Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5.05.2016, 20:15 

Witajcie jeszcze raz i pomóżcie w zagwozdce.

Otóż byłem dziś umówić się na przegląd w Porsche Pana.

Myślałem że mam wersję Turbo, tylko że bogatą.

Pan natomiast obejrzał hamulce i osprzęt silnika i stwierdził że to piękna sztuka Turbo S!!!

Zaintrygowany zajżałem do dokumentów rejestracyjnych i jest tam 368kW czyli te 500KM.
W dokumentach od producenta oraz w dowodzie szwajcarskim też ta sama moc.

Co to jest za wersja ? Ktoś zna taki model samochodu?

A i ciekawostka - pierwsza rejestracja jest pod koniec 2005 w CHF a wg dekodera VIN jest to rok produkcji 2006.

Zaznaczam że auto cały czas jeżdziło w CHF i ja dopiero je dla siebie sprowadziłem (zakupione w salonie Porsche)gdyż stan jest kolekcjonerski, więc żadnych kombnacji w Polsce nikt nie robił.

PostNapisane: 5.05.2016, 23:55 

Wg mnie jedna z 2 opcji:
-IE81 czyli "Enhanced performance engine"
-IE8A czyli Turbo S
Pierwsza opcja jest od roku 2005, druga od 2006. Teoretycznie chyba każda z nich możliwa choć nie mam pewności czy w 2006 juz nie było to tylko jako Turbo S. Proponuje zerknąć w dokumenty auta która z powyższych opcji występuje w wyposażeniu dodatkowym auta.

Produkcja pod koniec roku 2005 to już rok modelowy 2006 i taki bedzie zakodowany w VIN.

Edit - W katalogu istnieje cos takiego jak "retrofit kit engine drive power 368kW (500PS) i kosztuje.... ponad 15 tyś euro.
W zestawie sa inne intercoolery, inne hamulce, inne amortyzatory i inny sterownik silnika.
Ciekawostka.

Ale niech się wypowie jeszcze ktoś inny.

PostNapisane: 6.05.2016, 23:05 

Czy taka sytuacja może też dotyczyć Porsche Cayenne Turbo po lifcie.Bo ja już zgłupiałem.Też mam w dowodzie 500 KM a wszystko wskazuje ze jest to Turbo S.Mam jeszcze taki mały przycisk do zmiany map który pali na zielono i czerwono.Zielona to słabsza mapa czerwona to mocniejsza.Poprzedni własciciel twierdzi ze to Turbo S a mapy orginalne z Porsche.

Jak to można sprawdzić?

PostNapisane: 7.05.2016, 9:42 

Nr klubowicza: 193
Na początek podeślij mi VIN na PW, zobaczymy co jest zakodowane
jako silnik i jakie są opcje wyposażenia.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 7.05.2016, 11:44 

Generalnie Turbo S można próbować rozpoznać po dużych felgach i hamulcach 380 mm.
Power kit do Cayenne 2003-2006 zawiera:
To co Michał napisał inne intercoolery, inne hamulce, inne amortyzatory, inny sterownik silnika + mocniejsze drążki kierownicze.
Power kit do Cayenne 2007-2010 zawiera:
Większe tarcze, inne zaciski, mocniejsze drążki kierownicze, wydajniejsze główne katalizatory, mocniejszy wał kardana, kolektor dolotowy w karbonie z elektroniczną przepustnicą też w karbonie, zmodyfikowane mapy w sterowniku silnika.

Jeśli chodzi o hamulce w przypadku Cayenne po lifcie są restrykcje wielkości felg:
Brak możliwości montażu na felgach 17 i 18 cali, maksymalny możliwy rozmiar koła zapasowego na wysięgniku mocowanym do klapy tylnej to 20 cali.
Rekomendowany rozmiar felgi do power kit to 21 cali z homologowanymi oponami.

PostNapisane: 10.05.2016, 13:38 

No to w takim razie mam wersję Turbo S. mam większą moc, inne intercoolery, wielgachne hamulce i wzmocnione zawieszenie.

Rozumiem że Turbo S do 2006 roku miał 500km (368kW - tak jak jest na tabliczkack/naklejkach w samochodzie i dokumentach)

Od 2006 do 2007 roku roku ma już chyba 524km.

Dzięki wszystkim za pomoc w identyfikacji.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]