oto moje 3 grosze, bo jeździłem Caymanem S (manual) przez 2.5 roku, a teraz Carrera S z PDK też 2.5 roku.
Wybór będzie należał do Ciebie, bo to są dwa różne auta i w zależności od potrzeb obydwa mają plusy i minusy.
Cayman S z PDK:
- będzie bardzo zwinny i szybki (chyba szybszy od zwykłej Carrery)
- w slalomach (jeśli takie będziesz jeździł) jest świetny
- lżejszy, co ma swoje plusy, ale ma i minusy. Caymanem czuje się polskie wyboje bardziej niż w nowszej Carrerze
- świetnie wyważony (50/50 przód/tył), ale po przekroczeniu pewnego punktu, leci dookoła
. Jest za to zabawa i frajda. Łatwiej nim było mi podriftować niż obecnie Carrerą
- bardzo wygodny i praktyczny do użytku na codzień - bagażnik z przodu i z tyłu. Zwłaszcza ten z tyłu jest bardzo użyteczny. Łącznie to 400litrów, co spokojnie starcza na zabranie rzeczy dla dwóch osób na dwa tygodnie
- tylna klapa unosi się cała, więc Caymanem można przewieźć całkiem długie rzeczy
- zmieszczą się tylko dwie osoby
Carrera S z PDK
- po Caymanie od razu odczuwa się, że Carrera jest nieco większa, cięższa, masywniejsza, jeszcze lepiej wykonana
- zupełnie inaczej się prowadzi; przyczepność tyłu, wbrew rozkładowi masy (30/70) jest niesamowita - zaskoczyło mnie to po Caymanie i nadal zaskakuje.
- dzięki większej masie, większym gabarytom, w Carrerze robię dużo dłuższe dystanse i nie czuję się "połamany"
- siedzenia z tyłu są użyteczne dla dzieci do wzrostu ok. 150cm albo na bagaże (problem jednak jest taki, że nie chcesz zostawiać auta na parkingu z widocznymi walizami)
- bagażnik z przodu użyteczny, ale nie za duży. Na tydzień na wypad dla dwóch osób OK
Cayman S z PDK to będzie mała rakietka. Dla dwóch osób świetny, wygodne bagażniki. Na dłuższych trasach po naszych drogach może być jednak męczący (czuć będzie w plecach wyboje). Jeśli masz dziecko i partnerkę, to w trójkę już nigdzie nie pojedziecie. Jeśli planujesz od czasu do czasu pojeździć między słupkami, to zwinność tego auta bardzo pozytywnie Cię zaskoczy.
Jeśli masz max do 190cm wzrostu, to Cayman będzie OK, powyżej może być trochę ciasno.
Carrerka solidniejsza, przestronniejsza, wygodniejsza na dłuższe wypady. Można zabrać do tyłu 1-2 niższe osoby. Bagażnik nie za duży. Na slalomy tego auta trochę szkoda - za duża moc, mniejsza zwinność niż w Caymanie.
I zanim podejmiesz decyzję, musisz się zastanowić jak będziesz użytkował to auto.
Jeśli wypady głównie po Polsce, dwie osoby max, czasami jakiś slalom lub tor, to Cayman S z PDK będzie rewelacyjny.
Jeśli będziesz czasami chciał pojechać w 3-4 osoby (ale z tyłu niskie lub dzieci), to Carrera. Na dłuższe dystanse będzie też mniej męcząca, ale za to ograniczony bagażnik.
Ja sprzedałem Caymana, bo marzyła mi się Carrera S z PDK, i z perspektywy czasu mnie ona bardziej pasuje, bo robię dużo wycieczek nie tylko w Polsce, ale i dalej - od razu odczułem, że w Carrerze jest większy komfort jazdy; no i mogę zabrać więcej niż 1 osobę. A dodatkowo na torze Poznań, jednak Carrerka szybsza (w krótszych slalomach przestałem jednak startować Carrerka, bo Cayman S był do tego stworzony i jeżdżenie na 1-2-im biegu było OK, Carrery mi po prostu szkoda).
Powodzenia w wyborze !