Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4.05.2018, 12:56 

Witam,

w jaki sposób mogę ręcznie otworzyć dach w Boxster 986?
Kilka dni temu chciałem otworzyć dach: zaciągnąłem ręczny, opuściłem szyby zwolniłem klamrę dachu i nacisnąłem przycisk otwierania dachu. Tylna klapa wykonała pełny zakres ale... dach ani drgnął. Chyba coś musiałem zrobić nie tak bo teraz nie mogę go w żaden sposób otworzyć. Świeci kontrolka dachu i jest taki stan ze dach powinien być złożony a faktycznie jest rozłożony. Jak próbuję wykonać ponowną procedurę otwierania bądź zamykania dachu to pod tylną klapą zaczyna coś strzelać
Czy istnieje możliwość ręcznego rozłożenia dachu
Co zrobiłem nie tak ze dach nie chciał się złożyć? (dodam ze rozkładanie dachu zrobiłem na zapłonie a nie uruchomionym silniku - czy to mogła być tego przyczyna?)

Jest taka superowa pogoda że to grzech jeździć z zamkniętym dachem:(((

Z góry dziękuje za pomoc

PostNapisane: 4.05.2018, 15:41 

Witaj,

https://www.youtube.com/watch?v=QOLhAR8bLio
Pewnie połamały się tobie końcówki plastikowe na cięgnach.

PostNapisane: 4.05.2018, 15:42 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
Sprawdź, czy nie spadły cięgna.
Tak swoją drogą po co uchylasz okna do otwierania/zamykania dachu skoro samochód robi to sam automatycznie w ramach procedury?

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

PostNapisane: 4.05.2018, 18:42 

Lepiej operować dachem na pracującym silniku ale tylko z powodu nieobciążania akumulatora.Wedle twego opisu wszystko robisz ok oprócz szyb ,po odpięciu górnej klamry szyby powinny zjechać ok 4 cm.Sprawdż plastikowe końcówki cięgien o których pisali koledzy .gdy słabo widać pomóż sobie lusterkiem.

PostNapisane: 5.05.2018, 12:00 

dzięki za info - widziałem ten filmik na youtube ale dla to zbyt skomplikowane jest:(( myślałem że jest jakiś prostszy sposób otwarcia dachu
Po zwolnieniu klamry dachu szyby opuszczają się automatycznie tak jak pisaliście ale juz tak dla pewności opuściłem je jeszcze bardziej
Chyba skończy się to wizytą u fachowca
Szkoda tylko tej fajnej pogody ale.... lato dopiero przed nami:)

PostNapisane: 5.05.2018, 21:33 

Podnosi sie klapa od dachu? Jak tak to dostep masz idealny - czego sie bac? Juz bardziej nie popsujesz ;)

PostNapisane: 6.05.2018, 12:34 

Jeśli tak jak piszesz możesz unieść klapę to masz pełny dostęp do wszystkich mech.dachu. Odepnij boczne linki z zatrzasków , odepnij rynienkę do odprowadzania wody unieś tylną część dachu ,weż latarkę i zobacz czy te ciegna o których piszą koledzy nie mają zerwanych plastykowych końcówek.Jęśli tego nie ogarniasz to na you tube jest pełno filmików.Jak sprawdzisz to może będziemy mieli winnego a jeśli cięgna są całe to pomyślimy co dalej.HEJ

PostNapisane: 6.05.2018, 14:45 

Niestety klapa nie podnosi się, ręcznie też nie mogę jej podnieść
Dziś zajrzałem od środka na mechanizm dachu i okazało ze spadły cięgna te z białą główką (główki są całe tak mi się wydaje) I teraz nie wiem gdzie one powinny być osadzone - szukałem jakiegos bolca tuż przy pasach ale niczego nie wyczułem - tak myślę że skoro klapa wykonała pełny zakres to glówki cięgien powinny być skierowane na tył auta a są do przodu dobrze myśle?

PostNapisane: 6.05.2018, 18:34 

Czy gdy naciskasz guzik otw/zamk dach to silnik kręci lub próbuje kręcić czy cisza.

PostNapisane: 6.05.2018, 19:24 

trudno powiedzieć bo w momencie gdy naciskam ten przycisk zaczyna coś stukać

PostNapisane: 6.05.2018, 20:25 

Opiszę ci mój przypadek.Dach zamknięty zablokował się.Naciskam guzik i słychać klik i koniec,czyli silnik działa ale nie może ruszyć.Demontuję szybkę i wiatrołapy z pałąka,potem schowek za fotelami.Odpinam tkaninę z rynną odpływową i na grodzi która jest ścianą bagażnika w górnej części jest silnik.Z boków dochodzą do niego stalowe linki napędu dachu .Wyciągnąłem zawleczkę przy silniku i podpiąłem wkrętarkę akumulatorową do wyjętej linki. Kręcąc na wolnych obrotach coś strzeliło i klapa ruszyła,to samo zrobiłem z linką z 2 str. silnika aż do całkowitego otwarcia klapy.Potem założyłem cięgna i był cały dzień na zgranie ruchu klapy i dachu linkami silnika.Miałem cały czas pełne pory że coś uszkodzę ale się udało.Może ktoś inny ma inną metodę i ci podpowie.HEJ

PostNapisane: 19.05.2018, 14:59 

Jak tam z dachem .Podziel się info co było problemem.HEJ

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]