Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12.08.2021, 20:11 

Hej. Mam pytanko ,co to jest za element osprzętu który znajduje się pod kol.dolotu po str. pasażera. W necie znalazłem to jako rezonator powietrza. Ma ten element kształt owalnej puszki. HEJ

PostNapisane: 12.08.2021, 23:29 

Z opisu wydaje mi się, ze chodzi Ci o zbiornik podciśnienia.

PostNapisane: 13.08.2021, 11:33 

DZięki , dobrze rozumiem że służy to jako magazyn powietrza , bo widzę że jest do niego podpięty wężyk który kawałek dalej znowu się rozdziela. Pytam ponieważ szukam przyczyn różnych nieszczelności a właśnie ten wężyk był bardzo lużno osadzony- końcówka jest zniszczona - wiadomo stara guma. Domyślam się że nie można się go pozbyć. :wink: I jeszcze jedno pytanie - na rurze dolotu powietrza też jest jakiś rodzaj pojemnika powietrza -taka plastykowe pudełko połączone z rurą dolotu bez innych dodatkowych wyjść - po co to i jak działa. HEJ

PostNapisane: 15.08.2021, 11:46 

To jak, nikt nie podpowie w jaki sposób działa ten pojemnik na rurze dolotowej . Czyżby poza P.Michałem nikt nic. Wczoraj odczepiłem ten gadżet i zaślepiłem otwór i nie odczułem żadnej zmiany ,dlatego pytam . HEJ

PostNapisane: 15.08.2021, 14:12 

Nr klubowicza: 193
Pytasz o ten rezonator powietrza na rurze przed przepustnicą? Do rocznika 1999 włącznie było to opisane jako silencer, czyli zapewne chodzi o pozbywanie się z dolotu nieprzyjemnych dźwięków, być może późniejsze dodanie rury między kolektorami ssącymi zmniejszyło te dźwięki i nie był potrzebny ten rezonator. Może coś pomagał z mocą silnika, lepszym napełnieniem zaraz po nagłym otwarciu przepustnicy przy niskich prędkościach obrotowych silnika. Tyle teoria.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 15.08.2021, 19:59 

DZięki za odzew. Tak trochę myślałem o jakiejś dziurze podciśnienia na nagłe przyspieszenie ale po odłączeniu tej puszki i zaślepieniu nie odczuwam różnicy. Może hamownia by pokazała jakieś zmiany. Przy mojej bulwarowym pomykaniu nie widzę problemu. HEJ

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]