcia są praktycznie pod kątem prostym, w dodatku tuż nad oparciami jest taka twarda półka, w której są pałąki antykapotażowe. Za to jest więcej miejsca nad głową.

Ale podsumowując, czy ze złożonym czy z otwartym dachem moje dzieciaki uwielbiają jeździć z tyłu w 911. Zawsze są dzikie wybuchy radości jak bez zapowiedzi podjeżdżam "Prosiakiem" pod szkołę/przedszkole.

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

PostNapisane: 30.12.2015, 16:39 

Nr klubowicza: 033
ja dopiero niedawno miałem okazję przyjrzeć się dobrze 996 Targa i właśnie ta wersja mnie "kupiła" - nie wiem czy wszyscy widzą ale ta tylna szyba się otwiera!!! w ten sposób można nie tylko wygodnie zapakować sprawunki na tylną kanapę ale też np. coś większego przewieźć! (telewizor? choinkę? ;) )

jak rozsądek każe mi w końcu sprzedać boxa i przesiąść się na 996 to chyba najchętniej właśnie targę bym kupił.

powodzenia w poszukiwaniach.

Jacek
(911 Carrera 4 Cabriolet, 968 Cabriolet)

PostNapisane: 3.01.2016, 0:47 
Witam
Zgadzam sie w zupelnosci z vLuKaSv , niestety 996 to nie 993 a ceny egzemplarzy sa zawrotne , sam kiedys mialem 993 targa i nigdy nie mialem z nia zadnych problemow :D czego nie mozna powiedziec o 996 :( :cry: jesli jeszcze kupisz takie auto od "druciarza" to masz studnie bez dna jesli chodzi o wydatki iciagle wizyty u mechanika . Niestety ja mialem taka wlasnie sytuacje ze kupilem 996 (od jednego z klubowiczow) i okazalo sie ze mialem strasznie duzo problemow , poradzilem sobie bo nie jestem zdany tylko na mechanikow , kosztowalo mnie to duz czasu i nerwów ale sie udało :D . Moja rada poszukaj sobie auta z ksiazka i udokumentowana historia serwisowa oraz oczywiscie bezwypadkowe inaczej czeka Cie droga przez meke !!Powodzenia w zakupach Pozdr

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]