Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Drugie Porsche
PostNapisane: 12.05.2017, 12:36 

Witajcie!

Przyszedl czas na zakup drugiego Porsche po 924. Wymog niejako sluzbowy, gdyz na codzien stacjonuje w Weissach ;) Stad czytam sobie wlasnie tematy na PCP i szukam jakis zestawien tych modeli.

I tak mam 3 opcje:
- zakup Boxster 986 z poczatkowych rocznikow (budzet 10k euro)
- zakup Boxstera 987 z mniej wiecej 2006 (budzet 20+k euro)
- Cayman rowniez z mniej wiecej 2006 (budzet 20+k euro)

Ktora opcje wybiore zalezy od tego czy tymi autami da sie jezdzic codziennie i czy zastapia mi pierwszy, czy drugi samochod.
Druga sprawa to kwestia usterkowosci - wiele zlego slyszalem o pierwszych Boxsterach - czy to prawda, ze silniki po 200k sa do generalnego remontu?

Co do nowszych modeli: Czy miedzy 986 a 987 jest przepasc? Jak wyglada wyciszenie Caymana w porownaniu z Boxsterem? Do pracy mam 50 km autostrada i nie chce ogluchnac.

Z gory dzieki za pomoc! :)

PostNapisane: 12.05.2017, 13:29 

Cayman jest najbardziej uniwersalny ale chyba najtrudniej odsprzedawalny, usterkowość podejrzewam że wszystkich taka sama jeżeli mowa o czymś innym niż 2.5l. Mój CaymN 3.4 po 100k przebiegu zaczął wydawać niepokojące odgłosy z silnika.

PostNapisane: 12.05.2017, 15:44 

Wszystko zależy na jaki model trafisz, jak był serwisowany itp. Zdecydowanie nie można powiedzieć, że te auta nie dojeżdżają 200k, bo spokojnie robia i więcej a wszystko zależy od użytkowania i regularnego serwisu. Możesz dostać auto z 150k i ujechać 500km, bo obrócą się panewki lub uwali IMS. Mój box ma 220k i póki co po stronie silnika (odpukać) nic się nie dzieje. Chodzi jak szwajcarski zegarek.

Na Twoją trasę 50km, skłaniałbym się w stronę Cayman’a, gdyż nawet box z HT nie zapewni Ci takiego wygłuszenia.

Kilazz, dwa pytanka. Dlaczego 2.5 odznacza się innym poziomem usterkowości? Dlaczego Caymana jest tak trudno odsprzedać?

Pozdrowienia,
D.

PostNapisane: 12.05.2017, 16:03 

2.5 albo 2.7 (wiem że albo robi różnicę ;)) jest chyba najbardziej trwały ma mniejszą moc więc i ma do obsluzenia najmniejsze obciążenia. Taką opinię też uslyszalem w Porschepana.

Co do Caymana to też nie wiem dlaczego mialby być trudniej sprzedawalny. W PL raczej trudno używanego kupić bo podaż to kilka sztuk rocznie. Co ciekawe u nas ceny Caymana niższe niż Boxa, w DE takiej różnicy nie ma.

Co do pytania auto na co dzień - moim zdaniem pytanie raczej do czego porownujesz? Ja mam i często na co dzień jeżdżę ale gdyby nie drugie auto to bym szybko sprzedał (głośno, twardo ale bez przesady choć o komforcie mówić ciężko, gorąco od silnika, widoczność bardzo słaba, manual do miasta udręką). To nie było auto ma co dzień w założeniach producenta raczej (987).

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 12.05.2017, 17:40 

Pierwszy Cayman stylistycznie jest specyficzny, wydaje mi sie ze w odbiorze jest gorzej pozycjonowany niz boxster, jak kupowalem i sprzedawalem to widzialem ze dlugo wisza.

A 2.5 usterkowosc nie pamietam na czym polega ale jak kupowalem boxa 10 lat temu to pamietam, ze odradzano na forach 2.5 na rzecz 2.7 ktorego ostatecznie kupilem.

PostNapisane: 14.05.2017, 13:41 

Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Po przejażdżkach zapadła decyzja, że Boxster zdecydowanie może być jedynie drugim autem w domu :) Stąd musi to być 986, rocznik mniej więcej 2000.

No i teraz mam problem:
Do wyboru pozostały mi Boxster S z przebiegiem 185 tys i zwykły Boxster 2.7 z przebiegiem 150 tys. Nie ukrywam - kusi mnie bardziej S-ka :) Ale 17 lat i prawie 200 tys przebiegu wydaje się zbyt wiele jak na auto do zabawy... Jakie Wy macie doswiadczenia?

Poza tym podejrzewam, że serwis S-ki będzie odpowiednio droższy, mam rację?

Swoją drogą drogie są Prosiaki, za tą samą cenę można mieć wiele nowsze 350Z cabrio...

Tytuł: Drugie Porsche
PostNapisane: 14.05.2017, 19:52 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
Ja od 2 lat mam 986 2.5.
Auto jest genialne do delikatnej zabawy. Idealne na weekendowe, a nawet tygodniowe wypady we dwoje.
Jeżeli masz możliwość wyboru pomiędzy 2.5 (2.7) a 3.2S to przejedź się tymi autami i sam oceń czy warto dopłacać.
Teraz wywołam burzę, ale chciałem bardzo kupić 996 i ostatnio jeździełem taką turbinką i... auto kosztuje 8x więcej aniżeli Boxster, daje mega dużą frajdę, ale... nie jest to 8X lepiej :)
Pamiętaj, że Boxster zaprojektowany był od początku jako cabrio - i tu upatruję jego największa zaletę.
Jeżeli szukasz cabrio, bierz Boxstera, jeżeli coupe - pomyśl nad 911.
A tak swoją drogą to zaczynam się zastanawiać nad powiększeniem mojego stada o jakiegoś fajnego transaxla ;)

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

PostNapisane: 18.05.2017, 12:05 

Oficjalnie mi odbilo.

Nastawiony pojechalem po Boxstera S 986, auto okazalo sie mimo przebiegu w fajnym stanie. Ale przypadkiem w okolicy byl tez Cayman za ponad dwa razy wyzsza cene... Ciekawosc zwyciezyla, pojechalem, zeby sprawdzic.

No i skutecznie sprawdzilem, az przyprowadzilem do domu :D Rocznik 2007, 125 tys przebiegu, tiptronic, nawigacja. Czulem sie jakbym kupowal swoje pierwsze auto, do dzis emocje sa niesamowite :mrgreen:

I tym sposobem Cayman zostal moim jedynym autem do jazdy codziennej :banghead: Mam nadzieje, ze to nie byl moj najwiekszy blad motoryzacyjny.

Dzieki za pomoc!

PostNapisane: 18.05.2017, 17:35 

Nr klubowicza: 353
No i gratulacje. Jeżeli nie masz dzieci i mieszkasz w okolicy gdzie jest asfalt i w miarę potrzeb odśnieżają w zimę to dasz radę.A emocje przy zakupie Porsche to coś bardzo naturalnego i normalnego.

Boxster S 981 '12
928 S2 ’ 86
Było 928 S4’ 90

PostNapisane: 18.05.2017, 21:22 

Nr klubowicza: 193
Gratulacje :D
Będzie dobrze na co dzień, jeżeli tylko asfalt jest ok i nie masz
kilkuset km dziennie do zrobienia :)

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]