Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24.06.2014, 18:56 

Potrzebuję Waszej pomocy w sprawie oferty:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4358593052
Samochód po licytacji komorniczej, poprzedni właściciel wyjął silnik i skrzynię biegów. Proponowana cena jest dla mnie prawdopodobnie ok (jeszcze muszę zdobyć dokładną informację nt kosztu i montażu silnika + skrzyni), ale kupowanie tego samochodu wydaje mi się dosyć ryzykowane. Czy jest możliwość zdobycia informacji w centrum Porsche o tym egzemplarzu? Czy można (oraz czy jest sens) sprowadzić autko do serwisu i sprawdzić jego stan bez silnika i skrzyni?
Numer vin: WP0ZZZ98Z6U771531 (dostaję informację że jest to Boxster z 2006, możliwa jest taka niedokładność przy sprawdzaniu, czy to jest niepoprawny vin?)

Tytuł:
PostNapisane: 24.06.2014, 19:17 

Caymany były produkowane od 2006 roku, a nie 2005 jak w ogłoszeniu...

Tytuł:
PostNapisane: 24.06.2014, 19:27 

Po nr. vin auto jest z 2006 roku

Tytuł:
PostNapisane: 24.06.2014, 19:51 

jacekm napisał(a):
Caymany były produkowane od 2006 roku, a nie 2005 jak w ogłoszeniu...

Faktycznie, przegapiłem to. Już poprawione w tytule posta ;)

MP-GDY napisał(a):
Po nr. vin auto jest z 2006 roku

Pozostaje kwestia modelu (jak napisałem, vin po zdekodowaniu mówi co innego).

Jednak to są mniej istotne rzeczy, bardziej interesuje mnie możliwość sprawdzenia i ew ryzyko związane z tym samochodem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24.06.2014, 20:15 
Prezes PCP, Cz. Honorowy

Nr klubowicza: 002
Pytanie, gdzie jest skrzynia i silnik...? Rozbawił mnie wpis w ogłoszeniu, "orientacyjny koszt naprawy 15000 zł" - zdecydowanie bardziej prawdopodobna jest ta kwota ale w Euro...

były: 924, 944, 928, 964, 996, 997, 986 S,
będzie: 981 GTS? ;)

PostNapisane: 24.06.2014, 20:20 

Nr klubowicza: 412
macmk napisał(a):
Samochód po licytacji komorniczej, poprzedni właściciel wyjął silnik i skrzynię biegów. Proponowana cena jest dla mnie prawdopodobnie ok (jeszcze muszę zdobyć dokładną informację nt kosztu i montażu silnika + skrzyni), ale kupowanie tego samochodu wydaje mi się dosyć ryzykowane. Czy jest możliwość zdobycia informacji w centrum Porsche o tym egzemplarzu? Czy można (oraz czy jest sens) sprowadzić autko do serwisu i sprawdzić jego stan bez silnika i skrzyni?
Numer vin: WP0ZZZ98Z6U771531 (dostaję informację że jest to Boxster z 2006, możliwa jest taka niedokładność przy sprawdzaniu, czy to jest niepoprawny vin?)

Na początku sprawdź go dobrze pod kątem prawnym - czy bank nie posiada cały czas 49% udziałów:

http://www.komornik_trzcianka.republika ... P_0419.PDF

Powodzenia

Marcin
było: 986, 987S, 996.2 Targa Orient Red Metallic
jest: Macan S i Boxster 718
http://WWW.AURAN.PL
http://WWW.MISSALA.PL
Perfumeria Quality Gdańsk

Tytuł:
PostNapisane: 24.06.2014, 20:24 

marcin.m napisał(a):
Pytanie, gdzie jest skrzynia i silnik...? Rozbawił mnie wpis w ogłoszeniu, "orientacyjny koszt naprawy 15000 zł" - zdecydowanie bardziej prawdopodobna jest ta kwota ale w Euro...

Skrzynia i silnik wyjęte przez poprzedniego właściciela (zapewne chciał ograniczyć straty...)
Co do kosztu, zdaję sobie sprawę, że będzie to sporo więcej. Nie przesadzałbym jednak z 15k EUR.

PostNapisane: 24.06.2014, 20:26 

PoZoR napisał(a):
macmk napisał(a):

Na początku sprawdź go dobrze pod kątem prawnym - czy bank nie posiada cały czas 49% udziałów:

http://www.komornik_trzcianka.republika ... P_0419.PDF

Powodzenia

Dzięki ;)
Bardzo dobra uwaga. Też znalazłem ten spis i będzie to do sprawdzenia. Na razie jednak, w ogóle się zastanawiam czy sprawa jest warta zachodu i jeśli tak, to jak się za to zabrać ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24.06.2014, 20:36 

Żaden serwis nie sprawdzi profesjonalnie auta bez silnika i skrzyni.
Ewentualnie możesz dokonać pomiaru gruboości lakieru i oceny organoleptycznej podzespołów w ograniczonym zakresie.
Tak naprawdę nie wiadomo czego brak poza napędem (komputery, wiązki, moduły i diabeł wie co jeszcze?)

Pomimo że auto ładne osobiście raczej bym się nie zdecydował... :?

Tytuł:
PostNapisane: 24.06.2014, 20:44 

911Bart napisał(a):
Żaden serwis nie sprawdzi profesjonalnie auta bez silnika i skrzyni.
Ewentualnie możesz dokonać pomiaru gruboości lakieru i oceny organoleptycznej podzespołów w ograniczonym zakresie.
Tak naprawdę nie wiadomo czego brak poza napędem (komputery, wiązki, moduły i diabeł wie co jeszcze?)

Pomimo że auto ładne osobiście raczej bym się nie zdecydował... :?

Dzięki za odpowiedź ;)
Co do lakieru i ogólnego stanu, może dałoby się dotrzeć do ostatniego badania technicznego w centrum Porsche?
Zakładam że napędu brakuje, ponieważ jest on najcenniejszy i został 'uratowany'. W takim przypadku cała reszta powinna być na miejscu, jednak nie ma pewności że poprzedni właściciel nie zostawił żadnej niespodzianki... Chyba masz rację, że nie ma co ryzykować. Chociaż perspektywa jego odbudowy (z nowszym silnikiem i skrzynią) bardzo mnie kusi ;)
Nie da się podłączyć akumulatora, żeby sprawdzić komputer i funkcjonowanie podzespołów niezwiązanych z napędem?

Tytuł:
PostNapisane: 24.06.2014, 20:56 

Perspektywa rzezczywiście kusząca, ale jak auto po operacji ma wyjść tyle co niekombinowane (koszt naprawy 15 tys. to bzdura) dodatkowo być składanką z dużą niewiadomą to chyba nie ma większego sensu?

Mogę się mylić, ale wg. mnie auto bez motoru i skrzyni w najlepszym razie będzie miało "milion" błędów i nie będzie się poprawnie diagnozowało.

Tytuł:
PostNapisane: 24.06.2014, 21:08 

911Bart napisał(a):
Perspektywa rzezczywiście kusząca, ale jak auto po operacji ma wyjść tyle co niekombinowane (koszt naprawy 15 tys. to bzdura) dodatkowo być składanką z dużą niewiadomą to chyba nie ma większego sensu?

Mogę się mylić, ale wg. mnie auto bez motoru i skrzyni w najlepszym razie będzie miało "milion" błędów i nie będzie się poprawnie diagnozowało.

Naprawę na razie szacuję na ok 25k, więc całość powinna zamkąć się w 65-70k. Za tyle niestety nie da się chyba znaleźć Caymana 3.4 Tiptronic w dobrym stanie ;)

Przeglądając forum widziałem że niektórzy użytkownicy znają się bardzo od technicznej strony (ktoś prowadzi warsztat?). Do kogo mogę napisać z pytaniem o to, co można sprawdzić w takim aucie?

Tytuł:
PostNapisane: 24.06.2014, 21:32 

Witaj półkrajanie,

ale co teraz możesz sprawdzić pomyśl....

grubość lakieru?
zawieszenie? jest bez silnika i skrzyni na szarpakach wyjdą bzdury
raport z PCW?
podpięcie do komputera nic nie da...

zresztą jeśli komornik zabrał auto...
to myślę że właściciel nie dbał o to auto tak bardzo... bo miał inne priorytety.

a nie lepiej kupić jakieś 986 po lifcie? 2003-2005? za 45-50 tys?
albo 987?

Mniej kłopotów...

P.S.

"Bardzo wygodny, duży komfort jazdy" jak on to sprawdził bez silnika.... zresztą Cayman.... komfort no przepraszam to nie S klasse

Radom.... ech.... Poznań coś tu namieszane... bądź czujny!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 24.06.2014, 22:54 

Co do ceny - to gra nie warta swieczki. Za 70k znajdziesz juz caymana z poczatku produkcji.
Brak silnika i skrzyni to nie jest wielki problem - jak sie okaże, ze wydłubali też wszystkie sterowniki to juz sie zaczną schody - raz że koszta, dwa ze trzeba bedzie pózniej wszystko zgrywać ze sobą, kodować sterowniki, immobilizery itd.
Brak drobnych detali może równiez mocno podrożyć finalny koszt - trzeba je bedzie kupować w serwisie bo w używce zawsze z drobnicą bedzie problem.
Szkoda zachodu za kilka tysięcy - tym bardziej ze kupujac od razu musisz wstawic auto do serwisu i sezon ci ucieknie...

Tytuł:
PostNapisane: 25.06.2014, 0:07 

michal928 napisał(a):
Co do ceny - to gra nie warta swieczki. Za 70k znajdziesz juz caymana z poczatku produkcji.
Brak silnika i skrzyni to nie jest wielki problem - jak sie okaże, ze wydłubali też wszystkie sterowniki to juz sie zaczną schody - raz że koszta, dwa ze trzeba bedzie pózniej wszystko zgrywać ze sobą, kodować sterowniki, immobilizery itd.
Brak drobnych detali może równiez mocno podrożyć finalny koszt - trzeba je bedzie kupować w serwisie bo w używce zawsze z drobnicą bedzie problem.
Szkoda zachodu za kilka tysięcy - tym bardziej ze kupujac od razu musisz wstawic auto do serwisu i sezon ci ucieknie...

O ile zgadzam się, że mogą być problemy (stąd moje pytania o możliwość sprawdzenia), o tyle cena którą podałeś jest z kosmosu. Na naszym rodzimym portalu (gdzie ceny są zazwyczaj zaniżone, a raczej stan mocno podkolorowany), w tym momencie z pierwszych modeli są tylko 2 sztuki (Cayman 3.4, Tiptronic) z 2007. Za 93k i 128k. Analogiczny Boxster z 2006, 115k.
Szukam dalej: u naszych zachodnich sąsiadów zakres cen (rok 2006-2007): 90-160k po aktualnym kursie (nie licząc opłat). Tak więc różnica jest naprawdę duża.
Jeśli jednak masz (albo znasz kogoś kto ma) Caymana 3.4 Tiptronic w dobrym stanie i sprzeda mi go za 70k, koniecznie daj znać ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25.06.2014, 0:14 

Długi napisał(a):
Witaj półkrajanie,

ale co teraz możesz sprawdzić pomyśl....

grubość lakieru?
zawieszenie? jest bez silnika i skrzyni na szarpakach wyjdą bzdury
raport z PCW?
podpięcie do komputera nic nie da...

zresztą jeśli komornik zabrał auto...
to myślę że właściciel nie dbał o to auto tak bardzo... bo miał inne priorytety.

a nie lepiej kupić jakieś 986 po lifcie? 2003-2005? za 45-50 tys?
albo 987?

Mniej kłopotów...

P.S.

"Bardzo wygodny, duży komfort jazdy" jak on to sprawdził bez silnika.... zresztą Cayman.... komfort no przepraszam to nie S klasse

Radom.... ech.... Poznań coś tu namieszane... bądź czujny!!!!

Do komputera chciałbym go podłaczyć żeby zobaczyć czy niczego z elektroniki nie brakuje (o ile tak się da) ;) To że będą błędy, to już nie problem, bardziej chciałbym wykryć potencjalne braki.

Myślę, że właściciel nie kupował tego auta z myślą, że zabierze je komornik, więc to chyba nie jest problem. Nie sądzę też, że niszczył wszystkie samochody (trochę tego było), bo miał na głowie inne problemy.

No właśnie poszukuję 987/Caymana, z naciskiem na Caymana ;) 986 niestety odpada.

Co do opisu i tego co sprzedający wie o samochodzie, to nie jest dla mnie problem. Co to za samochód to wiem, a w jakim stanie jest ta konkretna sztuka, to właśnie próbuję się dowiedzieć.
Wiem, że cała operacja jest dosyć nietypowa i skomplikowana. Może też nie ma sensu, ale tego jeszcze nie wiem ;)

Dzięki, będę bardzo czujny! ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25.06.2014, 8:22 

http://otomoto.pl/porsche-cayman-cayman ... 24994.html
lub
http://otomoto.pl/porsche-cayman-wersja ... 73101.html
Pierwszy lepszy strzał.
Trafiaja się również Caymany poniżej 70k tylko trzeba poczekać/poszukać.
Wiem, ze ten z alle to manual ale tipy są w podobnych cenach lub nieco tansze ze względu na nizsze zainteresowanie sportowymi autami z automatem.

Tak na marginesie to można trafic dobrą i ładna 996 za cene poniżej 40k - byłem świadkiem transakcji, oglądałem auto. Wiem, ze to była okazja ale wyjątek potwierdza regułe.

Tytuł:
PostNapisane: 25.06.2014, 22:49 

Tu masz kolejne auto sprzedawane na forum równiez poniżej Twoich okazyjnych cen z alle... Co prawda juz nie za 70k ale również nie za 100!
http://porscheclub.home.pl/forum/viewto ... 232#122232

Tytuł:
PostNapisane: 25.06.2014, 22:55 

michal928 napisał(a):
Tu masz kolejne auto sprzedawane na forum równiez poniżej Twoich okazyjnych cen z alle...
http://porscheclub.home.pl/forum/viewto ... 232#122232

Dzięki za info, może te oferty mnie zainteresują gdy zmienię budżet ;) Poza tym wszystkie do tej pory są z manualem. Obserwuję pojawiające się ogłoszenia od jakiegoś czasu i do tej pory nie pojawił się ani jeden Cayman 3.4 Tiptonic do 70k. Poza tym, nawet jeśli taki się pojawi, to obawiam się że nie będzie w dobrym stanie (patrząc na ceny innych). Zastanawia mnie też skąd taka różnica w cenach na zachodzie (zazwyczaj przecież nie są wyższe, a w tym przypadku nawet bez kosztów sprowadzania jest to jakieś 20-30k więcej niż podajesz)?

Tytuł:
PostNapisane: 25.06.2014, 23:05 

Dobre Porsche na zachodzie nigdy nie bedzie tansze niz u nas. Tansze są szroty ktorych niemcy nie chca.
Zauważ ze ostatnio to niemcy przyjeżdzają do nas po DOBRE auta gdyz sa tansze niz u nich.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]