Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20.02.2022, 23:47 

Tak ogólnie to każdy z Was ma trochę racji. Ja też wszystkiego nie wiem, ale ... Każdy stan inaczej kwalifikuje uszkodzenia. Przykład: mam vana title salvage flod stan NY. Osobiście byłem wybrałem go z placu 30-40 takich samych. Woda sięgała dolnej części piasty... Ale na placu stały takie które miały dach zalany, wszystkie nowe i wszystkie taki sam tytuł. Kolega kupił w Pensylwanii i już miał total loss choć woda sięgała dolnej krawędzi drzwi. Więc generalizować nie można. Fajnie ją można samochód oglądnąć na placu osobiście lub przez znajomego. Sytuacja w której samochód osiąga total loss w przypadku Porsche nie jest wielkim problemem. Tak się dzieje głównie w przypadku starszych samochodów gdzie wartość jest już niska względem ceny zakupu,a części i roboczogodziny wiadomo. Przykład nie tak dawny . GT 3 czerwony, carbon kubły i hamulce naprawdę bardzo mało dziubniety dolną wanną rok 2017 przebieg 3200 mil ( o ile dobrze pamiętam) . Wartość naprawy ok 75 tys USD gdzie to była naprawdę niewiele - ktoś z pl przelicytował mnie ( jak czyta chętnie nawiąże kontakt) . Odwracając sytuację. Po licytacji przychodzi samochód , tytuł salvage. Rama ugięta, zamiast amortyzatorów wspawane druty ... . Zauważyłem ostatnio 2 przypadki takiego scenariusza... AMG GT samochód po dach zalany , niepalący. Sprzedaż na copard. Po pół roku wraca na iaai, wyczyszczony, palący wizualnie super. Wzmianka - problem elektryczny carfax - problem elektryczny. ?!?!? Są magicy którzy są wszytko odkręcić jeżeli suma na końcu się zgodzi. Jak to wyłapałem? Po prostu jak szukam samochodu dla siebie to wszystko co jest na sprzedaż spisuje Vin w Excel. Zawsze sprawdzam w wyszukiwarce google Vin bo czasami historia cuągnie się za samochodem długo. Przykład Nissana GT-R dla kolegi. Prawie nowy dostał po tylnie siedzenia. W wyszukiwarce dopiero na 3-4 podstronie znalazłem zdjęcia z poprzednich licytacji. Trzeba mieć też świadomość, że nie wszystkie samochody uszkodzone trafiają na licytację. Czasami ubezpieczyciele sprzedają poza. Mało tego, dilerzy też mogą wystawiać i nie ma żadnego problemu żeby dogadać się z dilerem na wystawienie w ich imieniu. Znowu przykład amg GT , samochód wcześniej zakupiony na iaai dość mocno rozbity. Prawdopodobnie naprawiony sprzedany w innym stanie po badaniach technicznych i znów trafia na iaai z tym że już tylko drobną kolizja. Carfax pokazuje tylko drobną ostatnią kolizję. Są i w USA ludzie którzy znają słabe strony systemu i potrafią to wykorzystać. Trzeba być czujnym. Dodam żeby zaraz mnie nie oceniono, nie jestem handlarzem. Mam / miałem sporo samochodów z USA wyłącznie na swój użytek. Raz się sparzyłem i wyciągnąłem wnioski.

PostNapisane: 21.02.2022, 8:18 

I jeszcze dodam , na BnT też kwiatki można kupić mimo ,że proces weryfikacji jest taki restrykcyjny. Po zakupie ich ingerencja w wyjaśnienie sprawy ogranicza się do - bardzo nam przykro ale...

PostNapisane: 21.02.2022, 8:41 

Ja mam takie samo zdanie, można kupić zloma w USA, można kupić zloma w Niemczech, można kupić zloma z polskiego salonu. Irytują mnie ludzie jak prnit, którzy całe USA wrzucają do jednego worka ale na sprowadzenie i używanie przez siebie różnego rodzaju uszkodzonych aut zawsze mają wytłumaczenie i tylko oni potrafią kupić coś lekko uszkodzonego, a wszystkim innym powinni tego zakazać.

PostNapisane: 21.02.2022, 13:21 

FX bardzo dobry post, zawiera wszystko na temat aut z USA, na zaczepki fanboya nie będe juz odpowiadał, jest zaproszony, pokaże mu te moje uszkodzone auta, zapraszam. :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: 21.02.2022, 13:42 

Nr klubowicza: 770
Zaraz powstanie z tego watek na miarę PP , PM :))
Czytajcie na bieżaco , bo za dwa dni będzie z 20 stron - zupełnie nie na temat :))
Tutaj , tylko kolega @b0g0b0jny zapytał czy ktoś zna , a może i ma do sprzedania 997.2 S :))
Czy ADMIN nie powinien interweniować w takich przypadkach ??

BartekG
Jest 911-996.2 - C2 - manual
Był : Boxster 986 -2,7 manual

PostNapisane: 21.02.2022, 14:36 

BartekG napisał(a):
Zaraz powstanie z tego watek na miarę PP , PM :))
Czytajcie na bieżaco , bo za dwa dni będzie z 20 stron - zupełnie nie na temat :))
Tutaj , tylko kolega @b0g0b0jny zapytał czy ktoś zna , a może i ma do sprzedania 997.2 S :))
Czy ADMIN nie powinien interweniować w takich przypadkach ??

Admin , gdzie admin? Czy admin nas słyszy ?!?! :lol:

PostNapisane: 22.02.2022, 21:02 

Nr klubowicza: 263
Dopóki autor wątku się do mnie nie zwróci z prośbą o posprzątanie wątku nie ingeruję...

Obrazek

PostNapisane: 22.02.2022, 22:27 

Uff już się bałem że będzie usunięta…
Taka ciekawe dyskusja! :D

PostNapisane: 18.03.2022, 22:03 

Temat poboczny się szczęśliwie wyczerpał wiec podbije.

Temat nadal aktualny.

PostNapisane: 18.03.2022, 22:22 

b0g0b0jny napisał(a):
Temat poboczny się szczęśliwie wyczerpał wiec podbije.

Temat nadal aktualny.

Prowokujesz ? :lol:

PostNapisane: 5.05.2022, 19:42 

Nieaktualne 997.2 nabyte:)Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]