Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13.01.2018, 10:59 

Nr klubowicza: 633
Mam pytanie o to czy pozwalacie myć wasze auta podczas prac serwisowych/naprawczaych w autoryzowanych serwisach Porsche? Mam dziwne wrażenie że po takiej kosmetykce /konkretnie PC Poznań/ lakier odbiega dość istotnie od stanu z przed mycia. Może mi się zdaje i jestem przewrażliwiony, ale coś mi nie gra. Pozdr.

PostNapisane: 13.01.2018, 12:02 

W Katowicach i we Wrocławiu jest ok.

PostNapisane: 13.01.2018, 12:16 

Nr klubowicza: 224
Witam

Nigdy nie pozwalam zazwyczaj na myjni jest młody chłopak, który nie zdaje sobie sprawy jak myc akie auta. Szczytem bezmyślności było jaki kiedyś przy odbiorze auta, które nie było domyte na drzwiach, chłopak to zauważył i biegnie z sucha szmata ( suche już błoto) żeby to wytrzeć :shock: Zapytałem czy chce to wytrzeć ta szmata, a on - oczywiście . :evil:

Nawet sobie nie zdał sprawy jak będzie wyglądał lakier po wytarciu sucha szmata piasku

Pozdrawiam

Paweł

911 997 TURBO :) 1/4 mili- 10.583 s > PCP Włocławek 2014
911 964 TURBO :)
Macan III GTS :)

http://www.willa911.pl

PostNapisane: 13.01.2018, 12:56 

Nr klubowicza: 633
Od jakiegoś czasu nie pozwalam myć w BMW samochodu- mam spokój. Myślałem, że standard obsługi w Porsche jest wyższy i złamałem zasadę- pozwoliłem myć. Też czuje, że poszła w ruch brudna szmata. Zastanawiam się nad twardością lakieru BMW vs Porsche. Wcześniej miałem hondę accord- czarną -kompletna lakiernicza porażka. Ekologiczny lakier był bardzo podatny ma drobne zarysowania. W BMW twardość lakieru wydaje się prawidłowa. Stan lakieru w porschaku przypomniał mi dawne czasy Hondy.

PostNapisane: 20.01.2018, 23:22 

Daję sobie rękę uciąć że nie ma takiego Porsche Centrum w którym podczas mycia nie niszczy się lakieru(nie tylko buda, ale chociażby lakierowane felgi). Jest tego prosta przyczyna.
Świadomość "bezpiecznego mycia" choć rośnie od kilku lat, jest jednak nadal bardzo mała. Jednak co istotniejsze, bezpieczeństwo mycia zależy od kompetencji/wyszkolenia pracownika myjni, a takżę odpowiednich narzędzi + procedur. O ile kompetencje/wyszkolenie jest możliwe, to tylko teoretycznie, bo przy takiej rotacji pracowników w PL, możemy o tym zapomnieć w praktyce, to nakłady na narzędzia, a przede wszystkim wymagana procedura, może pozostać w sferze naszych marzeń. Decydują tu względy ekonomiczne, czy chociażby fakt że takich aut musi się myć zbyt dużo w ciągu dnia, więc na coś takiego nie ma czasu(bezpieczne mycie musi zająć 50-100% więcej czasu niż zwykłe mycie).
Jeżeli jesteście w grupie tych 98% klientów, którzy uważają że takie mycie przed/po serwisie jest adekwatne jakościowo do usługi serwisowej, niestety, wejdźcie do garażu z latarką w iphonie i obejrzyjcie auta do okoła w takim sztucznym, punktowym świetle. No i będzie załamka.
Niszczyciele lakierów(serwisy, myjnie, i nie myślcie że tylko automatyczne!, bo te "ręczne" niszczą nawet tak samo) są na każdym kroku, bo nikt sobie nie zdaje sprawy jak delikatne i narażone na zniszczenie są elementy zewnętrzne naszego auta(lakierowane, plastikowe, gumowe, chromowane, plastikowe). O ile w Focusie którego mamy "we flocie" ma to małe znaczenie, o tyle Prosiaczki nasze......
No i dopóki nie zdamy sobie z tego sprawy i nie dowiemy się jaka jest jedyna słuszna droga do utrzymania auta w perfekcyjnym stanie, w Polsce tak właśnie będzie się myło auta. A jak już zdamy sobie sprawę i myjnie w PC nie będą miały roboty, bo każdy, tak jak ja, zakaże mycia, wtedy jest szansa że to się zmieni. :)
Nie mam tu na myśli oczerniania PC w żaden sposób, ponieważ jest to polski standard i serwisów i myjni - lepiej nie ma nigdzie. Na szczęście pojawiają się miejsca, w których takie "mycie detailingowe" istnieje.
Pamiętajcie że tylko JEDNO nieprawidłowe mycie może się równać z wydatkiem 2-4 tysięcy za korektę lakieru w dobrym zakladzie detailingowym. Dlatego warto myć w wyspecjalizowanych miejscach!

PostNapisane: 20.01.2018, 23:25 

margin napisał(a):
Od jakiegoś czasu nie pozwalam myć w BMW samochodu- mam spokój. Myślałem, że standard obsługi w Porsche jest wyższy i złamałem zasadę- pozwoliłem myć. Też czuje, że poszła w ruch brudna szmata. Zastanawiam się nad twardością lakieru BMW vs Porsche. Wcześniej miałem hondę accord- czarną -kompletna lakiernicza porażka. Ekologiczny lakier był bardzo podatny ma drobne zarysowania. W BMW twardość lakieru wydaje się prawidłowa. Stan lakieru w porschaku przypomniał mi dawne czasy Hondy.

Nie ma czegoś takiego jak "twardość lakier BMW czy Porsche". Między kolorami będą występować ogromne różnicy w twardości/podatności na zarysowania. Jednak nawet najtwardsze łatwo porysować w opisywanych powyżej warunkach. Jeżeli chodzi o Hondę, to zapewne mówisz o czarnym kolorze uni-black, zmorze detailerów - lakier "plastelina".

PostNapisane: 20.01.2018, 23:45 

Nr klubowicza: 547
To pozostając w temacie:
jaką myjnie polecasz w Warszawie (południowej)?
Mam również kol. Jet Black :)

pozdrawiam

991.2 4S
993

PostNapisane: 21.01.2018, 12:23 

Ja znam tylko jedną, korzystam z niej od conajmniej roku. Spełniają wszelkie standardy i nigdy mnie nie zawiedli - tzn., moje auta są bez ryski(oczywiście były wcześniej zabezpieczane). PLWash/PLDetailing na Towarowej.
Napewno auto dobrze potrafi myć większość doświadczonych zakładów detailingowych, ale oni najczęśniej nie wykonują takich usług, ze względu na brak czasu.

PostNapisane: 29.01.2018, 13:58 

A ja dopowiem żeby dodać pikanterii...jak myślicie które myjnie stosują neutralne piany aktywne, szampony itp specyfiki???
Ja osobiście nie znam żadnej (nie mówię o firmach detailingowych)- Dlatego że chodzi o czas i pieniądze. Piany muszą być agresywne aby szybko rozpuszczały brud, przy okazji "żrą" wszelkie powłoki ochronne i woski. Jak ktoś chce zafundować bezinwazyjnie mycie to ma 2 rozwiązania:
1.firma detailingowa;
2.Karcher na podwórku oraz neutralny szampon w cenie ok. 100 zł za litr.

W każdym innym przypadku lakier, powłoka ochronna będzie poddawana nieustannej "próbie wytrzymałości"

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]