Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25.03.2009, 23:05 

Sprawa się ma tak:

oddałem 928 s4 na generalne roboty, ostry przegląd z mocnymi wymianami do zakładu który ma bdb reputację, specjalizują się w mercedesach.

Zakres robót obejmował m.in. rozrząd a w nim: wszystkie rolki, napinacz, regeneracja pompy wody, pasek oraz całkiem nowe zębatki wałków rozrządu oraz wału korbowego i napędu pompy oleju.

Autko poskładali, odpalili i czuję że chodzi nie teges, nie ma optymalnej mocy, odczuwalne są drgania najbardziej nasilające się w granicach 3 tys obrotów. Telefon do sz.kol. Komancza. Stwierdzenie, że może być rozrząd przesunięty o ząbek na jednym z wałków. ( i tu dziękuję za poświęcony mi czas przy telefonie ). Nie chcąc przeginać z uprzejmością komancza, zarzucam temat i proszę o podpowiedzi, co i jak dokładnie posprawdzać, żeby w "fałce" rozrząd był prawdłowo ustawiony. ( szef warsztatu sądzi że jest okay, ale prosi o ewentualne wskazówki, bo chcemy wypuścić fał óseme na droge :P ).

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

ps: jak oddawałem auto to wszystko było okay, moc była itd, więc opcja zapchane katalizatory czy coś odpada, ewentualnie jakieś inne cenne wskazówki co pod maską świszczy :)

pozdraiwam :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.03.2009, 11:32 

Nr klubowicza: 039
"nowe zębatki wałków rozrządu" :?: ktoś to robi ??

968 - out
912
996 - out

Tytuł:
PostNapisane: 26.03.2009, 11:34 

tak, fabryka porsche :) po czym te części trafiają do opola na pułkę pana lellka :P

Tytuł:
PostNapisane: 26.03.2009, 15:38 

Nie do końca, w moim 928 GTS ułamał się jeden ząb w zębatce wałka - cały wałek został dorobiony.

Pozdrawiam
Leśnik

Tytuł:
PostNapisane: 26.03.2009, 15:44 

"nie do konca" - co masz na mysli ? bo ja juz zębatki mam od miesiąca zamontowane, nowe z aso lelllek, tylko chodzi o to ze auto nie ma max powera i wpada w jakies dziwne wibracje... nie bylo tego jak oddawałem auto, więc gdzie jest błąd... ? coś mi tam tłumaczyli o ustawianiu rozrządu o jakieś 45st mozna cos przekrecic, zakrecic wałkiem potem wał ustawic do wałków, nie zrozumiałem dokładnie co i jak, ale całość ustawili jak poprzedni rorzrząd a do tego korzystali z niemieckiej dokumentacji technicznej... no i teraz razem szukamy gdzie co jest nie tak .... a ja juz chce jezdzic :D bo 924 nie daje tyle przyjemnosci z jazdy ;P

Tytuł:
PostNapisane: 26.03.2009, 15:53 

"Nie do końca" było związana z możliwością dorobienia nowego wałka rozrządu.

Na Twoim miejscu nie kombinowałbym - to trzeba powierzyć profesjonaliście, który miał juz z tymi silnikami do czynienia. Z tego co wiem to silnik od 928 jest jednym z bardziej skomplikowanych silników, ma najdłuży pasek rozrządu na świecie i ustawianie rozrządu nie jest takie proste.

Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 26.03.2009, 16:13 

pytanie czy zablokowali wał

Tytuł:
PostNapisane: 26.03.2009, 17:40 

zablokowali wał w sensie momentu zakładania paska ? mslę ze tak... no ale spytam ;)

Tytuł:
PostNapisane: 26.03.2009, 23:22 
Członek Honorowy

koledze drwalowi nie chodzi przypadkiem o zebatki - koła zebate te po których gania pasek ?? czy mowa o zębatkach na wałkach rozrządu po których gania łańcuch ?? bo ja rozumiem ze to pierwsze. bo sie pogubiłem :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.03.2009, 23:34 

chodzi o paskowe - łańcuchowe są integralną częścią wałka (niewymienne)

Tytuł:
PostNapisane: 26.03.2009, 23:52 
Członek Honorowy

SIMO napisał(a):
chodzi o paskowe - łańcuchowe są integralną częścią wałka (niewymienne)

no to wiem ale pogubiłem się w pytaniach i czy wszyscy mysleli o tym samym bo mam wrazenie ze nie :) Sprawa połamanych zebów to szczerbaty problem :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.03.2009, 23:53 

Jeśli o mnie chodzi, to sprawa jest o tyle prosta, że jeżeli robili tylko pasek to jedyne co mogli zmienić, to wzajemne ustawienie wałków wzgl wału; jeśli taki błąd może skutkować spadkiem mocy i nierównomierną pracą silnika tylko w małym zakresie obrotów (!) to wszystko jasne (nigdy nie miałem takiego przypadku, nie wiem jakie mogą być objawy, ale coś mi się te drgania nie podobają); może coś zrobili nie tak (albo uszkodzili) przy pracach dookólnych.
A co by było, gdyby coś było nie tak z napinaczem? (nic o nim nie słychać, a jest kluczowy). Jak by tak pasek wpadał w drgania przy tych 3 tys. obr.??? abstrakcja!

Tytuł:
PostNapisane: 26.03.2009, 23:56 
Członek Honorowy

SIMO napisał(a):
Jeśli o mnie chodzi, to sprawa jest o tyle prosta, że jeżeli robili tylko pasek to jedyne co mogli zmienić, to wzajemne ustawienie wałków wzgl wału; jeśli taki błąd może skutkować spadkiem mocy i nierównomierną pracą silnika tylko w małym zakresie obrotów (!) to wszystko jasne

w rozmowie telefonicznej doszedłem do tego samego wniosku..

Tytuł:
PostNapisane: 27.03.2009, 0:01 

sorry, temat już długi, teraz spojrzałem na początek i już było. Tam (w okolicach osłon paska) jest sporo kabli - czy któryś nie jest istotny w sensie kontroli pracy? (czujniki)

Tytuł:
PostNapisane: 27.03.2009, 8:48 

Dziękuję chłopaki za pogawędkę :)
Czyli stwierdzenie, że rozrząd jest ustawiony nie tak jak trzeba można uznać za prawidłowe.
Tylko chciałem o krótki opis jak to prawidłowo ustawić, może coś pominęli. A jak na razie to z porsche-club-928.de dostałem takie dane:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

PS 1: czy ktos wie z jakiej to ksiązki ?
PS 2: oczywiśćie chodzi o koła zębate które mają bezpośrednią styczność z paskiem rozrządu.
PS 3: kółeczka zębate na wałkach na które nachodzi łancuch mam w bdb stanie a napinacze hydrauliczne bdb ten łańcuch naciągają :)
PS 4: Komacz - a Ty kiedy będziesz jakiś rozrząd w S4 robił ? ( i jeszcze raz dziekuje za pomoc ) wszystkim :)

edyta:

to jest haynes po niemiecku ?

Tytuł:
PostNapisane: 27.03.2009, 9:29 
Administrator

Masz całą dokumentację w wątku "pomoce techniczne" w przyklejonych.
Tam jest link do tej "książki". To dokumentacja fabryczna. W S4 konieczna regulacja wałków względem kół pasowych wałków.

Tytuł:
PostNapisane: 31.03.2009, 12:43 

problem rozwiązany

rozrząd był cały czas dobrze ustawiony ;)

powodem nieprawidłowej pracy silnika był mocno pęknięty przewód podciśnienia pod kolektorem ssącym ( stary i mu się pękło przy zdejmowaniu i ponownym założeniu kolektora )

Dziękuję wszystkim za odzew.

Tytuł:
PostNapisane: 31.03.2009, 13:36 

a po co zdejmowali kolektor? nic o tym nie pisales

Tytuł:
PostNapisane: 31.03.2009, 14:16 

mialem identyczny problemo w 924 S stymze ja juz po pierwszym zdjeciu zauwazylem ze jest na maxa sparcialy :).

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]