Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31.08.2016, 20:46 

Witam. Mam na imię Sylwester jestem nowy na tym forum jak i auto które kupiłem jest moim pierwszym egzemplarzem a mianowicie jest to cayenne 4.5 turbo rocznik 2003. Mam z nim problem silnik przy dodaniu lekko gazu nierówno chodzi obroty faluja i auto jak by przygasalo praktycznie dodam że w momecie przygasania auta aż wszystkie światełka też przygasaja dodam filmik na YouTube który znalazłem z identycznym problemem https://youtu.be/xoc5k7YxCWU

PostNapisane: 1.09.2016, 8:58 

Silnik odpala w miarę szybko czy musi trochę pokrecic?

PostNapisane: 1.09.2016, 9:06 

Silnik odpala od kopa dawałem go do mechanika coś tam posprawdzal cewki i niby dobre wymienione zostały świece na ngk ale problem dalej jest jak stoi na wolnych to takie jak by czasem drganie lekkie miał przy drugim trzecim obrocie silnika jak by go przytykalo

PostNapisane: 4.09.2016, 6:39 

Nie jestem mechanikiem i dla mnie na auto składa się silnik i karoseria z koła, więc fachowo Ci nie opiszę, ale kiedyś miałem dość podobnie tyle że w innej marce, człowiek który mi to naprawiał twierdził że takie podobne objawy mogą być z: zamienione podłączenie sond lambda (lub złe wkręcenie; pompa vanosa, silnik krokowy; lewe powietrze.Sprawa rzeczywiście byla upierdliwa, wymienił uszczelki (kolektor+klawiatura), sensor IAT, a w rezultacie był to jakiś zaworek "dzięki" któremu brał lewe powietrze.

PostNapisane: 5.09.2016, 8:16 

Również jestem laikiem, ale:
Może wina układu wtryskowego? Na przykład lejące/przytkane wtryskiwacze?

PostNapisane: 7.09.2016, 8:22 

Sylwek01 napisał(a):
Witam. Mam na imię Sylwester jestem nowy na tym forum jak i auto które kupiłem jest moim pierwszym egzemplarzem a mianowicie jest to cayenne 4.5 turbo rocznik 2003. Mam z nim problem silnik przy dodaniu lekko gazu nierówno chodzi obroty faluja i auto jak by przygasalo praktycznie dodam że w momecie przygasania auta aż wszystkie światełka też przygasaja dodam filmik na YouTube który znalazłem z identycznym problemem https://youtu.be/xoc5k7YxCWU

Cześć, w pierwszej kolejności spróbuj wyczyścić przepustnicę oraz sprawdzić plakiem czy nie łapie lewego powietrza.

Błędów nie ma?

PostNapisane: 7.09.2016, 9:19 

Wstępnie wyglada na przestawiony rpzrzad. To można sprawdzić kompem. Beda błędy z czujników wala rozrządu że jest niezgodność między ich pracą

PostNapisane: 8.09.2016, 8:10 

Driv3rrrr napisał(a):
Wstępnie wyglada na przestawiony rpzrzad. To można sprawdzić kompem. Beda błędy z czujników wala rozrządu że jest niezgodność między ich pracą

Kolego, nie żebym się czepiał, ale przestawiony rozrząd na łańcuchu?
Jeżeli byłyby jakieś problemy od strony rozrządu to waliłoby błędami o braku korelacji i nie mówię tu o przestawionym rozrządzie (bo wg mojej opinii na łańcuchu to jest niemożliwe) tylko o rozciągniętym łańcuchu-łańcuchach.

Na 95% wg mnie to przepustnica, lewe powietrze - a dla świętego spokoju też bym przepływomierz wyczyścił

PostNapisane: 8.09.2016, 13:09 

Dwa razy ustawialismy rozrząd w 4.5. I był właśnie przestawiony. Do tego jak piszesz, błędy korelacji między czujnikami. Kolega auto dopiero kupił, może było coś dlubane przy rozrzadzie.

PostNapisane: 9.09.2016, 8:06 

Driv3rrrr napisał(a):
Dwa razy ustawialismy rozrząd w 4.5. I był właśnie przestawiony. Do tego jak piszesz, błędy korelacji między czujnikami. Kolega auto dopiero kupił, może było coś dlubane przy rozrzadzie.

Masz na myśli regulację rozrządu? Dla mnie przestawienie to wiesz, koniec motoru :D , ale już wiem o co Ci chodzi :D .

Kolega Sylwek01 nie odpisuje, nie podaje czy są błędy, jedyne co można wyciągnąć z filmiku to to, że nie ma błędów na zegarze.

Dokładnie taką samą sytuację miałem w audi C6 3.0 lewe powietrze + zabrudzona przepustnica, dlatego wg mnie to jest powód

PostNapisane: 9.09.2016, 9:28 

Błędów z czujnikami nie ma jedyne błędy to prawa sonda i coś z podcisnieniem zauważyłem też że turbiny nie dają ciśnienia na maxa silnik chodzi raz bardzo równo a raz tragicznie. Z tego co jeszcze zauważyłem to jest oderwany ten dziobek od podcisnienia co przychodzi po prawej stronie fo filtra powietrza do czego on wg jest?

PostNapisane: 9.09.2016, 18:44 

Nr klubowicza: 588
Najlepiej zrobisz jak podjedziesz do autoryzowanej stacji i za nieduże pieniądze stwierdzą usterkę a jak będziesz wiedział co jest grane to poszukasz sobie gdzie można i za ile naprawić.
Sprawdzone :)

PostNapisane: 9.09.2016, 21:10 

Sonda i podcisnienia i wiadomo dlaczego źle pracuje. Na początek podcisnienia bym ogarnął

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]