Witam wszystkich,
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Cayenne 3.2 z przebiegiem 144kkm, auto kupione w polskim salonie, regularnie serwisowane i dbane, posiadam bardzo dużo faktur z ASO, nigdy nie miało wypadkowej przeszłości etc. Dodam ze od 30 000km jeździ na gazie LPGtech. Autko ma jednak kilka drobnych niedociągnięć które chciałbym poprawić ale internet jest dość ubogi w wiedzę na temat Cayenne.
1. Silnik po odpaleniu przez kilka sekund ma jakby lekko zbyt niskie obroty i wibracje, po kilku sekundach wskazówka trzyma równo 850 obrotów i tak już zostaje - gdzieś czytałem ze to normalne, ale wole się upewnić
2. Niestety skrzynia nie zawsze zmienia idealnie biegi, czasem szarpnie przy zmianie z drugiego na trzeci i z piątego na szósty lub przy redukcji w odwrotną stronę - efekt jakby w manualnej skrzyni bardzo szybko puścić sprzęgło. Nie zdarza się to za każdym razem, sporadycznie, kilka razy dziennie - najczęściej na zimnym przy krótkich odcinkach. Olej w skrzyni wymieniany wraz z filtrem 10 000km temu, czy skrzynia powinna zostać jakoś skalibrowana/zaktualizowana?
3. Posiadam PCM 2.1 - czy istnieją do niej jakieś aktualne mapy? Idzie odblokować dodatkowe opcje? Niestety mój Cayenne jest biedny w opcje w PCM i na zegarach, nie ma nawet chwilowego spalania, jedynie zasięg, średnia prędkość i pokazywanie strzałek przy odpalonej navi.
4. Czy w województwie kujawsko-pomorskim mamy jakiegoś speca od Porsche z interfejsem? W razie gdyby trzeba było zczytac jakiś błąd lub coś zakodować - niestety mieszkając w Bydgoszczy jedyne mi znane miejsca to ASO Poznań i Gdańsk wiec ponad 150km w jedna stronę i jak wiadomo ASO do najtańszych nie należy
Pozdrawiam!