Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6.07.2018, 21:26 

Witam.

Szanowni Koledzy,
taka zagadka - jak skręcam kierownicą to coś tyrkocze - jakieś 10s i przestaje, ale jak znów skręcam to znów tyrkocze kilka sekund i tak w kółko. Porsche Cayenne Turbo 2007r.

Pozdrawiam,
Sylwester

PostNapisane: 11.07.2018, 9:22 

Końcówki drążków kierowniczych ? Magiel ?

PostNapisane: 11.07.2018, 11:05 

Zmieniam wątek i tytuł. Wczoraj na oględzinach auta wyszło że coś drga miedzy przednia a tylną osią od strony kierowcy, okazało się że wężyk paliwa odpiął się od zaczepu, po wpięciu drganie z tej strony ustało. Ale drga dalej bo jeszcze z tyłu - na wysokości tylnej osi - idą tam dwa wężyki wpietę do czegoś (nie wiem do czego jak wiecie to proszę napiszcie) i jeden z nich po dodaniu gazu wpada w wibracje, ale to nie weżyk tak z zewnątrz bo jest sztywny i dobrze sie trzyma ale drgania idą od wewnątrz - taka to właśnie ciekawostka - jak wiecie napiszcie od czego ten wężyk i za co odpowiada i jaki w nim płyn się znajduje.

A czemu wcześniej pisałem ze jak kteci się kierownicą? Bo po skrecaniu zwiększał obroty i zaczynały się drgania, wczoraj doszedłem do tego że po dodaniu gazu jest tak samo.

Podsumowując: drga jak dodaje sie gazu tak powyzej 800 obr/min i przestaje pow.2400 obr/min.

Pozdrawiam,
Sylwester

PostNapisane: 15.08.2018, 9:26 

Dzień dobry. Co to jest to na zdjęciu? Do czego służy? Jaką pełni funkcję? I co najważniejsze czemu to tyrkocze? Co tam jest w środku? Znajduje się to między tylnymi kołami.

Auto to Porsche Cayenne Turbo 4.8L 2007 r.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 17.08.2018, 14:01 

Jest to blok zaworów od aktywnego stabilizatora PDCC. Sam spytałem sam odpowiedziałem :)

Strasznie to tyrkocze / klekocze. Koszt nowego ok. 4500 zł plus wymiana 1500 zł.

Może jakaś propozycja jak to usprawnić? Regeneracja (jak tak to gdzie i u kogo)?

PostNapisane: 19.02.2019, 22:06 

Dla potomnych, winowajcą terkotania była pompa wspomagania podwójna PDCC, prawdopodobnie nieprawidłowe tętnienie ze względu na uszkodzenie wewnętrzne.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]