|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
szancore
|
Napisane: 21.03.2022, 20:07 |
|
|
Witam, zamierzam kupić Porsche Macan z silnikiem 2.0T 252KM z 2018 roku. Jest to wersja przed liftem. - czy ten model z tym silnikiem ma jakieś częste usterki o których powinienem wiedzieć? - jak często powinno wymieniać się rozrząd i jaki byłby koszt? - będzie to mój pierwszy automat.. czy mógłby ktoś powiedzieć jak serwisować skrzynie automatyczną? Robić wymiany oleju w skrzyni co ileś tys km czy jak? - o czym jeszcze pamiętać oprócz olejów, filtrów, świec i ewentualnie rozrządu? Co należy serwisować regularnie?
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 21.03.2022, 23:27 |
|
|
Cześć.
Częsta usterka to sterowanie turbiną. Trzeba wymienić cały element - jeszcze nikt tego nie naprawia z gwarancja. W okolicach 70k km.
Pewnie w okolicach 200k km warto by było zerknąć, choć nie mam żadnych doświadczeń. Może wystarczy zobaczyć parametry pracy silnika i jak przestawienie faz rozrządu nie będzie zbyt duże - jeździć dalej. Pewnie więcej informacji można znaleźć na forach VW.
W tym automacie trzeba wymieniać olej co 60k km żeby być spokojnym.
Regularnie trzeba zaglądać do środkowego dyferencjału i wymieniać w nim olej. Porsche nazywa go Transfer Box, czyli skrzynia rozdzielcza.
|
|
Góra |
|
szancore
|
Napisane: 22.03.2022, 0:18 |
|
|
A jak z rozrządem? Co ile powinno sie wymienić wiesz? Albo sam łańcuch co ile?
|
|
Góra |
|
panWaldek
|
Napisane: 23.03.2022, 14:54 |
|
|
Poprzednia wersja tego silnika montowana w Audi miała 225 KM i tam rozrząd warto wymieniać co 120 tysięcy km. Ja wymieniałem przy 100 i w sumie dobra decyszja bo ślizg był pęknięty. Samego łańcucha raczej nie ma sensu wymieniać. Może coś poprawili w wersji o której piszesz i wytrzyma to dłużej. Poszukaj na forach marek grupy Volkswagena. Koszt rozrządu w 2020 to w okolicach 5 tys. złotych, na orygilanych częściach poza ASO.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|