Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30.10.2021, 11:36 

Witam,

kilkanaście dni temu podpytywałem Was o realną wartość Caymana GT4 981 z polskiego salonu. Tak jak pisałem w tamtym wątku, byłem zainteresowany kupnem takiego auta, a że posiadam już jednego (praktycznie identycznego) żółtego Caymana GT4, to jednego chciałem zostawić sobie do zabawy, a drugiego traktować jako lokatę... Mój GT4 pochodzi z Niemiec, jest po delikatnej, ale jednak przygodzie, więc założenie było by kupić tego drugiego (polskiego) i tego właśnie trzymać jako lokatę. Niestety z kilku przyczyn muszę temat jednak odpuścić i pozostać przy swoim GT4 z przeznaczeniem zabawowo-torowym.

Jednakże pomyślałem, że może ktoś inny byłby zainteresowany kupnem tamtego GT4, dlatego pozwolę sobie zamieścić link do ogłoszenia. Jeśli jest to niezgodne z regulaminem, albo do innego działu się nadaje - proszę adminów o przesunięcie.

Auto pochodzi z Polski, kupione było w 2015 roku przez mojego znajomego (który znany jest też wielu osobom z PCP) u Lellka w Sopocie. Samochód ma praktycznie pełne wyposażenie, które było dostępne w GT4, a więc: pakiet Clubsport, ceramikę PCCB, deskę i drzwi w skórze, SportChrono, PCM, PDLS+ itd. Na początku 2019 roku na polecenie znajomego auto zostało sprzedane przez Kimbexa. Drugi właściciel nie nacieszył się nim zbyt długo, gdyż w maju 2019 roku miał nim wypadek. Uszkodzone zostały zderzak przód, reflektor, błotnik, chłodnica, wahacz, drzwi i próg. Zainteresowanym mogę podesłać zdjęcia auta po uszkodzeniu jak i raport AutoDNA (sprawdzałem to wszystko dla siebie, ale skoro rezygnuje - to może ktoś inny skorzystać :) ) Uszkodzenia nie były groźne, poduszki, podłużnice i wszystkie elementy nośne auta były nietknięte. Tak uszkodzone auto zostało wystawione na sprzedaż i auto kupił Austriak, które wywiózł je do siebie i tam naprawił. Gość ma firmę zajmującą się produkcją elementów carbonowych do aut i GT4 stał się jego showcarem.
Auto ma aktualnie zamontowaną carbonową maskę na wzór GT2 RS (oryginalna też jest dostępna), uniballe Manthey Racing, wyższą podstawę tylnego skrzydła BBI, alufelgi 20 cali OZ Racing, nowe homologowane pasy szelkowe Schroth do foteli z Clubsport i parę innych fajnych dodatków... wszystkie oryginalne elementy gość ma na miejscu.

Ja miałem z nim już ustaloną cenę (podam zainteresowanym na priv) razem z ori maską i wszystkimi dodatkami, myślę że jak się powołacie na mnie cena będzie taka sama. Gdy liczyłem cenę dla siebie wychodziło mi to ok. 335 tys. zł na gotowo w Polsce i to przy obecnym, wysokim kursie euro 4,62. A to myślę jest bardzo fajna kwota, jak na GT4 pochodzące z PL salonu z praktycznie pełnym wyposażeniem. Podobnie wychodzą obecnie rozbitki ze Stanów po naprawie i opłatach... Ja jeszcze dodatkowo liczyłem ok. 4 tys. zł na wymianę zderzaka na wersję ze spryskiwaczami (bo gość ma wszystkie elementy od spryskiwaczy), a ja lubię mieć wszystko jak należy, ale to już jak kto woli...

Żeby nie było - nie mam nic wspólnego z tym autem ani jego sprzedawcą. Auta nie widziałem na żywo, więc ciężko mi ocenić jego naprawę poza zdjęciami otrzymanymi od Austriaka (widzę, że auto nie ma spryskiwaczy lamp - rzekomo pierwotnie też i zderzak miał być robiony na carbon i ponoć dlatego kupili taki). Zwyczajne pomyślałem sobie, że fajnie jakby polski GT4 (których myślę nie sprzedano w Polsce zbyt wielu) wrócił do Polski. Szczególnie, że przy takim reimporcie auto jest zwolnione z akcyzy (mam już pobrane potwierdzenie zapłaty akcyzy do niego z 2015 roku), a cena w porównaniu do innych GT4 jest naprawdę fajna (na zachodzie auta importowane ze wschodu i to wypadkowe nie cieszą się dużym powodzeniem).

Link do ogłoszenia: https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... =332774212

Auto jeszcze u Kimbexa: https://kimbex.pl/samochody/porsche-cay ... n-pl-sold/

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]