Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18.11.2020, 10:16 

Dzień dobry,

Właśnie stałem się posiadaczem Boxstera z 2001 roku. Niestety, już pierwszego dnia pojawił się problem. Mianowicie.. Dojechałem do domu,( po drodze nawet zatankowałem:) Jednak wieczorem, gdy chciałem się przejechać, po włożeniu kluczyka do stacyjki, rozrusznik zupełnie nie zareagował. Oczywiście, zapaliły się wszystkie wskaźniki na desce rozdzielczej, jednak auto ani drgnęło. Dodam, że przekręcając kluczyk do oporu, kontrolki nawet nie przygasały (Tak jakby żaden prąd nie był podawany na rozrusznik) Próbowałem odpalić auto kilkanaście razy.. Wsiadałem, zamykałem, otwierałem z kluczyka, aż po kilkunastu minutach jakby nigdy nic, auto zapaliło.. Wiem, że tuż przed sprzedażą właściciel prawdopodobnie zmienił kostkę przy stacyjce (nr. OEM 4A0905849B). Z tego co wspominał, warsztat wstawił mu jakąś "używkę" bo taką mieli pod ręką. Obecnie ciężko mi wyłapać jakąś prawidłowość, kiedy auto zapala a kiedy nie.. Wydaje mi się, że na zimnym silniku pali od razu. Ale po wyłączeniu silnika, potem już niekoniecznie.. trzeba probować kilkanaście razy.. i czasem zapali. Swoją drogą.. abym miał 100% pewność.. czy podczas odpalania muszę mieć wciśnięty pedał hamulca i (i sprzęgła?) Tak czy inaczej, czy sądzicie, że to właśnie ta kostka może być przyczyną tego problemu? Swoją drogą, przymierzałem się do jej wymiany, ale odkręcenie 2 małych śróbek graniczy z cudem. Niektórzy sugerują odkręcenie lewego nawiewu). Ktoś z was to wykonywał? Będę wdzięczny za sugestie.

PostNapisane: 18.11.2020, 11:58 

Jeśli istotnie kłopoty są na tzw ciepłym a na zimno nie to może być właściwy trop. Po prostu po nagrzaniu jest przerwa. Jako nowemu radzę Ci odpal youtuba i jeśli jesteś słaby z angielskiego to pomóż sobie tłumaczem i wyszukasz naprawdę dużo filmów z napraw popularnych usterek.

PostNapisane: 18.11.2020, 12:15 

Tak na szybko znalazłem - boxster ignition switch

PostNapisane: 18.11.2020, 14:48 

Romcio napisał(a):
Jeśli istotnie kłopoty są na tzw ciepłym a na zimno nie to może być właściwy trop. Po prostu po nagrzaniu jest przerwa. Jako nowemu radzę Ci odpal youtuba i jeśli jesteś słaby z angielskiego to pomóż sobie tłumaczem i wyszukasz naprawdę dużo filmów z napraw popularnych usterek.

Kupiłem i wymieniłem. Nawet nakręciłem mały filmik.. chociaż.. od spodu nie dało się kręcić.. za ciasno i słabo ze światłem.
Tak czy inaczej, musiałem zdjąć lewy nawiew. Strasznie ciężko było się dostać do górnej śrubki mocującej kostkę stacyjki. Trzeba było odkręcić część przewodu nawiewu powietrza, który znajdował się w środku za kratką nawiewu. TO mi pozwoliło "w miarę: swobodnie dostać się do kostki.
Nawiew odkręca się na 3 śruby torx T20. Wcześniej trzeba zdjąć przełącznik światel. (trzeba wcisnąć mosiężny cypelek widoczny na godzinie 6 tej - widać go po odciągnieciu do siebie włącznika świateł). Całość imprezy zajęła mi 30 minut. (łącznie z tym, że spadł mi śrubokręcik w okolice skrzynki z bezpiecznikami, i musiałem zdemontować osłonę bezpieczników).
Po wymianie zrobiłem krótką przejażdżkę. Odpaliłem go kilka razy. ( Na zimno i na ciepło) Odpukać.. zapalił za każdym razem. Mam ogromną nadzieję, że udało się znaleźć problem..

PostNapisane: 18.11.2020, 17:49 

No to gratulacje, przeszedłeś chrzest :D Ja w moim też usuwam problemy samemu ,raz że nauka a dwa ze lubię przy nim majsterkować. Jak będziesz miał problemy to pisz ,ktoś zawsze coś podpowie. Jestem z kuj-pom . Jak koledzy na wątku powitalnym piszą pochwal się fotką prosiaka.HEJ

PostNapisane: 18.11.2020, 18:01 

Igomi napisał(a):
czy podczas odpalania muszę mieć wciśnięty pedał hamulca i (i sprzęgła?)
bez wciśniętego sprzęgła auta nie odpalisz. Przynajmniej tak jest w 997
Może raz odpalałeś ze sprzęgłem a raz bez?

PostNapisane: 18.11.2020, 18:16 

No cóż.. wstyd się przyznać.. znalazłem problem.. rzekłbym... wieku dziecięcego. Okazało się, że zbyt płytko wciskałem sprzęgło:)) Nie wiem, czy to specyfika tego konkretnie modelu, ale aby zakręcił rozrusznik, sprzęgło musi być wciśnięte do samego końca. (słychać nawet takie pstryknięcie jakby mikrostyku). Gdy się do tej pory jeździło jedynie rodzinnymi wozidłami, to się człowiek nie spotykał z takim zagadnieniem:)

PostNapisane: 18.11.2020, 22:54 

Czy to dotyczy tylko aut z usa czy europę też. Pytam z ciekawości bo ja w automacie i mnie nie dotyczy. Sprzedający też nie błysnął nie przekazując istotnych szczegółów.

PostNapisane: 19.11.2020, 21:32 

Romcio napisał(a):
Czy to dotyczy tylko aut z usa czy europę też. Pytam z ciekawości bo ja w automacie i mnie nie dotyczy. Sprzedający też nie błysnął nie przekazując istotnych szczegółów.

*Tylko auta z rynku amerykańskiego z ręczną skrzynią biegów mają tą opcję.

PostNapisane: 19.11.2020, 22:44 

na kursie prawy jazdy uczyli mnie że auto zapala się zawsze z wciśniętym sprzęgłem :lol: :lol:

PostNapisane: 19.11.2020, 23:00 

Elektryk mi zrobil bypass tego idiotycznego wynalazku amerykanskiego..

PostNapisane: 22.11.2020, 17:34 

Romcio napisał(a):
No to gratulacje, przeszedłeś chrzest :D Ja w moim też usuwam problemy samemu ,raz że nauka a dwa ze lubię przy nim majsterkować. Jak będziesz miał problemy to pisz ,ktoś zawsze coś podpowie. Jestem z kuj-pom . Jak koledzy na wątku powitalnym piszą pochwal się fotką prosiaka.HEJ

Gdyby ktoś potrzebował.. nakręciłem filmik ( wiem.. niezbyt udany.. ale w j. polskim nie znalazłem nic w tym temacie na Youtube) Dotyczy wymiany kostki stacyjki. Nie wszystko pokazałem jednak ta kostka stacyjki to prawdziwe upierdliwstwo. Dotyczy części o nr. części OEM 4A0905849B
Poniżej link do filmu.:

https://youtu.be/as_UNwXZFGA

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]