Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31.07.2018, 23:23 

Wiem, że dużo się pisało odnośnie dźwięku 997 3.8 i 3.6 było mówione o tłumikach firmowych, o przeróbkach z zastosowaniem "gundo hack" a ja znalazłem taki oto filmik w necie, który pozwala na znaczne poprawienie dźwięku jednocześnie nie ingerując w oryginalny tłumik - jedynie trzeba go zdemontować i ewentualnie potem zamontować jeśli dżwięk się znudzi lub potencjalny kupiec będzie chciał mieć oryginał
https://youtu.be/1o6iixVAt6A
Co o tym sądzicie ???

PostNapisane: 1.08.2018, 13:27 

Tak wygląda inna opcja. Może nie drze ryja tak bardzo ale dźwięk chyba troszkę ładniejszy zwłaszcza na niższych obrotach (chociaż to kwestia gustu)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 1.08.2018, 15:40 

Nr klubowicza: 582
Jako człowiek , który w życiu parę wydechów obejrzał i posłuchał, uważam tego typu rękodzielnictwo za szkodliwe, chociaż firmuje je skądinąd całkiem dobra firma Fabspeed.
Całkowity brak finezji, ale ja stary już jestem!

www.classic911.pl
www.pasjaporsche.pl

PostNapisane: 2.08.2018, 9:40 

Nr klubowicza: 442
A ja mialem 997.2 z dedykowanym acrapem ktory brzmial lepiej niz orginalny wydech. Natomiast nie ma nwet startu do Porsche Sport Eshaust w moim 991 GTSie 3.8 wolnossacym.
Z akrapem byl co kilka tysiecy jakis problem. To brzeczaly flapy to sie nie zalczal bo gruszka walnela. Owszem wysylali i naprawiali za darmo i tak do konca zycia ale to ze auto musialo stac i za kazdym razem trzeba bylo zorbierac pol tylu to juz inna sprawa. Wiec poki co PSE w GTSie jest najlepsze !!!!
Ale w 997 zwyklych wersjach silnikowych wymiana wydechu moze powodowac bledy komputera, jaki bledy z catalizatorow. W niektorych przypadkach lepiej fabryki nie poprawiac :)

eXpL@S!V
In: 718 Cayman GT4RS
In: E3 Cayenne II [9YAAI1]
Out: Macan FL [95BAA1]
Out: 911 S PDK [997.2] TP 1:51:672
Out: 911 4GTS PDK [991.1] TP 1:49:642

PostNapisane: 2.08.2018, 9:47 

Nr klubowicza: 582
Ja z Akrapa nie korzystałem, natomiast mogę potwierdzić opinie, że coś tam zawsze poprawić trzeba po dłuższym użytkowaniu.
Ale pewnie wszędzie trzeba ;) tylko od Akrapa oczekujemy niezawodności przy tej cenie.

www.classic911.pl
www.pasjaporsche.pl

PostNapisane: 2.08.2018, 15:01 

To co się oczekuje to jedno a co się dostaje to drugie. Tłumik Akrapa za 20 tyś jest znacznie bardziej zawodny od wyspawanego na wymiar przez dobrego fachowca a na hamowni wyniki bardzo podobne. Ale z drugiej strony tak jak napisano Akrap gwarancje bierze na klate.
Berni500 Fabspeed firmuje tylko te dwie rureczki a cała ta partyzantka to już dzieło kogoś kto to będzie montował. Może z powodu lekkiej ujmy na prestiżu firmy te rurki są wycenione na 500$ :)

PostNapisane: 2.08.2018, 18:44 

Czy to oznacza, ze takie 2 "rurki" mogę narobić biedy w silniku ? W końcu po coś te tłumiki są- chodxi mi o cisnienia gazów wylotowych. Czy ktoś z Was ma na ten temat wiedzę?

PostNapisane: 3.08.2018, 3:40 

Nr klubowicza: 442
Zarowno PSE i Acrapovic dziala na zasadzie lekkiego bypassu drugiego tlumnika (Tych po bokach pod zderzakiem) jest poprostu dodatkowa rura ze sterowana podcisnieniem klapa) Klapa ta przy normalnym trybie jest zamknieta wiec gazy przplywaja przez obydwa muffery. W momencie zalczenia wydech w tryb sport drugi wydech jest czesciowo bypasowany poniewaz klapa sie otwiera wi pozwala przeplywac z pominieciem drugiego tlumnka. To co widze na zdjeciu to jest poprosty usuniecie tlumnika pierwszego na obydwu wydechac. Wiec tak naprawde poostaje tylk o tlumnik nr 2. Wiec zupelnie innye rozwiaznaie. Teraz pytanie czy w takim zestawieniu przejdze przeglad. Czy na poznaniu nie zostatanie sciagniety z toru za nadmierny halas. Czy szkodliwe dla silnika nie wiem ale performance moze byc gorszy z racji tego ze silniki w 997.2 byly juzt tak podostarjane ze kazda taka zmiana powodowala nie do konca prawidlowa prace. Mi sie zdarzyl 2 razy blod 471 i 472 czyli wspomniana wczesniej nieprawidlowa praca katalizatorow. Alarm byl kasowany po ich przpalaniu w tr trybie z kompa zale kosztowalo to 500 PLN. Takze mysle ze takie roziwaznie jest dla kogos to jest mechanikiem z komputerem i moze samemu sobie grzebac. Ja po doswiadczeniach z Akrapem za 27 tysiecy pozostane przy PSE ktore kosztuje 11k jesli chceesz swoje auto doposazyc w porsche.
Jedyny pozytek z acrapovica to dozywotnia gwarancja na wydech (problem z oczekiwaniem na czesci bo zamowien sporo w szystko manufaktura)
Pozatym ze zmodyfikowanym wydechem nie mozna przedluzac gwarancji.

Ja osobiscie nie zdecydowalbym sie na taka modyfikacje.Moze jedynie w aucie ktore bylo by do sportu i po takiej zmianie ktos by umial dostroic silnik do lepszego oddychania.

eXpL@S!V
In: 718 Cayman GT4RS
In: E3 Cayenne II [9YAAI1]
Out: Macan FL [95BAA1]
Out: 911 S PDK [997.2] TP 1:51:672
Out: 911 4GTS PDK [991.1] TP 1:49:642

PostNapisane: 3.08.2018, 8:33 

PSE w 991 brzmi super ale w 997 nic bym nie zmieniał.Za dużo w koło jeździ samochodów ze sztucznym podbitym dzwiękiem.Ja doceniam w moim to że przy wolnej jeździe praktycznie niczym się nie wyróżnia ale jak przycisnę na trzecim biegu to już jest piękny prawdziwy dzwięk z silnika a nie z głośnika.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]