Ok, dzięki za posta.
Możesz pomóc z kontaktem do Vip3er'a?
Udało mi się jeszcze znaleźć, że PCM 1 występuje w wersji 8BIT i 16BIT - najłatwiej go wyjąć i sprawdzić numer seryjny (samego PCM'a, nie czytnik do nawigacji, te są takie same):
- jeżeli kończy się na 03 lub 12 - 16 BIT (teoretycznie był montowany od 02/2001)
- jeżeli kończy się na 02 - 8 BIT (brak możliwości aktualizacji - fizycznie nie występowała)
Ja sprawdzę jutro co nam system wyrzuci, co siedzi w aucie, żeby nie musieć go targać
U mnie nie ma włożonej płyty, ale jeżeli by była to "Navigation Software" ma możliwość update'u jeżeli zaczyna się na PON (16BIT) - jeżeli na POI to 8BIT i brak możliwości update'u (sprawdzamy poprzez przytrzymanie prawego pokrętła) - sama wersja softu w PCMie jest niezmienna, więc nic się ciekawego nie dowiedziałem
Idąc dalej - jeżeli "Navigation Software" jest PONA628D to trzeba zrobić update i dopiero korzystać z "nowych" map. Jeżeli jest PONA642D to soft nawigacji jest "aktualny".
Jest nadal dostępny w sprzedaży zestaw płyt Navteq'a z 2011 (na dostępność Porsche jeszcze czekam) i zestaw jest następujący (175EUR z wysyłką):
CD1: Alps (Austria, Switzerland, Southern Germany, Northern Italy, Czech Republic, Slovakia)
CD2: Benelux (Belgium, Luxembourg, Netherlands)
CD3: France
CD4: GB / Ireland
CD5: Germany
CD6: Italy
CD7: Scandinavia
CD8: Spain / Portugal
CD9: Software Update
Jeżeli chodzi o mapę Polski to nawet nigdzie nie znalazłem wzmianki żeby występowała do PCM1 - jeżeli ktoś coś słyszał, dajcie znać.
P.S. Jakbyś gdzieś znalazł tą swoją płytę to daj znać