|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Jama
|
Napisane: 29.11.2020, 1:59 |
|
|
Cześć. Dzisiaj podczas wymiany filtra powietrza zauważylem że od góry silnika w takich zagłębieniach w bloku znajduje się olej. Jest po obu stronach silnika. Ogólnie sporo tam tego oleju. Wstępnie wyczytałem, że jedna z przyczyn może być odma. Czy możecie mi podpowiedzieć, co może być tego przyczyną i ewentualnie na jakie koszta się szykować? Czy jest w Trójmieście ktoś, kto mógłby na to zerknąć. Próbowałem zrobić zdjęcia..rano spróbuję zrobić Leszek fotki. ale niezbyt dobrze chyba to wyszło..
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 29.11.2020, 2:06 |
|
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5203 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
|
Może być z kilku miejsc. Na przykład na zdjęciach rura wlewowa oleju jest mokra, z drugiej strony może też być olej ze wspomagania. Trzeba konkretnie ustalić miejsca wycieków. Odma też jest jak najbardziej jednym z możliwych źródeł (czy raczej jej przewody do bloku/dolotu).
_________________ 924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992
|
|
Góra |
|
Jama
|
Napisane: 29.11.2020, 2:18 |
|
|
Dziękuję za podpowiedź. Troszkę się przerazilem tym olejem:( Co byś zrobił na moim miejscu? Pomyślałem, że jutro powycieram wszystko możliwie jak najdokładniej i będę obserwował, gdzie zaczyna się wyciek. Na pewno jest po obu stronach..
|
|
Góra |
|
Jama
|
Napisane: 29.11.2020, 13:34 |
|
|
Rano pociągnąłem śledztwo dalej. 4 dni temu wymieniłem olej. Dodam, że auto w sumie niedawno kupiłem.. I teraz tak. Mechanik wlał do auta 8,7 l oleju ( stale sprawdzał na bagnecie ) Po kilku minutach poziom ustabilizował się dokładnie na połowie wysokości bagnetu. Jednak teraz po sprawdzeniu, olej zakrywa całą plastikową podziałkę na bagnecie. Z kolei wskaźnik oleju w desce rozdzielczej po uruchomieniu (zdjęcie) pokazuje poziom na przedostatniej kresce. Tak czy inaczej doszły kolejne symptomy które mnie rozwaliły. Na posadzce garażu pojawiły się płyny w 3 kolorach. Sprawdziłem płyn chłodzący. Jest kilka cm. poniżej minimalnej podziałki.eraz zasadnicze pytanie.. Czy jechać gdzieś odlać tego oleju (zrobiłem na nim jakieś 30 km). Teraz obserwuję, czy dalej kapie. Czy ze względu na to, że było za dużo zalane olej po prost wypływa np. przez separator? ( z góry przepraszam za być może głupie pytania). I co z płynem chłodzącym.. nie wiem, czy to co widać to nie jest właśnie kropla płynu chłodzącego.. Przy okazji.. czy mogę na szybko kupić jakiś płyn chłodzący na stacji paliw i uzupełnić płyn w zbiorniczku? Na zdjęciu bagnet (cały w oleju), oraz plamy w 3 kolorach na posadzce:(
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
mps
|
Napisane: 30.11.2020, 14:58 |
|
Nr klubowicza: 769
|
No to po kolei :
- płyn chłodzący - sprawdź czy nie masz mokrego dywanika w okolicach zbiorniczka wyrównawczego, najlepiej podnieś dywan i zobacz czy się nie leje z niego - niestety często pękają, a pękają ponieważ jest wada fabryczna w korkach wody (niebieskich) musi być w końcówką .04 w numerze. Jeżeli jest inny wymień, jeżeli cieknie ze zbiornika kup nowy (nie używka) - olej na max to nie problem duży o ile nie jest go dużo powyżej maxa - często uszkadza się separator odmy - wymiana lub wymiennik woda/olej taka chłodnicza na silniku żebrowana - też wymiana nie sa drogie nowe , koniecznie z nowymi uszczelkami
_________________ Porsche 911 SC M Targa `79 Turbo look Porsche 911 996.2 3.6 Coupe Aero kit Porsche 986 Boxster 2.7 `00 Corrado VR6 3.0 Turbo `92 i pare innych
|
|
Góra |
|
ostrowele
|
Napisane: 13.12.2020, 21:09 |
|
|
Czy sprawa się wyjaśniła? Pytam z ciekawości, dobrze wiedzieć co to może być w razie takich objawów (odpukać!) w przyszłości.
|
|
Góra |
|
Jama
|
Napisane: 15.06.2021, 22:34 |
|
|
ostrowele napisał(a): Czy sprawa się wyjaśniła? Pytam z ciekawości, dobrze wiedzieć co to może być w razie takich objawów (odpukać!) w przyszłości. Tak. Sprawę rozwiązało odessanie ok. 200 ml oleju. Po prostu olej został przelany przy wymianie. Od tamtej pory jest suchutko.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|