Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Username Password Log me on automatically each visit Register

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ] 
Author Message
PostPosted: 4.03.2015, 22:41 

Niedługo chcę kupić Cayenne I tylko nie wiem jaki silnik wybrać. Mam pytanie do osób mających więcej doświadczenia. Jaki jest tańszy w eksploatacji? Chodzi mi głownie o elementy eksploatacyjne tzn. filtry, klocki, tarcze, amortyzatory, elementy zawieszenia itp. Cayenne Turbo bardzo różni się częściami od słabszych wersji nie chodzi mi o budowę silnika?

Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: 5.03.2015, 10:22 

Po ostatniej wizycie w Lipsku zdecydowanie polecam turbo :)
Jak byś jednak nie był do końca zdecydowany to koniecznie jedź do Lipska, wykup sobie jazdę po torze z instruktorem i to powinno rozwiać wszystkie twoje wątpliwości :wink:
Jak powiedział kolega "Ten samochód nie ma prawa tak jeździć" :headbang: a jeździ :)
https://www.youtube.com/watch?v=8zXegtMxLEg

Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: 5.03.2015, 13:57 

Jeśli chodzi o wrażenia z jazdy to na pewno turbo daje rade dużo lepiej. Tylko mi chodzi o trochę bardziej przyziemne sprawy czy do Turbo są dużo droższe części eksploatacyjne niż do zwykłej wersji? Najbardziej mnie interesuje czy budowa zawieszenia i hamulców bardzo różni się w tych wersjach?

Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: 5.03.2015, 16:53 

Jak będziesz chciał kupić dobrą Cayenne S to niedługo moje będzie do sprzedaży

Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: 5.03.2015, 20:12 

kociniak08 wrote:
Jeśli chodzi o wrażenia z jazdy to na pewno turbo daje rade dużo lepiej. Tylko mi chodzi o trochę bardziej przyziemne sprawy czy do Turbo są dużo droższe części eksploatacyjne niż do zwykłej wersji? Najbardziej mnie interesuje czy budowa zawieszenia i hamulców bardzo różni się w tych wersjach?

Mocy nigdy za wiele :) .
Turbo powinno mieć topowe wyposażenie.
Pewnie może się trafić z ceramiką a wtedy różnica w cenie jest spora.
Zawieszenie w turbo w standardzie pewnie pneumatyczne a w zwykłej wersji to pewnie opcja jak się popsuje też pewnie spora różnica itd itp
Co do porównania cen to najlepiej sprawdź na teile.pl

Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: 5.03.2015, 20:29 

Tak wiem ale muszę też patrzeć na inne czynniki. A zawieszenie pneumatyczne będzie w S i turbo takie same czy będą różnice?

Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: 6.03.2015, 20:57 

Takie samo. Różnica będzie pewnie w układzie hamulcowym. Zwłaszcza jak trafisz na tarcze ceramiczne.. Reszta to samo co w S.. Turbo ma ładniejsze zegary od S taka jeszcze różnica..

Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: 7.03.2015, 0:58 

Właśnie sprawdzałem po częściach i widzę, że większość jest identyczna. Wiec pewnie będę szukać Turbo no chyba, że coś ciekawego z S się trafi:)

Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: 7.03.2015, 5:44 

...jest jeszcze GTS :idea:

Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: 10.03.2015, 22:52 

Trochę z innej strony - chciałem właśnie zapytać o te różnice we wrażeniach z jazdy z turbiną. Jako posiadacz S czasem przydałoby się dodatkowe kopnięcie ale jak już trochę mojego pogonię, to potem zatrzymanie tej masy nie idzie łatwo. Pytanie czy moc turbo wykorzystujecie w praktyce i coś może o jego trwałości.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 12.04.2026, 14:49 

W chwili obecnej jestem w trakcie poszukiwania Cayenne II w wersji Turbo lub Turbo S (2014-2018 chyba). Interesuje mnie tylko wersja z ceramicznymi hamulcami oraz pewne elementy wyposażenia są dla mnie konieczne.

Chciałbym dopytać się o różnice między tymi wersjami, a szczególnie chodzi mi o sztywność zawieszenia, ponieważ miałem okazję jechać wersją Turbo S i jestem przekonany, że dużo twardsza jest Turbo S, mimo tego że wszystkie samochody były ustawione w pracy zawieszenia "comfort" i miały takie same felgi 21 cali.

Ogólnie samochód będę używał na co dzień do bliższych i dalszych wyjazdów więc chciałbym żeby był również w miarę komfortowy, a nie podskakująca taczka 😆

Drugie moje pytanie jest takie: czy podnosząc moc w wersji Turbo 520KM uzyskamy takie same parametry przyspieszenia jak Turbo S 570KM?
Wiem że na licznikach i na podłokietniku oraz ewentualnie na tylnej klapie zostaną się napisy "tylko" Turbo, ale wtedy będziemy mieć przyspieszenie takie samo jak w wersji Turbo S, tak? Chociaż wersja Turbo i tak jest wystarczająca jak dla mnie na chwilę obecną... 😉

Profile  
Reply with quote  
Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Ostatnie posty forum klubowego

Przyklejone