Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2.06.2021, 11:00 

Witam.Proszę o pomoc dotyczącą diagnozy rozrządu. Wiele naczytałem się o wymianie,itd.. jednak nigdzie nie doczytałem jakie są bezpośrednie objawy zużytego rozrządu (łańcuszka), które powinny wzmóc czujność. Nie mam niestety (a przynajmniej o nim nie wiem)w najbliższej okolicy (woj. zachodniopomorskie) nikogo z PIWISem, żeby przeprowadzić diagnozę. Stąd moje pytania:
1. Czy rozrząd nadający się do wymiany sygnalizowany jest przez lampkę check ingine?
2. Czy są słyszalne jakieś dźwięki budzące niepokój?
3. Czy są objawy w postaci np. gasnącego silnika, nierównej pracy?
4. Czy zużyty rozrząd można zdiagnozować np. testerem KTS lub innym?

A może ktoś z Was zna dobry warsztat w tym zakresie w woj. zachodniopomorskim, pomorskim lub wielkopolskim (najlepiej w północnej jego części)?

Pozdrawiam i proszę o wszelkie wskazówki, pomoc i własne doświadczenia w tym zakresie.

PostNapisane: 2.06.2021, 11:12 

Check świeci jak kąt jest powyżej 8 stopni, dobrze jest podłączyć jednak PIWSA, wtedy zobaczysz motogodziny, przekroczenia obrotów, rozrząd, katalizatory, sondy, z życia jeśli masz powyżej 150 nalotu, to wkrótce może taka chwila nastąpić a koszta nie są niskie przy cenie 986, ja bezwzględnie polecam podpięcie pod kompa, powodzenia.

PostNapisane: 2.06.2021, 18:53 

Nr klubowicza: 193
W Szczecinie Zbyszek ma Piwisa, jak będziesz chciał to mogę Ci podać do Niego namiar.

Tak jak napisał Kubuś, jedynie komputer pokaże. Jak jest duże odchylenie to łapie błąd w DME, ale nic dla użytkownika na desce.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 2.06.2021, 22:33 

Qbak napisał(a):
W Szczecinie Zbyszek ma Piwisa, jak będziesz chciał to mogę Ci podać do Niego namiar.

Tak jak napisał Kubuś, jedynie komputer pokaże. Jak jest duże odchylenie to łapie błąd w DME, ale nic dla użytkownika na desce.

Świetnie. Będę wdzięczny za namiary.

PostNapisane: 2.06.2021, 23:08 

Kubuś72 napisał(a):
Check świeci jak kąt jest powyżej 8 stopni, dobrze jest podłączyć jednak PIWSA, wtedy zobaczysz motogodziny, przekroczenia obrotów, rozrząd, katalizatory, sondy, z życia jeśli masz powyżej 150 nalotu, to wkrótce może taka chwila nastąpić a koszta nie są niskie przy cenie 986, ja bezwzględnie polecam podpięcie pod kompa, powodzenia.

nic nie świeci, ja miałem >10 a na desce ciemno 😁

PostNapisane: 3.06.2021, 15:05 

pimi napisał(a):
Kubuś72 napisał(a):

nic nie świeci, ja miałem >10 a na desce ciemno 😁

A miałeś w aucie jakieś objawy, które Ciebie niepokoiły?

PostNapisane: 3.06.2021, 16:18 

zasadniczo nie, trochę przydzwaniał przy uruchamianiu

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]