|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Magda M.
|
Napisane: 31.10.2010, 18:15 |
|
|
Witam wszystkich serdecznie.
Mam na imię Magda, mam 27 lat i jestem z Bydgoszczy.
Motoryzacja tkwiła we mnie od zawsze - już w dzieciństwie zamiast lalek miałam wielkie pudła samochodzików
Chociaż prawo jazdy mam od 9 lat, to życie tak się potoczyło, że po raz pierwszy za kierownicą auta innego niż szkoleniowa "eLka" zasiadłam niecałe 2 lata temu. Był to stary ford fiesta 1.1.
K.I.T.T., bo taką ksywkę otrzymał, jest ze mną do dzisiaj i dzięki niemu poznałam smak wolności, jaką dają własne 4 kółka, oraz złapałam bakcyla wyścigów samochodowych na zlotach Fiesta Klub Polska, do którego od 8 miesięcy należę.
Niedawno narodziła się wizja tego auta i od tego czasu wszelkie wolne środki przeznaczane są na jego systematyczną modernizację. Na ten moment zamontowany jest już potężny silnik 1.8 o mocy 126 KM, co w zasadzie kończy na chwilę obecną wszelkie modernizacje mechaniczne, pozostał jeszcze tuning stylistyczny.
Na ulicy poznać nas łatwo - srebrna (jeszcze ) fiesta z piracką banderą na dachu sunie cicho, grzecznie i niewinnie w szeregu z innymi autami, aby w odpowiedniej chwili zbudzić drzemiącą pod maską moc, pognać przed siebie jak strzała i pokazać, że stary ford też daje radę - nawet w starciu z nowszymi wozami.
Na forum Porsche Club Poland weszłam, ponieważ chciałabym wszystkich forumowiczów serdecznie zaprosić na imprezę Auchan & CompLUX Cup 2010, którą mam zaszczyt współorganizować - szczegóły wrzucam w osobnym temacie w działach "Publiczne forum PCP' i "Imprezy klubowe".
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 31.10.2010, 20:59 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Witam. Poczytałem sobie wątek o Twoim aucie i... jako stary piernik zgadzam się niestety z osobami, które odważyły się Ciebie skrytykować. Swap uważam za fajny pomysł (przy takim silniku zostawiłbym nawet zderzaki od 1.1 i znaczek 1.1 na tylnej klapie), ale już jego testowanie... Ślepo wierzysz we własne umiejętności (na pewno są mniejsze niż Ci się zdaje), wierzysz też we wskazania prędkościomierza - przekłamuje więcej niż Ci się zdaje. Nie pomyślałaś, że ci wyprzedzani kierowcy mieli to w głębokim poważaniu (a już na pewno większość z nich)? Dodam do tego marudzenia jeszcze jedno pytanie - na jakich oponach robiłaś testy? Przypadkowo nie 155R13 z indeksem T? I wciąż uważasz że to było rozsądne? Koniec zrzędzenia - życzę dłuuuugiego użytkowania cichociemnej Fiesty i idę zaparzyć sobie ziółka.
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
Magda M.
|
Napisane: 31.10.2010, 22:03 |
|
|
Znaczek 1.1 na tylnej klapie był jedną z opcji rozważanych przy nowej stylizacji auta
Jednak ponieważ wizualnie podoba mi się wersja sportowa fiesty - tak zwana xr2i, to pomysł odpadł, poniewa "xrka" z silnikiem1.1 nie występowała...
Testy... już w wątku mojego auta miałam ochotę napisać jedno krótkie zdanie... Tam sobie podarowałam, ale tutaj to napiszę - to nie ja prowadziłam. Jechał doświadczony kierowca, który niejeden rajd na torze z podobnymi i większymi prędkościami ma za sobą, znał już ten silnik i potrafił ocenić warunki panujące na drodze. Ja osobiście prowadząc nie przekraczam 130 - 140 km/h, a i takie prędkości są w moim przypadku sytuacjami ekstremalnymi i rzadkimi.
Kierowcy wyprzedzani... większość faktycznie miała to gdzieś i z nich się nie naśmiewamy, ale akurat ci trzej opisani w wątku podjęli walkę, przegrali... OK, gdyby potrafili przyjąć to z godnością, ale kto w nowym wozie przełknie przegraną ze starą fiestą na gaz? Tym nas właśnie rozbawili.
Wskazania prędkościomierza przekłamują. GPS już nie.
Opony - 155R13 - indeksu nie znam. Na przyszły sezon będą szersze.
A czy to było rozsądne... Hmmmm... Nie. Ale powiedz, tak szczerze - robiłeś w życiu tylko rozsądne rzeczy? Test musiał być przeprowadzony, żebym mogła mieć pewność, ze auto jest bezpieczne. Została wybrana opcja optymalna przy założeniu, że nie wynajmujemy do tego celu toru (brakło na to czasu i forsy niestety) - maksymalny możliwy w tego typu teście poziom bezpieczeństwa, droga przystosowana do takich prędkości i prawie pusta, późny wieczór.
BTW - jak się okazało, diagnoza w kwestii ocierającego nadkola była całkowicie błędna, a ten dziwny dźwięk powodowała niezagrażająca bezpieczeństwu jazdy błahostka, która już została usunięta - 5 minut roboty.
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 31.10.2010, 22:22 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
|
Jasne że nie zawsze robiłem w życiu rozsądne rzeczy, ale tego typu zabawy - jeśli już mnie poniesie - zawsze sam. Co do opon miałem na myśli indeks prędkości. Na 99% był/jest T - maks. 190 km/h. W wątku pisałaś o tym, że nie wiesz ile było km/h dokładnie bo skala jest do 220. A teraz okazuje się że był GPS. Odrobinę mnie uspokoiłaś, że prowadził bardziej doświadczony kierowca. Ale tylko odrobinę. Mam nadzieję, że nie ten 23-latek, co to niby przejechał dziesiątki tysięcy km na drogach szybkiego ruchu (znaczy mieszkał do niedawna w Niemczech, bo u nas raczej z takimi drogami kiepawo...).
PS. Wiem, co to Fiesta XR2i, odrobinkę się interesuję samochodami
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
Magda M.
|
Napisane: 31.10.2010, 22:54 |
|
|
Miło spotkać kogoś spoza FKP, kto wie, co to xr2i i jaka moc w nich drzemała
Mnie osobiście urzekł jej specyficzny wygląd - zderzaki i poszerzenia. Podoba mi się, więc wybrałam akurat ten kierunek stylizacji.
Opony zapewne T - kupowane były dawno temu - razem z autem jeszcze i do silnika 1.1.
Kiedy zakładałam wątek, nie wiedziałam, że kolega z tyłu włączył GPS-a i zmierzył prędkość dokładnie... A potem, jak już się dowieziałam, to nie dopisywałam, bo i tak wszyscy naskoczyli... Nie chodzi mi o sens ich wypowiedzi, ale o formę...
Nie porwadził 23-latek, tylko ktoś starszy i o wiele bardziej doświadczony, ale powiem ci, że nawet ten młody już swoje wyjeździł na różnych torach - w ciągu minionego roku ścigał się z całkiem dobrymi wynikami w około 8 amatorskich imprezach i nad samochodem też zapanować umie - lepiej ode mnie, przyznaję bez bicia.
|
|
Góra |
|
Bartosz_se
|
Napisane: 31.10.2010, 22:55 |
|
|
Ciekawe macie pomysły i tak wolał bym w to miejsce nawet trupa 924
Został zrobiony przez taka markę ten samochód ze fiesta od razu ten samochód nie będzie miał tego czegoś w sobie co każde Porsche .
Fiesta to zwykły samochodzik nieważne czy ma 90,100 czy 200 km.
|
|
Góra |
|
Magda M.
|
Napisane: 31.10.2010, 23:16 |
|
|
Fiesta to auto do zabawy, z którego można wyciągnąć całkiem niezłe osiągi głównie dzięki jego małej masie.
Z tego co widziałam, w niedługim czasie będzie w klubie jedna fiesta o mocy 300 KM - części już są, kwestia zmontowania i uruchomienia. Ale masz rację - nadal będzie to tylko fiesta.
Porsche to marka, ikona motoryzacji i nikt tego nie zmieni. Ale przez to jest autem drogim, zwłaszcza, jeżeli ma służyć celom typowo sportowym.
A ja i tak wolę małe niepozorne auto, które kryje w sobie pazur i pokazuje go, kiedy trzeba.
|
|
Góra |
|
Jerzy
|
Napisane: 1.11.2010, 0:02 |
|
Nr klubowicza: 164
|
|
Góra |
|
fulnek
|
Napisane: 1.11.2010, 0:05 |
|
|
Przepraszam, ale jaki ma sens ta dyskusja?
ford to ford i tyle. The end.
|
|
Góra |
|
kl
|
Napisane: 1.11.2010, 19:35 |
|
|
Magda M. napisał(a): Jechał doświadczony kierowca, który niejeden rajd na torze z podobnymi i większymi prędkościami ma za sobą
Nie no, jak facet ma za soba rajdy na torach, to nie mam pytan
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 1.11.2010, 20:19 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
|
Też mi się to spodobało - podobnie jak w opisie imprezy. Co do GPS-u, ciekawe jak łapał sygnał - przez tylne okno?
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|