Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5.02.2014, 20:34 

Witam!
Jestem na forum nowy i jestem na etapie poszukiwań cayenne turbo i mam pytanie czy te silniki mają taki sam problem jak Cayenne S chodzi mi o zacieranie się cylindrów. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2014, 20:47 

A skąd info, że w Cayenne S zacierają się cylindry?

W których silnikach?

Może coś więcej?

8)

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2014, 21:13 

Czytałem na forum w tym temacie http://www.porscheclub.home.pl/forum/vi ... php?t=7034

Serrgiusz napisał(a):

W których silnikach?

Może coś więcej?

8)

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2014, 21:52 

Serrgiusz napisał(a):

W których silnikach?

Może coś więcej?

8)

A skąd masz informacje, ze się nie zacierają? To dość powszechna usterka w silnikach 4,5... Co do turbo to nie mam informacji.

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2014, 22:57 

Nie mówcie mi, że w XXI wieku silniki V8 Porsche mają wady konstrukcyjne i podczas prawidłowej eksploatacji zacierają się?

8)

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2014, 23:14 

Właśnie, podejrzewam jeśli ktoś eksploatuje silnik tak jak należy to nie powinno być takich problemów a jednak się pojawiają nigdy nie wiadomo od kogo się kupi i jak był eksploatowany. Myślę ze w ciągu 2msc znajdę coś ciekawego i zadbanego...

Serrgiusz napisał(a):
Nie mówcie mi, że w XXI wieku silniki V8 Porsche mają wady konstrukcyjne i podczas prawidłowej eksploatacji zacierają się?

8)

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2014, 13:52 

Jak auto było u kogoś narwanego i kto wykorzystywał dużo z silnika to oczywiste że problemy będą się zdarzać :)

Prawidłowa eksploatacja rozwiązuje sprawę POWAŻNYCH awarii :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2014, 14:12 

Wykorzystywanie silnika nie oznacza nieprawidłowej eksploatacji.
Czasami "zamulone" auto jest gorsze od takiego które dostawało w palnik, pod warunkiem że było serwisowane i rozgrzewane/chłodzone - przy silnikach turbo.

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2014, 22:09 

Jeśli chodzi o turbo to się zgodzę że musi mieć obroty silnik, ale przy ssaku to nie jest tak istotne bardzo, ważne żeby jeździć normalnie nie jak dziadek ani też jak napalony nastolatek :)

Np.w firmie mamy Sprintera na którego wszyscy mówili a że się będzie psuł i w ogóle wszystko siadać po kolei. Zrobione jest od nowości 400 tys bez żadnej awarii odpukać ale cały czas jeden dobry kierowca, a znajomi targają okropnie i ciągle coś pada. Mój wujek np. w 313 musiał cały silnik wymienić przy 200 tys ale jeździ jak szalony.

Tytuł:
PostNapisane: 25.02.2014, 12:48 

W silnikiach w cayenne turbo i panamera turbo jest wada konstrukcyjna. Turbina zasysa olej, wtlacza go do komory spalania, zawory sa oblepiane nagarem olejowym i przychodzi pewien moment gdy zawor sie nie domyka i nastepuje jego wypalenie. Moj cayenne turbo, kupiony w PCW mial wlasnie taka sytuacje przy przebiegu 78,000 km, drugi przy 120,000. Przewaznie ma to miejsce na osmym cylindrze.

W cayenne S poprzedniej generacji po lifcie byl problem z zacieraniem sie cylindrow, podobno problem lezal w sciankach glowicy.

Tytuł:
PostNapisane: 25.02.2014, 13:35 

Z tego co mogę ja jeszcze dodać do tematu to Cayenne S silniki do 2004 roku miały wadę w postaci plastikowej magistrali wodnej pod kolektorami które niestety pękały, w 2005 i 2006 roku zastąpione zostały magistralą aluminiową.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]