Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7.12.2021, 10:44 

Cześć,

Mam elektryczną klapę w aucie, przed każdą zimą, jak od ponad 20 lat nasączam uszczelki w aucie silikonem w sprayu. Nigdy nie było dzięki temu problemów z otwarciem w żadnym aucie. Ostatnio zrobiłem to w Cayenne, również uszczelki z bagażnika, później przetarłem wnęki szmatką by nie została jakaś warstwa na lakierze, i wtedy zaczął się problem. Klapa zaczęła się zamykać powiedzmy w 30% i zatrzymuje się jakby napotkała przeszkodę. Stwierdziłem że ją zaprogramuje, czyli max ręcznie powoli do góry, przycisk przytrzymany na kilka sekund do sygnału dźwiękowego i tyle. Było Ok kilka dni. Aż do dzisiaj znowu to samo, ręcznie trzeba docisnąć i wtedy zamyka się dobrze. Czy to wina siłowników ? Czy gdzieś jest jakiś czujnik który blokuje ją na chwile? Ktoś ma jakieś pomysły ?

PostNapisane: 7.12.2021, 22:44 

Nr klubowicza: 193
Ja bym tego nie łączył raczej. Chyba, że coś przy okazji zrobiłeś o czym nie pamiętasz. Na przykład ręcznie ją ruszałeś. Teoretycznie to też nie powinno mieć znaczenia, ale... Ja bym spróbował zrobić kalibrację komputerem serwisowym, to co wykonałeś to zdaje się ustalenie limitu otwarcie klapy. Co też jest oczywiście swego rodzaju kalibracją oczywiście.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 8.12.2021, 1:04 

Qbak napisał(a):
Ja bym tego nie łączył raczej. Chyba, że coś przy okazji zrobiłeś o czym nie pamiętasz. Na przykład ręcznie ją ruszałeś. Teoretycznie to też nie powinno mieć znaczenia, ale... Ja bym spróbował zrobić kalibrację komputerem serwisowym, to co wykonałeś to zdaje się ustalenie limitu otwarcie klapy. Co też jest oczywiście swego rodzaju kalibracją oczywiście.

To stało się dokładnie po tym, wcześniej ani razu nie miałem takiej sytuacji. Generalnie dzisiaj na 3 razy, zdarzyło się raz. Nie ruszałem klapy ręcznie, zrobiłem kalibrację limitu otwarcia klapy. Na jakim sprzęcie można to ogarnąć ? PIWIS? czy jeszcze jakiś? tak czysto technicznie blokada przeszkody(zatrzymania ręką klapy np) działa po informacji dochodzącej z samego siłownika? nie ma tam jakiegoś czujnika dodatkowo?

PostNapisane: 9.12.2021, 0:39 

Nr klubowicza: 193
Raczej tylko Piwis. Nigdy niczym innym nie próbowałem. Chyba każdy serwis specjalizujący się w Porsche zrobi to od ręki.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]