|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
NowyM
|
Napisane: 2.06.2021, 11:00 |
|
|
Witam.Proszę o pomoc dotyczącą diagnozy rozrządu. Wiele naczytałem się o wymianie,itd.. jednak nigdzie nie doczytałem jakie są bezpośrednie objawy zużytego rozrządu (łańcuszka), które powinny wzmóc czujność. Nie mam niestety (a przynajmniej o nim nie wiem)w najbliższej okolicy (woj. zachodniopomorskie) nikogo z PIWISem, żeby przeprowadzić diagnozę. Stąd moje pytania: 1. Czy rozrząd nadający się do wymiany sygnalizowany jest przez lampkę check ingine? 2. Czy są słyszalne jakieś dźwięki budzące niepokój? 3. Czy są objawy w postaci np. gasnącego silnika, nierównej pracy? 4. Czy zużyty rozrząd można zdiagnozować np. testerem KTS lub innym?
A może ktoś z Was zna dobry warsztat w tym zakresie w woj. zachodniopomorskim, pomorskim lub wielkopolskim (najlepiej w północnej jego części)?
Pozdrawiam i proszę o wszelkie wskazówki, pomoc i własne doświadczenia w tym zakresie.
|
|
Góra |
|
Kubuś72
|
Napisane: 2.06.2021, 11:12 |
|
|
Check świeci jak kąt jest powyżej 8 stopni, dobrze jest podłączyć jednak PIWSA, wtedy zobaczysz motogodziny, przekroczenia obrotów, rozrząd, katalizatory, sondy, z życia jeśli masz powyżej 150 nalotu, to wkrótce może taka chwila nastąpić a koszta nie są niskie przy cenie 986, ja bezwzględnie polecam podpięcie pod kompa, powodzenia.
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 2.06.2021, 18:53 |
|
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5203 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
|
W Szczecinie Zbyszek ma Piwisa, jak będziesz chciał to mogę Ci podać do Niego namiar.
Tak jak napisał Kubuś, jedynie komputer pokaże. Jak jest duże odchylenie to łapie błąd w DME, ale nic dla użytkownika na desce.
_________________ 924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992
|
|
Góra |
|
NowyM
|
Napisane: 2.06.2021, 22:33 |
|
|
Qbak napisał(a): W Szczecinie Zbyszek ma Piwisa, jak będziesz chciał to mogę Ci podać do Niego namiar.
Tak jak napisał Kubuś, jedynie komputer pokaże. Jak jest duże odchylenie to łapie błąd w DME, ale nic dla użytkownika na desce. Świetnie. Będę wdzięczny za namiary.
|
|
Góra |
|
pimi
|
Napisane: 2.06.2021, 23:08 |
|
|
Kubuś72 napisał(a): Check świeci jak kąt jest powyżej 8 stopni, dobrze jest podłączyć jednak PIWSA, wtedy zobaczysz motogodziny, przekroczenia obrotów, rozrząd, katalizatory, sondy, z życia jeśli masz powyżej 150 nalotu, to wkrótce może taka chwila nastąpić a koszta nie są niskie przy cenie 986, ja bezwzględnie polecam podpięcie pod kompa, powodzenia. nic nie świeci, ja miałem >10 a na desce ciemno 😁
|
|
Góra |
|
NowyM
|
Napisane: 3.06.2021, 15:05 |
|
|
pimi napisał(a): Kubuś72 napisał(a): Check świeci jak kąt jest powyżej 8 stopni, dobrze jest podłączyć jednak PIWSA, wtedy zobaczysz motogodziny, przekroczenia obrotów, rozrząd, katalizatory, sondy, z życia jeśli masz powyżej 150 nalotu, to wkrótce może taka chwila nastąpić a koszta nie są niskie przy cenie 986, ja bezwzględnie polecam podpięcie pod kompa, powodzenia. nic nie świeci, ja miałem >10 a na desce ciemno 😁 A miałeś w aucie jakieś objawy, które Ciebie niepokoiły?
|
|
Góra |
|
pimi
|
Napisane: 3.06.2021, 16:18 |
|
|
zasadniczo nie, trochę przydzwaniał przy uruchamianiu
|
|