Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10.04.2016, 15:38 

Witam.

Czy jeśli na boczkach drzwi nie ma napisu BOSE to znaczy że nie ma nagłośnienia BOSE? Sprawa dotyczy się głównie modelu Cayenne po lifcie, czyli 2008-.
Jeśli jest "zwykłe" nagłośnienie audio to teraz pytania:
- czy można i jaki ewentualnie koszt upgarade'u do BOSE?
- czy ktoś porównywał jakość dźwięku między zwykłym a BOSE i czy jest aż taka różnica?

Z góry bardzo dziękuję za wypowiedzi i wszelką pomoc.

PostNapisane: 10.04.2016, 21:18 

Nr klubowicza: 164
Taki upgrade raczej nie ma sensu.

Jest wiele sposobów na uzyskanie dobrego lub bardzo dobrego dźwięku w aucie.
Taniej niż Bose a bardzo często dużo lepiej.
Bose to nie jest dobry system nagłośnienia - chociaż wygodny i przyzwoity. Mam w autach i w domu i nie narzekam, mimo, że do poziomu 'bardzo dobry' brakuje mu dużo.

Nie jestem fachowcem w dziedzinie nagłośnienia aut ale znajdziesz sporo ludzi, którzy się na tym znają. Przeszukaj internet.

Jurek

PostNapisane: 10.04.2016, 22:32 

Na przykladzie mojego Boxstera moge napisac ze Bose to jest specyficzny system audio i ciezko ten zestaw wysterowac za pomoca innych wzmacniaczy niz fabryczne. U mnie wywalilem wszystko lacznie z glosnikami Bose z oryginalnej tuby montowanej za siedzeniami. Zrobilem po swojemu czyli wzmacniacz i zwrotnica Focala i do tego glosniki Focal + Audison i Ci ktorzy mawiaja ze nie da sie w roadsterze uzyskac przyzwoitego brzmienia nie moga uwierzyc w to co slysza..

Takze zapomnij o Bose. Wywal wszystko i zrob po swojemu a na pewno bedzie lepiej gralo :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 11.04.2016, 7:09 

Nr klubowicza: 164
Focal to mistrz w produkcji głośników. Trudno lepiej wybrać.

Jurek

PostNapisane: 11.04.2016, 8:17 

tsubasa napisał(a):
Na przykladzie mojego Boxstera moge napisac ze Bose to jest specyficzny system audio i ciezko ten zestaw wysterowac za pomoca innych wzmacniaczy niz fabryczne. U mnie wywalilem wszystko lacznie z glosnikami Bose z oryginalnej tuby montowanej za siedzeniami. Zrobilem po swojemu czyli wzmacniacz i zwrotnica Focala i do tego glosniki Focal + Audison i Ci ktorzy mawiaja ze nie da sie w roadsterze uzyskac przyzwoitego brzmienia nie moga uwierzyc w to co slysza..

Takze zapomnij o Bose. Wywal wszystko i zrob po swojemu a na pewno bedzie lepiej gralo :)

Tsubasa czy musiales cos przerabiac ? Czy focal-e wchodza bezproblemu w miejsce fabrycznych glosnikow ?

PostNapisane: 11.04.2016, 16:38 

Wzmacniacz jest za fotelem pasazera trzeba bylo troche dociac tapicerke, zwrotnice gdzies w okolicach przekaznikow upchnalem. Glosniki dobieralem pod wymiar oryginalow

PostNapisane: 11.04.2016, 21:20 

A i moje subiektywne wrazenie - wywalilem Alpine i wsadzilem oryginalnego Beckera. Wg mnie gra lepiej gdy pomaga mu naprawde dobry wzmacniacz..

PostNapisane: 12.04.2016, 13:37 

Jak chcesz zmieniać na Bose to juz lepiej na Burmuster. Ale taniej bedzie tak jak chłopaki radzą.

PostNapisane: 13.04.2016, 19:02 

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź, chociaż jeszcze jakiejś sugestie mile widziane :-)

PostNapisane: 13.04.2016, 21:00 

Jak uda Ci sie kupic oryginalny sub Bose (chyba ze masz) to zanim zmienisz tam glosniki (sa za slabe na lepszy wzmacniacz) koniecznie wyglusz cala obudowe..

PostNapisane: 26.04.2016, 1:47 

pitong napisał(a):
Witam.

Czy jeśli na boczkach drzwi nie ma napisu BOSE to znaczy że nie ma nagłośnienia BOSE? Sprawa dotyczy się głównie modelu Cayenne po lifcie, czyli 2008-.
Jeśli jest "zwykłe" nagłośnienie audio to teraz pytania:
- czy można i jaki ewentualnie koszt upgarade'u do BOSE?
- czy ktoś porównywał jakość dźwięku między zwykłym a BOSE i czy jest aż taka różnica?

Z góry bardzo dziękuję za wypowiedzi i wszelką pomoc.

Upgrade do Bose jest trudny do zrobienia i kosztowny - dane w systemie audio Bose przesylane sa zakodowana magistrala cyfrowa, ktorej nie ma w wersji standardowej. Trzeba polozyc te magistrale, wymienic glosniki, zamontowac wzmacniacz Bose, wymienic modul PCM na wspoldzialajacy z magistrala cyfrowa oraz zakodowac to wszystko w serwisie, by ze soba dzialalo.

PostNapisane: 4.01.2019, 1:22 

Witam, troszkę odgrzewam kotleta... wracając do tematu czy ma sens wymiana samych głośników Bose bez wzmacniacza i subwoofera?
Czy da sie to zrobić żeby głośniki po wpięciu zadziałały?
Czy trzeba je rowniez kodować?
Czy zadziałają bez wzmacniacza?
i czy różnica w dźwięku bedzie zauważalna?

PostNapisane: 4.01.2019, 8:48 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Wg mnie znacznie lepiej dodać wzmacniacz i zmienić głośniki na takie wyższej klasy. Podjedź do dobrego warsztatu car audio, na pewno coś doradzą.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 4.01.2019, 19:37 

Ja w 987 miałem nagłośnienie ASK, zrobiłem mały upgrade. Wymiana wzmacniacza na ASK z nowszej wersji i wymiana wszystkich głośników na Bose. Wg mnie gra lepiej, czyściej, głośniej z lepszym dołem. Nie trzeba nic kodować. Głośniki Bose nie pasują P&P, mają wymiary te same ale inne konektory, konieczna wymiana końcówek przewodów lub cięcie i lutowanie pod Bose

PostNapisane: 4.01.2019, 20:36 

Ja mam w 987 ASK , słyszałem Bose i według mnie lepiej gra ASK.

Pzdr.

PostNapisane: 4.01.2019, 21:41 

Romanesku napisał(a):
Ja mam w 987 ASK , słyszałem Bose i według mnie lepiej gra ASK.

Samego Bose nie miałem okazji słuchać, teraz wzmacniacz ASK2 + głośniki Bose i PCM3 w moim odczuciu brzmi lepiej niż to co miałem CDR24 z ASK. Ale o gustach się nie dyskutuje, ktoś lubi to inny tamto, najważniejsza jest końcowa akceptacja i zadowolenie

PostNapisane: 5.01.2019, 15:33 

Przeprowadziłem mały upgrade wymiany samych głośników Bose w drzwiach, niestety nie wymieniłem tweeterów w podszybiu bo tam była już inna końcówka (co mnie troszkę zaskoczyło).
Według mnie same głośniki Bose bez wzmacniacza grają lepiej niż Blaupunkt w oryginale, dźwięk bardziej wyrazisty, czystszy, głębszy. Udało sie bez kodowania, trzeba przy wymianie pobawić się z nitowaniem bo wszystkie duże głośniki w drzwiach na nity, reszta na śrubę.
Kolejny etap ale to przyszłościowo może wzmacniacz i Sub ;-)

PostNapisane: 5.01.2019, 16:11 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Wzmacniacz zrobi kolosalną różnicę. Ten w radiu ma przecież wielkość paczki papierosów. No i nie ma przetwornicy, co limituje moc

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]