Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23.11.2007, 8:48 

przyznam się, że zgłupiałem. Kilka miesięcy temu, przeczytałem w jakimś fachowym piśmie, że zostawiając samochód na dłużej najlepiej napełnić bak do pełna. Bo wtedy powstaje mnie opar benzyny, które mogą powodować korozję baku itp (mówimy oczywiście o okresie wielu lat).
A wczoraj kupiłem magazyn Porsche 911 i redakcja odpowiadając na list jednego z czytelników pisze, że najlepiej zostawiać jak najmniej benzyny. Bo w benzynie zachodzą różne reakcje chemiczne, które nie najlepiej wpływają (długofalowo) na jej strukturę. Dolewając potem świeżej benzyny powodujemy jej wymieszanie z niezbyt 'świeżą' już mieszanką :-).

i bądź tu człowieku mądry :-). Macie jakieś doświadczenia, porawdy w tej kwestii ?

inne rzeczy: to oczywiście odłączenie akumulatora, można go od czasu do czasu podładować. Zaleca się odpalenie samochodu co pewien czas, i jeśli nie da się wyjechać z garażu, to przynajmniej w nim zrobić kilka ruchów do przodu i do tyłu. warto przestawiać samochód, aby zmieniać ułożenie opon (przy naprawdę długich postojach warto pomyśleć o umieszczeniu samochodu na podnośnikach).

Ale co z tą benzyną :-) ?

Tytuł:
PostNapisane: 23.11.2007, 8:51 
Administrator

Zbiorniki są już syntetyczne więc nie ma problemu z korozją. Ja bym się tym nie przejmował zbytnio :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 23.11.2007, 9:29 

faktem jest to co odpowiedziała redakcja, jeśli zatankujesz pełen zbiornik, to po jakimś czasie ta benzyna straci swoje właściwości i po prostu będzie gorszej jakości. Ja bym po prostu zostawił niewielką ilość w zbiorniku (taką, żeby starczyło na odpalanie co jakiś czas), a jak już będziesz chciał jeździć, to zatankować świeżego paliwka. Jeśli ci braknie paliwa do odpalania, to lepiej skoczyć z kanistrem i dolać świeżej benzyny.

Tytuł:
PostNapisane: 23.11.2007, 10:16 

ja też bym się tym nie przejmował zbytnio, gdybym nie myślał o prosiaczku w kategoriach 'chcę się z tobą zestarzeć - najlepsze dopiero przed nami :-)', a wiec co okaże się lepsze dla samochodu za 20-30 lat ;-).

Tytuł:
PostNapisane: 23.11.2007, 10:46 

Przy przestojach w naszych warunkach zimowych to nie jest to takie istotne. Jakies czas temu pytalem profesora na uczelni co on o tym sadzi i mowil jedynie ze "auto tak naprawde, co odkryto juz jakis czas temu, nie starzeje(niszczy) sie jak jest urzywane tylko wlasnie jak stoi", chodzi tu o elementy gumowe, ale takze o silnik itp.

Co zalecil, to odpalac wlasnie raz na jakis czas, ale nie na dlugo - byle by olej rozprowadzil sie w silniku i nasmarowal to i owo - jak dlugo auto stoi to olej splywa systematycznie to najnizszego punktu ukladu.

O benzyne nie pytalem. Ale z wlasnego doswiadczenia - a naprawde malo przez 3 lata jezdzilem 924, to mala ilosc benzyny niczego nie zmieniala, przy przestojach od 2-5tygodni. Nawet nie odpalalem auta w tym czasie. Zima jest jaka jest ostatnimi laty, wiec lepiej zalac 1/2 czy tam odrobine mniej i jak tylko pojawi sie fajna, sloneczna i sucha pogoda (drogi bez nadmiaru soli) wybrac sie na przejazdzke i potem oczywiscie na stacje (ja w zasadzie zawsze tankowalem za 20zl...wiec starczalo mi z garazu na stacje, ale...) i humor sie poprawi, a i Porschak sie ubawi. Czyli jak zwykle przyjemne z porzytecznym.

Nie wiem tylko jak to jest w nowszych autach z akumlatorem? Czy nie lepiej doladowywac raz na tydzien, czy 2tygodnie, niz odlaczyc - komputer, czujniki itp. Wiem ze juz w 996 byl taki inteligentny system czuwania co mnie strasznie zadziwilo. Ale tez wiem ze w takim 996T z systemem alarmowym opartym na gps, akumlator potrafi wyzionac ducha w ciagu kilku dni postuju...

Tytuł:
PostNapisane: 23.11.2007, 16:32 

Nr klubowicza: 060
Dokladnie. Jesli ktos chce zadbac o zbiornik..zalewa do pelna jesli o silnik osusza bak na zime. Ale przejmowac sie tym to troche przesada.

Tytuł:
PostNapisane: 23.11.2007, 20:03 

Nr klubowicza: 094
co do akmulatora w czasie zimy to nabylem ladowarke firmy Porsche ktora sie podlacza z jednej strony do gniazdka z drugiej do zapalniczki w aucie. Ladowarka monitoruje stan akmulatora i podladowywuje w razie potrzeby.
koszt 100 euro.

in: Rally,Mezgers
Nobody is born a legende, you race to become one.

Pucharek PCP 2007,2008,2009,2010,2023r.
Carting Cup PCP 2015r.
----------------------------------------------------
Futuresolar OZE, fotowoltaika, pompy ciepla.
https://futureoze.pl/

Tytuł:
PostNapisane: 24.11.2007, 23:54 

Im więcej mniej benzyny w baku tym więcej miejsca na pare wodną, która się czasem skrapla. Ale nie wydaje mi się by należało się tym zbytnio przejmować.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]