|
Page 1 of 1
|
[ 17 posts ] |
|
| Author |
Message |
szancore
|
Posted: 11.12.2024, 15:52 |
|
|
|
Czy do pierwszego Macana przed FL pasowałyby lampy przednie z nowszego Macana po drugim FL? Wersja 2.0 benzyna jeśli to ważne
|
|
| Top |
|
szancore
|
Posted: 13.12.2024, 1:33 |
|
|
|
Albo czy można w Macanie tym przed liftem który ma bi xenony założyć lampy full led? Bo widziałem z tego samego rocznika Macany z różnymi lampami tylko nie wiem czy jak jest już wersja z bi xenonami to czy można wymienić na ledowe
|
|
| Top |
|
GermanCars
|
Posted: 3.01.2025, 18:00 |
|
|
szancore wrote: Albo czy można w Macanie tym przed liftem który ma bi xenony założyć lampy full led? Bo widziałem z tego samego rocznika Macany z różnymi lampami tylko nie wiem czy jak jest już wersja z bi xenonami to czy można wymienić na ledowe Można doposażyć z Xenon na LED
|
|
| Top |
|
Loras
|
Posted: 4.01.2025, 7:11 |
|
|
|
Jeżeli sytuacja jest podobna jak w 718 to trzeba będzie pociągnąć pare kabli, zmienić wtyczkę lampy i kupić dodatkowy moduł AFS który połączyć trzeba z czujnikiem poziomowanie świateł.
Szukając modułu AFS można wziąć z innego modelu w tamtych latach np z cayenne, będzie znacznie taniej, używany za 300 zł, nie 1300 zł…
Mam w Bydgoszczy kolegę który tak przerobił mi temat.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
|
|
| Top |
|
Mustache
|
Posted: 5.02.2026, 10:42 |
|
|
|
pany odświeżę wątek bo tez pytanie w kwestii AFS. Czy mając kod wyposażenia:
Regulacja zasięgu reflektorów 8Q3 Autom.regulacja zasięgu reflektorów Dynamiczna
Mam AFS czy nie? Dodam iż mam statyczne doświetlanie zakrętów poprzez żarówkę H7 w kącie reflektora umiejscowioną i zauważyłem ze soczewka od biksenona też chodzi na boki przy skręcie kierownicą. auto Cayenne 2013
|
|
| Top |
|
Strefa911
|
Posted: 5.02.2026, 13:55 |
|
|
|
pany odświeżę wątek bo tez pytanie w kwestii AFS. Czy mając kod wyposażenia:
Regulacja zasięgu reflektorów 8Q3 Autom.regulacja zasięgu reflektorów Dynamiczna
Mam AFS czy nie? Dodam iż mam statyczne doświetlanie zakrętów poprzez żarówkę H7 w kącie reflektora umiejscowioną i zauważyłem ze soczewka od biksenona też chodzi na boki przy skręcie kierownicą. auto Cayenne 2013
Masz bi-ksenony moduł o numerze 7PP.907.357 czyli właśnie AFS obsługuje PDLS czyli LED dynamiczne i tak jak kolega wyżej wspomniał, można doposażyć w LED czy to z bi-ksenonów czy nawet z podstawowej wersji (halogeny) ale wymaga to doprowadzenia przewodów zasilania oraz CAN do modułu AFS który jest wymagany razem z lampami LED do tego upgrade'a. Potem oczywiście trzeba to zakodować, tak moduł AFS pasuje do wielu modeli. Robiłem to wiele razy w różnych modelach, chyba nawet mam jednego AFS na stanie, jak coś to zapraszam, w zależności od modelu czas wykonania będzie się nieco różnił, ale generalnie do ogarnięcia w jeden dzień. pozdrawiam.
|
|
| Top |
|
Mustache
|
Posted: 7.02.2026, 11:08 |
|
|
Strefa911 wrote: Masz bi-ksenony moduł o numerze 7PP.907.357 czyli właśnie AFS obsługuje PDLS czyli LED dynamiczne i tak jak kolega wyżej wspomniał, można doposażyć w LED czy to z bi-ksenonów czy nawet z podstawowej wersji (halogeny) ale wymaga to doprowadzenia przewodów zasilania oraz CAN do modułu AFS który jest wymagany razem z lampami LED do tego upgrade'a. Potem oczywiście trzeba to zakodować, tak moduł AFS pasuje do wielu modeli. Robiłem to wiele razy w różnych modelach, chyba nawet mam jednego AFS na stanie, jak coś to zapraszam, w zależności od modelu czas wykonania będzie się nieco różnił, ale generalnie do ogarnięcia w jeden dzień. pozdrawiam.
czyli w jakie ledy moge doposazyc? bo z polifta to ledy nie podejdą bo ciut inny ksztalt maja lmpy. a przedlift cayenne II miał lampy ledowe w opcji?
|
|
| Top |
|
Strefa911
|
Posted: 7.02.2026, 11:58 |
|
|
|
Kolego Mustache, sprawdziłem przed chwilą i rzeczywiście pierwsza generacja Cayenne nie miała jeszcze opcji świateł LED, były tylko halogeny, bi-ksenony oraz dynamiczne bi-ksenony z doświetlaniem zakrętów a LEDy weszły dopiero od następnego modelu bo nawet polift mimo że miał już w pełni dynamiczne to też główne źródło światła pochodziło z bi-xenonów.Pierwsze LEDy weszły dopiero jakoś w 2011r. Więc w Twoim przypadku niestety opcji update świateł niestety nie ma. Zatem może doprecyzuję, że konwersja na LED (we wszystkich) jest możliwa pod warunkiem w danym modelu takowe występują jako opcja. Ps.małe sprostowanie mojego wcześniejszego wpisu AFS nie odnosi się tylko do LED ale oznacza dynamiczną pracę swiateł PDLS i występuje zarówno w wersji LED jak i bi-ksenon.
|
|
| Top |
|
Mustache
|
Posted: 7.02.2026, 14:40 |
|
|
|
dziękuje za wyczerpująca odpowiedz. czyli ja mam bi-ksenon z PDLS na module AFS?
|
|
| Top |
|
Strefa911
|
Posted: 7.02.2026, 15:18 |
|
|
|
No właśnie nie do końca.. W Twoim są bi-ksenony z dynamicznie kontrolowanym doświetlaniem zakrętów (chyba standard w Cayenne S) natomiast od polifta idzie bi-ksenon dynamic AFS który automatycznie steruje też poziomowaniem/zasięgiem świateł a dopiero od nowszego modelu (od2011r) wychodziły PDLS (Porsche Dynamic Light System) które mają stycznie i dynamicznie kontrolowane doświetlanie zakrętów dostosowując swoje parametry w zależności od prędkości, kraju i warunków drogowych (też mają zintegrowane przeciwmgielne) PDLS występują zarówno w wersji bi-ksenon jak też Full LED. Nie ma sprawy ja lubię się w te niuanse "powgryzać" 😉 Pozdrawiam ✌️
|
|
| Top |
|
Strefa911
|
Posted: 7.02.2026, 15:26 |
|
|
|
O żesz, zabij mnie opisałem Ci Cayenne zamiast Macan🤦 Ostatnio mam tego za dużo i mi się już pier... wybacz najmocniej zaraz poczynię poprawkę I opiszę jak to się ma w Macanie.
|
|
| Top |
|
Strefa911
|
Posted: 7.02.2026, 15:49 |
|
|
|
A więc tak: Macan w wersji pierwszej posiadał w standardzie światła halogenowe z kontrolą zasięgu i jasności świecenia. Następną opcją były Bi-xenon PDLS (prawdopodobnie te co masz obecnie) opisałem je powyżej w Cayenne. Natomiast najwyższą opcją były światła w pełni dynamiczne LED PDLS plus I tak jest u Ciebie możliwość konwersji na ten system. Jeszcze raz sorki za ten miszmasz 😉 Chyba napiszę osobnego posta dogłębnie opisującego wszystkie warianty oświetlenia jakie występują w "prosiakach" tak żeby nikt już nie miał wątpliwości, oczywiście jak tylko znajdę chwilę o co ostatnio niestety co raz trudniej...🤷♂️
|
|
| Top |
|
Mustache
|
Posted: 13.02.2026, 10:10 |
|
|
Strefa911 wrote: O żesz, zabij mnie opisałem Ci Cayenne zamiast Macan🤦 Ostatnio mam tego za dużo i mi się już pier... wybacz najmocniej zaraz poczynię poprawkę I opiszę jak to się ma w Macanie. ale dobrze ze w Cayenne bo ja wlasnie o to prosilem 
|
|
| Top |
|
Mustache
|
Posted: 13.02.2026, 10:13 |
|
|
Strefa911 wrote: A więc tak: Macan w wersji pierwszej posiadał w standardzie światła halogenowe z kontrolą zasięgu i jasności świecenia. Następną opcją były Bi-xenon PDLS (prawdopodobnie te co masz obecnie) opisałem je powyżej w Cayenne. Natomiast najwyższą opcją były światła w pełni dynamiczne LED PDLS plus I tak jest u Ciebie możliwość konwersji na ten system. Jeszcze raz sorki za ten miszmasz 😉 Chyba napiszę osobnego posta dogłębnie opisującego wszystkie warianty oświetlenia jakie występują w "prosiakach" tak żeby nikt już nie miał wątpliwości, oczywiście jak tylko znajdę chwilę o co ostatnio niestety co raz trudniej...🤷♂️ bołoby super. jesli mógłbyś wkleić linka do tego opisowego postu w tym wątku to byłoby jeszcze lepiej!
|
|
| Top |
|
Mustache
|
Posted: 13.02.2026, 10:16 |
|
|
Strefa911 wrote: Pierwsze LEDy weszły dopiero jakoś w 2011r. Więc w Twoim przypadku niestety opcji update świateł niestety nie ma. Zatem może doprecyzuję, że konwersja na LED (we wszystkich) jest możliwa pod warunkiem w danym modelu takowe występują jako opcja.
Czyli jak mam Cayenne rok prod 2013 (modelowy 2014 ale jeszcze przedlift) to konwersja na LED jest u mnie możliwa?
|
|
| Top |
|
Strefa911
|
Posted: 13.02.2026, 11:07 |
|
|
|
Kolego Mustache, tak jak gdzieś powyżej napisałem PDLS mogą występować w wersji ksenon jak i LED w Cayenne LED'y są dostępne od roku modelowego 2015 więc ani Twój ani nawet rok młodszy nie miały opcji świateł LED
|
|
| Top |
|
Strefa911
|
Posted: 13.02.2026, 15:37 |
|
|
|
Piszę oczywiście o możliwościach konwersji bazującej na oryginalnych danych z Porsche, bo przykładowo jeśli chodzi o np. 991 z 2012r.to robiłem już (udaną;) konwersję na LED mimo że ta opcja w tym roku oficjalnie dostępna nie była. Czy tak samo poszło by z Cayenne? Pewności nie mam ale podejrzewam że tak, warunek-lampy fizycznie muszą pasować.
|
|
| Top |
|
|
Page 1 of 1
|
[ 17 posts ] |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot post attachments in this forum
|
|
Ostatnie posty forum klubowego
Przyklejone
English information
Ostatnie posty forum PCP
|