Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10.04.2012, 21:53 

Nr klubowicza: 078
Phantom napisał(a):
Qbak mam Maragoni Zeta Linea, moim zdaniem są za głośne, za to fajnie wyglądają :D (kupiłem razem z autem) i przejechałem na nich z 1000km ... mają jedną wadę: to typowe "włoskie latówki", jak temperatura spadnie poniżej 5-7*C to się ślizga przy delikatnym ruszaniu pod górkę nawet na idealnie suchej nawierzchni :shock: czyli trzeba wcześnie zimówki zakładać :!:

Jeździłem na tych oponach kilka lat temu w moim ówczesnym dupowozie (Civic 3D). Wyglądały świetnie i w lecie na suchym trzymały kapitalnie! Prawie jak semislicki ;) Pamiętam że w zakręcie mało co było w stanie dotrzymać kroku. Na mokrym też dawały radę. Natomiast gdy złapał mnie kiedyś pierwszy śnieg to nie byłem w stanie ruszyć z miejsca - dokładnie tak jak napisałeś :D

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

Tytuł:
PostNapisane: 22.04.2012, 22:02 

Romanesku napisał(a):
W dobrej cenie , super wygląd i trakcja to :Toyo Proxes T1-R mam takie w Boxster S ponad 2 lata i jestem z nich zadowolony.

Romanesku a jak w Toyo jest z głośnością ? Bo moje Marangoni wyją jak bym miał łożyska do roboty :/ ale na szczęście jak założę zimówki to jest cisza (-:
Wiem że co do głośności pewnie się będą chcieli wypowiedzieć inni (i dzięki im za to) ale najbardziej interesuje mnie opinia osób co mają założone Toyo Proxes T1-R w cabrio :) bo jak się ma dach ze "szmaty" to jakoś wszystko bardziej słychać :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 23.04.2012, 18:52 

Toyo Nie są jakoś specjalnie specjalnie hałaśliwe nic nie wyje nie buczy podczas jazdy na nich.

Tytuł:
PostNapisane: 23.04.2012, 19:02 

Romanesku napisał(a):
Toyo Nie są jakoś specjalnie specjalnie hałaśliwe nic nie wyje nie buczy podczas jazdy na nich.

Dzięki :)
To już wiem co kupię :D ale najpierw muszę dobić obene gumy na jakiejś ASJP :lol: (jak znajdę czas)

Tytuł:
PostNapisane: 4.05.2012, 17:53 

Mam do Was pytanie, bo nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, chcę kupić Toyo Proxes T1-R 255/40 R17 98 Y na tył i jak się ma rozmiar R17 względem ZR17 (wpisane w instrukcji obsługi Porsche) bo już nie wiem czy to Z przed R to indeks prędkości czy wzmocnione ścianki boczne :?: w necie conieco idzie znaleźć ale jak czytam n-ty artykuł w którym informacje przeczą danym z poprzedniego (n-1) to sam nie wiem kto pisze prawde :/

Tytuł:
PostNapisane: 4.05.2012, 18:29 

Nr klubowicza: 193
Mam nadzieje że to pomoże :D

Cytuj:
Ultra high speed tyre size notations

There is a subtle difference in the notation used on ultra high speed tyres, in particular motorcycle tyres. For the most part, the notation is the same as the DIN style described above. The difference is in the way the speed rating is displayed. For these tyres, if the speed rating is above 149mph, then a 'Z' must appear in the dimension part of the notation, as well as the actual speed rating shown elsewhere. The 'Z' is a quick way to see that the tyre is rated for over 149mph.

Źródło: http://www.carbibles.com/tyre_bible.html#ixzz1tv2i0PCt

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

Tytuł:
PostNapisane: 4.05.2012, 19:08 

Qbak napisał(a):
Mam nadzieje że to pomoże :D

Cytuj:
Ultra high speed tyre size notations

There is a subtle difference in the notation used on ultra high speed tyres, in particular motorcycle tyres. For the most part, the notation is the same as the DIN style described above. The difference is in the way the speed rating is displayed. For these tyres, if the speed rating is above 149mph, then a 'Z' must appear in the dimension part of the notation, as well as the actual speed rating shown elsewhere. The 'Z' is a quick way to see that the tyre is rated for over 149mph.

Źródło: http://www.carbibles.com/tyre_bible.html#ixzz1tv2i0PCt

Czyli (jeśli dobrze rozumuję) to z racji tego że te Toyo mają indeks Y czyli powyżej 149mph to na oponie powinno pisać 255/40 ZR17 98 Y :?:

Tytuł:
PostNapisane: 4.05.2012, 22:32 

Nr klubowicza: 193
Trudno powiedzieć, strona jest amerykańska, więc może tam mają inne
oznaczenia z tym 'Z'. A może Twoje auto jest wersją US? Wtedy instrukcja
by się zgadzała.

Może też być tak, że Porsche zaleca po prostu żeby opona była powyżej
150mph i nie interesuje ich czy V, Y czy W.

http://www.carbibles.com/tyre_bible.html#speed

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

Tytuł:
PostNapisane: 4.05.2012, 23:26 

Auto na pewno jest wersją Euro. Instrukcja po niemiecku (oryginał).

Dzięki Qbak za wszystkie linki.
Z dotychczasowych artykułów co czytałem wynika że oznaczenie ZR powstało przed wprowadzeniem indeksów prędkości W czy Y :idea:
Czyli teoretycznie opona co ma indeks prędkości Z lub wyższy powinna mieć oznaczenie ZR i rozmiar felgi a następnie właściwy indeks prędkości, choć wolał bym by ktoś jeszcze przeczytał na swojej oponie czy jest to prawda... na bank jest tu sporo użytkowników co ma opony letnie o indeksie prędkości conajmniej Z :twisted:

Że jeszcze zamieszam według instukcji zimówki nie mają mieć ZR tylko R i rozmiar felgi :shock: ale zimą się zazwyczaj 240 nie jeździ :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 5.05.2012, 18:13 

jeżeli pozwolicie koledzy to mam małe pytanko odnośnie opon Toyo. Potrzebuję nowe 2szt. Toyo R888 rozm. 295/30/18 Szukam już od kilku tygodni i nigdzie nie można kupić. Przewertowałem większe hurtownie w Polsce ale nie ma takiego rozm. Są ale 17-tki,16-tki. Jeżeli możecie coś zadziałać to będę bardzo wdzięczny. pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 7.05.2012, 15:24 

Coś nie mogłem się zdecydować czy Toyo, czy Vredki i kupiłem kolejny komplet Michałów Pilot Sport Cup, mam nadzieję, że to już ostatni raz, bo firmy tej wybitnie nie lubię. Ale opony robią bardzo dobre, niestety.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]