Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4.07.2017, 1:21 

Witam wszystkich,

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Cayenne 3.2 z przebiegiem 144kkm, auto kupione w polskim salonie, regularnie serwisowane i dbane, posiadam bardzo dużo faktur z ASO, nigdy nie miało wypadkowej przeszłości etc. Dodam ze od 30 000km jeździ na gazie LPGtech. Autko ma jednak kilka drobnych niedociągnięć które chciałbym poprawić ale internet jest dość ubogi w wiedzę na temat Cayenne.

1. Silnik po odpaleniu przez kilka sekund ma jakby lekko zbyt niskie obroty i wibracje, po kilku sekundach wskazówka trzyma równo 850 obrotów i tak już zostaje - gdzieś czytałem ze to normalne, ale wole się upewnić :)

2. Niestety skrzynia nie zawsze zmienia idealnie biegi, czasem szarpnie przy zmianie z drugiego na trzeci i z piątego na szósty lub przy redukcji w odwrotną stronę - efekt jakby w manualnej skrzyni bardzo szybko puścić sprzęgło. Nie zdarza się to za każdym razem, sporadycznie, kilka razy dziennie - najczęściej na zimnym przy krótkich odcinkach. Olej w skrzyni wymieniany wraz z filtrem 10 000km temu, czy skrzynia powinna zostać jakoś skalibrowana/zaktualizowana?

3. Posiadam PCM 2.1 - czy istnieją do niej jakieś aktualne mapy? Idzie odblokować dodatkowe opcje? Niestety mój Cayenne jest biedny w opcje w PCM i na zegarach, nie ma nawet chwilowego spalania, jedynie zasięg, średnia prędkość i pokazywanie strzałek przy odpalonej navi.

4. Czy w województwie kujawsko-pomorskim mamy jakiegoś speca od Porsche z interfejsem? W razie gdyby trzeba było zczytac jakiś błąd lub coś zakodować - niestety mieszkając w Bydgoszczy jedyne mi znane miejsca to ASO Poznań i Gdańsk wiec ponad 150km w jedna stronę i jak wiadomo ASO do najtańszych nie należy ;)

Pozdrawiam!

PostNapisane: 5.07.2017, 9:10 

Cześć

Odnośnie pkt 1 to u mnie rano po odpaleniu obroty są podwyższone około 10 sekund, a potem spadają i utrzymują się na poziomie 680

PostNapisane: 6.07.2017, 19:32 

Odp.1 Szukaj rozwiązania w pompie, przepustnicy albo nieszczelności LPG wyglada jakby go zalewalo przy starcie tzn resztki lpg+pb jako naturalne paliwo przy odpalaniu.

Co do PCM 2.1 nic wiecej nie będzie. To nie jest uboga wersja tylko wszyscy tak mają. Masz podany zasieg a w ustawieniach jak pojdziezz glebiej to pokaże ci średnie spalanie, chwilowego nie ma prawdopodobnie aby nie straszyć ludzi spalaniem :D

Skrzynia - do vymiany wyspa zaworowa inaczej valve body nowy cos okolo 5 tys regeneracja 1,5 i mało kto jest po czymś takim zadowolony.

PostNapisane: 13.10.2018, 18:59 

Jest wersja 2.20, mama taka w cayenne 2011, ale czym różni się od 2.10 nie wiem.

PostNapisane: 14.10.2018, 11:23 

A który to rocznik auta (model) ?

PostNapisane: 14.10.2018, 20:31 

Do tego PCM bez sensu jest cokolwiek wgrywać.
Obroty pewnie jak wyżej napisano - przepuszcza gaz do komory spalania i stąd zawahanie. Powinien trzymac ciut wyższe obroty przez jakieś 5-10 sek.

Skrzynia - sprawdzić poziom oleju i ewentualnie wykasować adaptacje

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]