Witam. Od wczoraj pewien problem spędza mi sen z powiek. Mianowicie moje Cayenne 4.8S rok 2008 nie pali jak trzeba. Startuje normalnie, ale występują delikatne drgania pochodzące od silnika. Po wrzuceniu biegu wstecznego i ruszeniu drgania te się nasilają. Tak samo podczas jazdy, najmocniej drga podczas jazdy na 4 biegu (wyżej nie próbowałem). Zaczęła mrugać ikonka "CHECK ENGINE". Co może być przyczyną? Świeca ? Cewka zapłonowa ? Dodam że stuków z silnika żadnych nie słychać, tylko nierówna praca i te drgania.... Miał ktoś podobną przypadłość?
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5188 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
Ja bym zaczął od podpięcia się komputerem. W innym wypadku możesz wymieniać świece i cewki na ślepo, a nadal nie będziemy wiedzieli czy to coś z zapłonu. Może jakiś czujnik?
A więc komputer pokazał "wypadanie zapłonu na czwartym cylindrze". Czy to oznacza koniec silnika? Bo krążą opowieści o tym czwartym cylindrze Cayenne - zaraz sprawdzamy cewkę i świecę.
Nie ma reguły na to który cylinder umiera. Tak jak Qbak napisał - zamień cewkę z innym cylindrem i patrz co się dzieje. Miałem też przypadek padniętej świecy w Cayenne turbo więc i świece warto sprawdzić - a tak w ogóle kiedy były wymieniane? Jaki jest przebieg auta? Jeśli te kroki nie pomogą to nastepnie pomiar sprężania lub można to wszystko o czym napisałem zrobić na raz - bedzie wszystko jasne i tak na prawde może się opłacać bardziej niż robienie na raty. CZy auto to świeży nabytek czy też masz go już dłużej i nagle zaczeło się coś dziać?
Na myśl przychodzi mi jeszcze padniety wtryskiwacz który może powodować podobne objawy.
A więc najprawdopodobniej cewka zapłonowa. Po przełożeniu tej z 4 cylindra na trzeci cylinder komputer pokazuje błąd zapłonu na trzecim a nie czwartym cylindrze. Kupuje dzisiaj cewkę i zobaczymy co będzie się działo....
Po wymianie cewki wszystko wróciło do normy. Jako że nie wiem, kiedy w samochodzie były wymieniane ostatnio świece, a padła jedna z cewek, czy proponujecie wymianę kompletu świec i cewek?
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5188 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
Świece wymieniłbym na pewno. Cewki - zależy od Ciebie, jeżeli nie chcesz się z taką sytuacją spotkać za jakiś czas to nic nie stoi na przeszkodzie. Z drugiej strony jeżeli komputer nie pokazał na innej cewce przebicia to oznacza że pracują jeszcze poprawnie.