Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6.08.2018, 23:05 

Panowie, noszę się z zamiarem zakupu Tesli. Spokojnie, Prosiak też zostaje :D
Najchętniej zamówiłbym nową od producenta z odbiorem w fabryce w Holandii. Nie wiem natomiast jaki będzie realny koszt zarejestrowania auta w kraju, czy korzystniej zarejestrować w innym? Jak sfinansować sprowadzane auto? Czy w takim przypadku odliczę VAT?

Dlatego też będę wdzięczny za każdą poradę, może ktoś z klubowiczów przerabiał taki temat i zechce podzielić się swoją wiedzą :) A może jest jakieś forum Tesli gdzie znajdę odpowiedzi na moje pytania?

Pozdrawiam z mazurskich zakrętasów!
Karol

PostNapisane: 7.08.2018, 22:13 

Nr klubowicza: 412
zeluw napisał(a):
Panowie, noszę się z zamiarem zakupu Tesli. Spokojnie, Prosiak też zostaje :D
Najchętniej zamówiłbym nową od producenta z odbiorem w fabryce w Holandii. Nie wiem natomiast jaki będzie realny koszt zarejestrowania auta w kraju, czy korzystniej zarejestrować w innym? Jak sfinansować sprowadzane auto? Czy w takim przypadku odliczę VAT?

Dlatego też będę wdzięczny za każdą poradę, może ktoś z klubowiczów przerabiał taki temat i zechce podzielić się swoją wiedzą :) A może jest jakieś forum Tesli gdzie znajdę odpowiedzi na moje pytania?

Pozdrawiam z mazurskich zakrętasów!
Karol

Cześć,
Samochód kupujesz w cenie netto do tego doliczasz koszt akcyzy (na elektryki jest ta niższa 3,1%). W Polsce doliczasz Vat 23% i jeżeli w firmie robisz kilometrówkę i zgłaszasz ją do US to możesz odliczyć 23% Vatu jeżeli nie to odliczasz 50% Vatu pozostały Vat wrzucasz w koszty. Finansowanie w tym przypadku to najlepiej leasing ponieważ będziesz mógł odliczać pełne raty od podatku. Jeżeli kupisz za gotówkę lub kredyt to wg obecnych przepisów możesz amortyzować samochód (podatkowo) tylko do wartości 20tys eur.
Mam znajomego, który może Tobie taki samochód sprowadzić i zarejestrować oraz załatwić leasing na korzystnych warunkach.
W razie pytań pisz PW.
Na targach w Pozniu w tym roku było stoisko Tesli i mówili mi,że w Warszawie planują w tym roku otworzyć salon.

Marcin
było: 986, 987S, 996.2 Targa Orient Red Metallic
jest: Macan S i Boxster 718
http://WWW.AURAN.PL
http://WWW.MISSALA.PL
Perfumeria Quality Gdańsk

PostNapisane: 25.08.2018, 20:57 

Cytuj:
jeżeli w firmie robisz kilometrówkę i zgłaszasz ją do US to możesz odliczyć 23% Vatu jeżeli nie to odliczasz 50% Vatu

Z tego co mój księgowy gadał to VATu nie odliczysz od osobówki 100%
z ciężarowego owszem ale osobówka 50% tak samo paliwo potem 50% nie więcej.

Natomiast amortyzować osobówkę można do około 20 tyś euro, więc leasing chyba zdecydowanie lepiej wypada.

PostNapisane: 26.08.2018, 21:25 

odliczysz jezeli auto osobowe jest 100% użytkowane do celów firmowych, czyli na zlot nie pojedziesz. teoretycznie ;)

PostNapisane: 26.08.2018, 22:35 

Nr klubowicza: 465
Zawsze w ewidencję możesz wpisać "rozmowy handlowr".... Może coś z nich wyjdzie, może nie...

PostNapisane: 27.08.2018, 0:02 

Bierzesz auto w leasing operacyjny , 40% wpłata , 35 rat i 1% wykup. Prowadzisz pełną ewidencje wyjazdów , odliczasz cały vat od rat leasingowych i pełny vat od 1 wpłaty 40%. Wykupujesz leasing za 1% i rejestrujesz na siebie. Za 6 miesiecy , możesz bez vatu i podatku dochodowego auto sprzedać

PostNapisane: 30.08.2018, 22:14 

Ważna rzecz - jest już projekt zmiany ustawy.
Prawdopodobnie od 1 stycznia będzie można wrzucać w koszty tylko 75% kosztu. Czyli odliczasz 50% - pozostały vat przechodzi do wartości kosztu (tak jest teraz) i od tej kwoty w koszty naliczasz tylko 75% (aktualnie całą pozostałą kwotę czyli netto + 50% vat wliczasz w koszty).

Chyba że faktycznie jest to auto ciężarowe lub rozliczasz kilometrówkę (chodzą słuchy, że firmy rozliczające kilometrówkę mają "murowaną" kontrolę ze skarbówki... ale to tylko ploty nie potwierdzam, nie neguję)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]