Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6.12.2023, 20:08 

Koledzy potencjalnie się zastanawiam nad kupnem pierwszego Macana GTS lub Turbo natomiast zastanawia mnie co to jest w nim za silnik.

W internecie jest strasznie mało informacji poza tym, że silniki 3.6 (CTLA) to silnik Porsche a nie VW a o 3.0 z GTS (DCNA) to praktycznie nic nie znalazłem.

Czy ktoś wie co to są za silniki ? W szczególności czy 3.6 to jest lub bazuje na skróconym o jeden rząd V8 z Panamery (CWAA)?

Plus czy te silniki cierpią na jakieś istotne wady z tego okresu typowe dla części Porsche jak wycieranie gładzi czy problemy z instalacją wodną ?

PostNapisane: 6.12.2023, 22:29 

Kojarzę z tiktoka(a więc bardzo wiarygodne źródło :lol: ) problem z ciśnieniem oleju. Nie wiem na ile prawda jednak podrzucam link: https://www.tiktok.com/@autowaw/video/7 ... 2686358790

PostNapisane: 9.12.2023, 22:16 

aluminiowe , pękające śruby dekla rozrządu to ich wada , ja u siebie w GTSie wymieniłem 12 sztuk, bo do tylu był w miarę dostęp , na stalowe do kupienia w audi/vw po 5 zł sztuka , z wodą a dokładnie z pompą wody to problemy ma 2.0.

https://www.macanforum.com/threads/2-bo ... 2X-7kX-3-E

PostNapisane: 9.12.2023, 22:17 

cukin napisał(a):
Kojarzę z tiktoka(a więc bardzo wiarygodne źródło :lol: ) problem z ciśnieniem oleju. Nie wiem na ile prawda jednak podrzucam link: https://www.tiktok.com/@autowaw/video/7 ... 2686358790

na tym filmie to akurat jest Cayenne nie Macan

PostNapisane: 9.12.2023, 22:19 

Dzięki. Znalazłem też, że występuje problem z Transfer Case tak samo jak w Cayenne.

Ciekawe czy z tak samo dużą częstotliwością…

PostNapisane: 9.12.2023, 22:24 

b0g0b0jny napisał(a):
Dzięki. Znalazłem też, że występuje problem z Transfer Case tak samo jak w Cayenne.

Ciekawe czy z tak samo dużą częstotliwością…

na to jest przedłużona gwarancja Porsche , oczywiście jeśli serwisy było w ASO to na Transfer Case masz 5 lat , oni czyli aso dobrze wiedzą że bywają z nią problemy , ja mam GTS 2017 rok , przy 60 tys km , wymieniłem olej w skrzyni , moście i rozdzielaczu , to 3 różne oleje i 2 filtry skrzyni , a skrzynia to audi s-tronic DL501 , dumnie nazywana przez Porsche PDK :) , żadnych problemów jak na razie nie mam , ale wiem że te skrzynie w audi potrafią mieć problemy ze sprzęgłem i z mechatroniką , ASO omijam szerokim łukiem

PostNapisane: 17.12.2023, 2:24 

3.6 brzmi lepiej, jest przed eko kuracjami bo go wcześniej zaprzestali produkcji. Dobry potencjał na zwiększenie parametrów, ale też ma swoje małe bolączki.

PostNapisane: 19.12.2023, 21:21 

Jeździłem trochę zarówno Macanem Turbo 3.6 jak i poliftowym Turbo 2.9 i mimo cyferek na korzyść nowszego, zdecydowanie bardziej pasował mi charakter poprzednika (3.6).

Starszy zdecydowanie lepiej jedzie niższym zakresem obrotów (w mieście to robi dość dużą różnicę). Nowszy 2.9 jedzie zdecydowanie bardziej obrotami, do tego jest strasznym leniuchem póki nie przełączymy na sport (czuć że tak po prostu jest skalibrowany pedał gazu w normalnym trybie, ekologia?) co w mieście jeszcze bardziej potęguje różnice pomiędzy nim z poprzednikiem.

Do tego zgoda, że dźwięk też na korzysć 3.6.

PostNapisane: 21.12.2023, 17:17 

ja GTSa 2017 mam zrobionego z 360 PS i 500 Nm , na 400 Ps i 600 Nm i jedzie bardzo ładnie z samego dołu i nie ma już żadnej turbo dziury , i zawsze jeżdżę na Sporcie , Sport+ jest jak dla mnie trochę za agresywny , idealny jest na tor , nie na co dzień

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]