|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Darek23
|
Napisane: 4.07.2021, 20:41 |
|
|
Witam,
Czy może ktoś miał już kłopot z wodą w bagażniku, stojąc przy otwartej klapie to po prawej stronie , ścieka po słupku …. Tak to przynajmniej wyglada … Czytałem kiedys ze bywały przypadki ze uszczelka pod relingiem przepuszcza
Mam Cayenne z 2017r z relingiem i panoramą Mogę podesłać fotkę gdzie jest mokro, gdyby ktoś chciał pomóc… wielkie dzięki z góry
Pozdrawiam Darek23
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 4.07.2021, 21:56 |
|
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5185 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
|
Zacznij od najprostszego, czyli od wyczyszczenia prawego spływu z dachu. Musisz zajrzeć od dołu do zderzaka, to taka pięciocentymetrowa gumka która wystaje z nadwozia. Choć akurat w poliftowym Cayenne II tą prawą gumkę poprawili i moim zdaniem nie łatwo się zatyka, ale i tak bym od tego zaczął.
_________________ 924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992
|
|
Góra |
|
Darek23
|
Napisane: 5.07.2021, 16:37 |
|
|
Dzięki, tak zrobie i dam znać …. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
piterson
|
Napisane: 5.07.2021, 17:05 |
|
Nr klubowicza: 078
|
Tak, klasyka gatunku w Cayenne z dachem panoramicznym. Ktoś kto wymyślił te odpływy z "zastawkami" robił to chyba po grubej imprezie. U mnie było podobnie, po udrożnieniu odpływów wylało się kilka litrów wody (przy okazji częściowo obciąłem te zastawki aby był swobodny odpływ). Problem jest dodatkowo taki, że te rurki przechodzą dokładnie nad wzmacniaczem i jeśli zalega w nich woda to zaczyna powoli kapać na wzmacniacz a stąd już mały krok do drogiej awarii.
|
Góra |
|
adriso
|
Napisane: 6.07.2021, 23:29 |
|
|
Mam na to bardzo prostego tipa, ale zdaniem wielu debilnego. Zaślepić te rurki zaraz przy odpływie przy Panoramie. Po ulewach unikać otwierania go i tyle.
Czemu ?
Rurki są bardzo długie, jeżeli mają już kilka lat, guma butwieje i sobie lubią pęknąć w losowym miejscu, fajnie jak w bagażniku, gorzej jak w podsufitówce. Lepiej ograniczyć używanie szyberdachu do minimum i używac jak jest ciepło a woda odparuje, niż w ciepły dzien, po postoju, mieć zaparowane szyby.
Niestety, nie mieszkamy w chicago, więc mamy listki, iglaki itd
Ewentualnie, jak ci serio zależy na rozwiązaniu problemu, polecam kawałek drucika ( Miękkiego ) zakończonego haczykiem w literę U i pchanie ile wejdzie, a później wlanie wrzątku. Woda zawsze znajdzie ujście, a temperatura sprzyja zmianie struktury obiektu który zapchał ( czyli np zmięknie )
|
|
Góra |
|
Darek23
|
Napisane: 7.07.2021, 15:55 |
|
|
Dzięki wielkie, mam nadzieje ze pomoże …. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
michaelo
|
Napisane: 21.02.2023, 10:28 |
|
|
Darek23 napisał(a): Dzięki wielkie, mam nadzieje ze pomoże …. Pozdrawiam Cześć, mam ten sam problem w swoim Cayenne 2017r. czy zabiegi z czyszczeniem odpływów z dachu panoramicznego pomogły.Jeśli tak to poproszę o wskazówki jak to dobrze zrobić.z góry dzięki.
|
|
Góra |
|
Maguro23
|
Napisane: 14.03.2023, 20:57 |
|
|
michaelo napisał(a): Darek23 napisał(a): Dzięki wielkie, mam nadzieje ze pomoże …. Pozdrawiam Cześć, mam ten sam problem w swoim Cayenne 2017r. czy zabiegi z czyszczeniem odpływów z dachu panoramicznego pomogły.Jeśli tak to poproszę o wskazówki jak to dobrze zrobić.z góry dzięki. U mnie zadziałało, przepłukałem odpływy gorącą wodą z płynem i obciąłem końcówki wylotów - problem powszechny,
|
|
Góra |
|
gintaro
|
Napisane: 9.08.2024, 14:05 |
|
|
Cześć, wrzuci ktoś zdjęcie gdzie szukać tych odpływów/gumek? Podniosłem zawieszenie na max, szukam z latarką i nie widzę. Byłbym wdzięczny za zdjęcia lub schemat (Cayenne II 2013). Leje mi się do bagażnika, miałem też raz po większym deszczu "choinkę" na tylnych lampach. Co jakiś czas włącza się kontrolka o tym żeby sprawdzić tylne światła stopu ale sprawdzam i świecą normalnie. Zakładam że wszystkie te bolączki mogą być z jakiegoś zatkanego odpływu z dachu? Dzięki za pomoc!
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 9.08.2024, 23:28 |
|
|
Qbak napisał(a): Zacznij od najprostszego, czyli od wyczyszczenia prawego spływu z dachu. Musisz zajrzeć od dołu do zderzaka, to taka pięciocentymetrowa gumka która wystaje z nadwozia. Choć akurat w poliftowym Cayenne II tą prawą gumkę poprawili i moim zdaniem nie łatwo się zatyka, ale i tak bym od tego zaczął. Ten opis powinien wystarczyć. Trzeba poświęcić czyste plecy i niepodrapaną rękę. W przedlifcie będziesz miał starego typu gumkę, więc weź też nożyczki żeby odciąć samą końcówkę. Zewnętrzne strony zderzaka, ale szukasz gumki która wystaje z nadwozia. Zacznij od prawej - jest prostsza i to ona zwykle jest problemem.
|
|
Góra |
|
gintaro
|
Napisane: 10.08.2024, 12:44 |
|
|
Ok, chyba znalazłem, załączam zdjęcie dla potomnych Rozumiem, że trzeba obciąć tę końcówkę która zwęża się idealnie tak żeby czasem nic z niej nie wyciekło? Dodam od siebie żeby zacząć od podniesienia zawieszenia na max
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 10.08.2024, 14:41 |
|
|
Tak, dokładnie to trzeba obciąć na końcu.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|