Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18.08.2023, 16:21 

Witam,

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Macana 2.0 2017 rok (120tys przebiegu)
Samochód kupując wiedziałem ze będzie potrzebował nowy rozrząd i walki z osprzętem - jest to zrobione na częściach z ASO (mogę priv polecić mechanika który mi to robił, od 18 lat ogarnia mi auta - pasjonat fachowiec z okolic 3miasta)

Ale do rzeczy:
W czasie tych napraw dowiedziałem się ze w tym silniku jest zamontowany element który wprost ma zabić ten silnik po jakimś czasie - regulator ciśnienia oleju.
0-4500 obr ciśnienie jest tylko 1,5 bara
powyzej 4500 jest 3,75
Nawet mechanicy nacodzien robiący przy P przyznali ze warto się tego pozbyć poprzez przeprogramowanie aby wyższe ciśnienie było już od 1200 obrotów

Czy ktoś z was robił taka modyfikacje w tym silniku i jeśli tak to gdzie? Mam info z Krakowa z jednego warsztatu od Porsche ze to wykonalne ale może ktoś już to robił. Problem jest powszechny w masie aut

PostNapisane: 20.08.2023, 11:29 

kolego ale ciśnienie 1.2-1.5 bara na wolnych obrotach jest normalne, poniżej 0.9-1.0 to jest za mało , przy 50km/h około 2 bary , przy 120 - 3 bary i przy 160+ - 3.5 bara , w Macanie chyba nie ma możliwości zwiększyć ciśnienia oleju, a jeśli się da to chyba bym pytał w Premium Serwis w Łodzi.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]