Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8.07.2018, 17:55 

Panowie ktoś podpowie co to może być stuka i nie stuka jadę ok 140-170 zatrzymam się i jest stukot dodam 2/3 razy gazu stukot cichnie i przestaje stukać jak na filmiku
https://youtu.be/DMOxG6RCxf4

PostNapisane: 9.07.2018, 8:22 

Przebieg?

PostNapisane: 9.07.2018, 9:43 

W moim IMS stukało po rozgrzaniu bardzo nieregularnie - wiec to bym wykluczył.

Brzmi jak stukot popychaczy zaworów...

PostNapisane: 9.07.2018, 16:02 

michal928 napisał(a):
Przebieg?
165tys

PostNapisane: 9.07.2018, 16:04 

GaMic napisał(a):
W moim IMS stukało po rozgrzaniu bardzo nieregularnie - wiec to bym wykluczył.

Brzmi jak stukot popychaczy zaworów...

Tak mi się też wydaje dostałem odpowiedź na grupie porsche coś takiego o co tu chodzi z czyszczeniem?
It can be the valves that is singing.. The boxster engine have that issue.... BUT it can also be the ims that is on the way to brake... Anyway go to the mechanic they can try to run a cleaning program on the car for 24 hours and see if it helps... Or also change the ims if you want that.... Good luck anyway

PostNapisane: 10.07.2018, 8:54 

Pewnie chodzi o to żeby przez 24h płukać silnik preparatem w celu udrożnienia kanałów olejowych i szklanek, lub wyjęcie i przeczyszczenie szklanek ręcznie.
Stuki masz z tego powodu, że szklanka nie jest dostatecznie wypełniona olejem, albo olej jest za rzadki, ciśnienie oleju zbyt słabe, przyczyn może być wiele. Zapewne przy wyższych obrotach stuki ustają. Najpierw sprawdź czy ciśnienie oleju jest w normie dla zakresu obrotów silnika wg. specyfikacji, wymień olej na odpowiedni, wymień szklanki na nowe. Powinno być dobrze. Są też różne preparaty do oleju powodujące wzrost ciśnienia w układzie smarowania, ale nigdy nie stosowałem i nie wiem czy to nie zaszkodzi zamiast pomóc :)

PostNapisane: 10.07.2018, 18:44 

marand napisał(a):
Pewnie chodzi o to żeby przez 24h płukać silnik preparatem w celu udrożnienia kanałów olejowych i szklanek, lub wyjęcie i przeczyszczenie szklanek ręcznie.
Stuki masz z tego powodu, że szklanka nie jest dostatecznie wypełniona olejem, albo olej jest za rzadki, ciśnienie oleju zbyt słabe, przyczyn może być wiele. Zapewne przy wyższych obrotach stuki ustają. Najpierw sprawdź czy ciśnienie oleju jest w normie dla zakresu obrotów silnika wg. specyfikacji, wymień olej na odpowiedni, wymień szklanki na nowe. Powinno być dobrze. Są też różne preparaty do oleju powodujące wzrost ciśnienia w układzie smarowania, ale nigdy nie stosowałem i nie wiem czy to nie zaszkodzi zamiast pomóc :)

Olej świeży mobil 1 5W50 ciśnienie muszę do kogoś podjechać i zobaczyć dziękuję

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]