Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27.07.2025, 21:07 

zastanawia mnie o ile spada ilość aktywnych użytkowników z każdym wymogiem resetowania hasła, od tygodnia się nie logowałem bo jest to mega upierdliwe, dziś się pobawiłem w opcję przypominania hasła ale zapewne jest jakaś część ludzi, która to olewa.
Wymogi trudności haseł większe niż do kont bankowych to też trochę przesada

PostNapisane: 28.07.2025, 22:38 

też mnie to strasznie denerwuje. Miałem odpuścić, ale potrzebuję złapać kontakt z jednym forumowiczem i tylko to mnie zmobilizowało... Ale jego już od miesiąca "nie czytałem" - więc obawiam się, że odpuścił ... :-(

PostNapisane: 28.07.2025, 22:58 

Czy klubowicze też muszą zmieniać hasła czy dotyczy to tylko „intruzów”?

PostNapisane: 29.07.2025, 19:34 

Wymuszana zmiana hasła to tylko sprawianie że hasło jest coraz łatwiejsze. Banki już dawno od tego odeszły. Jak mi zależy na bezpieczeństwie to wymyślam sobie uniwersalne hasło długie i dobrze zabezpieczone, jak jestem bystry to z zasadą taką że dla każdej strony jakaś jego część jest inna. Jak serwis zmusza mnie do regularnej zmiany hasła to zaczynam je upraszczać. Więc wymuszanie zmiany hasła to totalny bezsens i nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem.

PostNapisane: 29.07.2025, 23:05 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
Cóż, hasła większości użytkowników są mega proste do tego forum.
Aktualnie zmiana wymagana jest co 180 dni, by w ciągu tego roku ludzie zmienili hasło na takie spełniające elementarne wymogi bezpieczeństwa których wcześniej nie było.

Serio jest to takie trudne?
Na forum jest ponad 12000 osób i musimy zapanować nad ich hasłami.
Zgadzam się natomiast z propozycją by zmiana hasła była już teraz tylko raz na 365 dni.

Ps. Banki mają MFA którego na tym forum nie mamy jak zastosować, stąd też mogą sobie pozwolić by hasło żyło bardzo długo. Ale o tym przecież już nie napiszesz.

Ps2. Wydłużyliśmy okres ważności hasła do 365 dni, ale z powodów bezpieczeństwa i braku możliwość zastosowania MFA raczej na tym pozostaniemy. Proszę pomyślcie też o bezpieczeństwie innych użytkowników i ich danych.

EDIT: Zapraszam do wątku "Uwaga zmień hasło do forum !" przygotowałem tam instrukcję (mam nadzieję, że czytelną) jak samodzielnie nadać sobie nowe hasło do forum.

post286009.html#p286009

pozdrawiam
Adam

============
944/993/996T/957/970/95B
986/996

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]