Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Leasing
PostNapisane: 10.09.2018, 10:42 

Dzień dobry :)

W najbliższym czasie chcę wziąć Panamerę w Leasingu. Auto 4 letnie z salonie Porsche.

Jako że w temacie leasingu jestem ciemny to proszę was o kilka rad. Na co zwrócić uwagę i ogólnie o leasingu.

I jeszcze jedno pytanie czy da się wpłacić 50% wartości a resztę spłacić jako leasing ??

Tytuł: Re: Leasing
PostNapisane: 10.09.2018, 11:25 

Max tzw. wpłata wstępna to 45%, natomiast przede wszystkim od nowego roku mają zmienić zasady wrzucania kosztów leasingu w koszty działalności - mają wprowadzić górny limit wartości netto bodajże 150tys. (chyba gdzieś na forum była już o tym mowa).

PostNapisane: 12.09.2018, 12:22 

ogolnie 1 wplate max, bo cała idzie w koszta i wykup 1% na osobę prywatna. to najważniejsze warunki.

PostNapisane: 12.09.2018, 15:04 

A jeżeli kupię auto za gotówkę i otrzymam od sprzedawcy pełną fv to jak wtedy sprawa wygląda? Te 23% idzie w koszta ??

Dzięki za każdą podpowiedź

PostNapisane: 12.09.2018, 15:10 

Nr klubowicza: 560
50% VATu odliczasz, o pozostałe 50% podnosisz wartość samochodu i amortyzujesz przez okres 5 lat.

Taycan 4S 2022
991.2 Carrera S 2015
Panamera GTS 2013

PostNapisane: 12.09.2018, 16:20 

A co według was lepiej?

Trochę droższe/młodsze/lepsze w leasingu czy równie fajne ale troszkę starsze za gotówkę z fv ? ( mam działalność )

Venglin: Masz Panamerę GTS tak ?? co o niej powiesz? kupiłbyś ją drugi raz?

PostNapisane: 12.09.2018, 16:38 

Na to pytanie, sam musisz sobie odpowiedzieć. W moim środowisku, gotówka jest zbyt cenna na inwestowanie jej w samochód, zatem leasing jest jedynym sensownym rozwiązaniem. Na starszy samochód wydaje mi się, że otrzymasz mniej korzystne warunki leasingowe niż na pojazd nowy.

PostNapisane: 12.09.2018, 16:41 

ja weźmiesz za gotówkę z fvat to odliczysz tylko polowe vatu a w koszty do smortyzacji tylko 20k€, takze reszta przepadnie. przy droższych autach lepiej leasing, chociaz juz kombinują zeby limit 150k zrobic

PostNapisane: 12.09.2018, 17:44 

Radson napisał(a):
A co według was lepiej?

Trochę droższe/młodsze/lepsze w leasingu czy równie fajne ale troszkę starsze za gotówkę z fv ? ( mam działalność )

Do tej pory leasing był bardziej opłacalny podatkowo, ze względu na brak limitu kosztów. Od 2019 r. zapewne to się zmieni.

Najrozsądniejszy scenariusz na ten moment to leasing z dużą wpłatą własną (koszt jednorazowy), niskie raty miesięczne i wysoki wykup na koniec. Zaletą wysokiego wykupu jest to, że jeśli planujesz później samochód sprzedać, możesz go wykupić jako towar handlowy - całość wchodzi w koszty i odliczasz cały VAT. Oczywiście towarem handlowym nie możesz jeździć, więc samochód odstawiasz na bok, aż do momentu sprzedaży.

Odnośnie Panamery GTS - jest super, choć moje myśli krążą teraz wokół 911-tki ;)

Taycan 4S 2022
991.2 Carrera S 2015
Panamera GTS 2013

PostNapisane: 12.09.2018, 18:35 

venglin napisał(a):
Radson napisał(a):
A co według was lepiej?

Do tej pory leasing był bardziej opłacalny podatkowo, ze względu na brak limitu kosztów. Od 2019 r. zapewne to się zmieni.

Najrozsądniejszy scenariusz na ten moment to leasing z dużą wpłatą własną (koszt jednorazowy), niskie raty miesięczne i wysoki wykup na koniec. Zaletą wysokiego wykupu jest to, że jeśli planujesz później samochód sprzedać, możesz go wykupić jako towar handlowy - całość wchodzi w koszty i odliczasz cały VAT. Oczywiście towarem handlowym nie możesz jeździć, więc samochód odstawiasz na bok, aż do momentu sprzedaży.

Odnośnie Panamery GTS - jest super, choć moje myśli krążą teraz wokół 911-tki ;)

tak zgadza sie, ale wtedy przy sprzedaży ten vat musisz oddać, a przy wykupie 1% na osobę prywatna po pół roku sprzedajesz

PostNapisane: 12.09.2018, 19:28 

A jak wygląda sprawa cesji ??

np. na zasadach z poniższego linku.

Proszę odnieście się do tego jeżeli znajdziecie chwilę.

https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-p ... xtor=SEC-8

PostNapisane: 12.09.2018, 19:31 

musisz do nich zadzwonić i dopytac, czy tylko zmienia klienta, leasingobiorcę, czy od nowa leasing rozpiszą. raz elf mi od nowa rozpisał, a w mercedesie rodzicow od zmienili tylko klienta

PostNapisane: 12.09.2018, 20:07 

nineT napisał(a):
venglin napisał(a):
Radson napisał(a):
A co według was lepiej?

tak zgadza sie, ale wtedy przy sprzedaży ten vat musisz oddać, a przy wykupie 1% na osobę prywatna po pół roku sprzedajesz

Teoretycznie tak, ale kojarzę, że US kwestionowały w trakcie kontroli taki wykup na osobę fizyczną. Lepiej być ostrożnym.

Taycan 4S 2022
991.2 Carrera S 2015
Panamera GTS 2013

PostNapisane: 12.09.2018, 23:08 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Nawet jeśli firma to jednoosobowa działalność?

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 13.09.2018, 7:36 

wit007 napisał(a):
Nawet jeśli firma to jednoosobowa działalność?

teraz to wiesz jak jest ..

ale 90% leasingow takich jest

PostNapisane: 14.09.2018, 12:19 

https://www.fmleasing.pl/aktualnosci/wr ... zszych-aut

Tutaj znajdziesz więcej info odnośnie zmian w prawie dotyczących leasingu

PostNapisane: 15.09.2018, 7:20 

"umowy zawarte przed 1 stycznia 2019 będzie można nadal zaliczać w koszty na obecnych zasadach, ale tylko do 31 grudnia 2020 roku (czyli tylko przez 2 lata)"

No to cudownie.... :banghead:

PostNapisane: 15.09.2018, 7:35 

t_wnor napisał(a):
. Firme 15 lat prowadze i nigdzy nic w leasing nie wzialem i nie zamierzam, bo co swoje to swoje, a nie banku, a jak ktos ma problem z inwestycja i zbieraniem kasy to zyje ponad stan.
[/quote]

Złote rady z poradnika dla akwizytorów.
Bez komentarza.

PostNapisane: 15.09.2018, 8:55 

Kolego czarnoksiężniku od magicznych sztuczek, prowadzę działalność od 2002r a pierwsze swoje jakiekolwiek zobowiązanie bankowe podjałem 3 lata temu biorąc leasing, poza tym nie kupuję porsche do celów działalności - ale to raczej nie ma znaczenia.
Nie zakładaj zatem proszę, że jesteś 3 kroki przed wszystkimi , że ktoś coś łyka i zyje w innym świecie. A jeśli czujesz wewnętrznie, że znasz prawdę objawioną w zakresie finansiery to trzeba książki pisać albo jeździć z wykładami i edukować świat.

Gdybyś precyzyjnie doczytał mój cytat, zrozumiałbyś że chodziło mi brak ochrony prawa nabytego, a nie zasadności leasingu.

PostNapisane: 15.09.2018, 11:34 

t_wnor napisał(a):
Trociniarz napisał(a):
Złote rady z poradnika dla akwizytorów.
Bez komentarza.

Za dużo wiary w ekonomicznych żydów i łykanie jak pelikan, niczym matrix. Jakby głowy i mózgu swego brak. Bez komentarza.

Dla niektórych to czarna magia jak można prowadzić biznes bez leasingu...

Bardzo proszę administratora o reakcję na ten ksenofobiczny i po prostu chamski wpis.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]