|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mart2014
|
Napisane: 23.11.2007, 8:48 |
|
|
przyznam się, że zgłupiałem. Kilka miesięcy temu, przeczytałem w jakimś fachowym piśmie, że zostawiając samochód na dłużej najlepiej napełnić bak do pełna. Bo wtedy powstaje mnie opar benzyny, które mogą powodować korozję baku itp (mówimy oczywiście o okresie wielu lat).
A wczoraj kupiłem magazyn Porsche 911 i redakcja odpowiadając na list jednego z czytelników pisze, że najlepiej zostawiać jak najmniej benzyny. Bo w benzynie zachodzą różne reakcje chemiczne, które nie najlepiej wpływają (długofalowo) na jej strukturę. Dolewając potem świeżej benzyny powodujemy jej wymieszanie z niezbyt 'świeżą' już mieszanką  .
i bądź tu człowieku mądry  . Macie jakieś doświadczenia, porawdy w tej kwestii ?
inne rzeczy: to oczywiście odłączenie akumulatora, można go od czasu do czasu podładować. Zaleca się odpalenie samochodu co pewien czas, i jeśli nie da się wyjechać z garażu, to przynajmniej w nim zrobić kilka ruchów do przodu i do tyłu. warto przestawiać samochód, aby zmieniać ułożenie opon (przy naprawdę długich postojach warto pomyśleć o umieszczeniu samochodu na podnośnikach).
Ale co z tą benzyną  ?
|
|
Góra |
|
TKacki
|
Napisane: 23.11.2007, 8:51 |
|
|
Zbiorniki są już syntetyczne więc nie ma problemu z korozją. Ja bym się tym nie przejmował zbytnio 
|
|
Góra |
|
Blumen
|
Napisane: 23.11.2007, 9:29 |
|
|
faktem jest to co odpowiedziała redakcja, jeśli zatankujesz pełen zbiornik, to po jakimś czasie ta benzyna straci swoje właściwości i po prostu będzie gorszej jakości. Ja bym po prostu zostawił niewielką ilość w zbiorniku (taką, żeby starczyło na odpalanie co jakiś czas), a jak już będziesz chciał jeździć, to zatankować świeżego paliwka. Jeśli ci braknie paliwa do odpalania, to lepiej skoczyć z kanistrem i dolać świeżej benzyny.
|
|
Góra |
|
mart2014
|
Napisane: 23.11.2007, 10:16 |
|
|
ja też bym się tym nie przejmował zbytnio, gdybym nie myślał o prosiaczku w kategoriach 'chcę się z tobą zestarzeć - najlepsze dopiero przed nami  ', a wiec co okaże się lepsze dla samochodu za 20-30 lat  .
|
|
Góra |
|
Abelard
|
Napisane: 23.11.2007, 10:46 |
|
|
Przy przestojach w naszych warunkach zimowych to nie jest to takie istotne. Jakies czas temu pytalem profesora na uczelni co on o tym sadzi i mowil jedynie ze "auto tak naprawde, co odkryto juz jakis czas temu, nie starzeje(niszczy) sie jak jest urzywane tylko wlasnie jak stoi", chodzi tu o elementy gumowe, ale takze o silnik itp.
Co zalecil, to odpalac wlasnie raz na jakis czas, ale nie na dlugo - byle by olej rozprowadzil sie w silniku i nasmarowal to i owo - jak dlugo auto stoi to olej splywa systematycznie to najnizszego punktu ukladu.
O benzyne nie pytalem. Ale z wlasnego doswiadczenia - a naprawde malo przez 3 lata jezdzilem 924, to mala ilosc benzyny niczego nie zmieniala, przy przestojach od 2-5tygodni. Nawet nie odpalalem auta w tym czasie. Zima jest jaka jest ostatnimi laty, wiec lepiej zalac 1/2 czy tam odrobine mniej i jak tylko pojawi sie fajna, sloneczna i sucha pogoda (drogi bez nadmiaru soli) wybrac sie na przejazdzke i potem oczywiscie na stacje (ja w zasadzie zawsze tankowalem za 20zl...wiec starczalo mi z garazu na stacje, ale...) i humor sie poprawi, a i Porschak sie ubawi. Czyli jak zwykle przyjemne z porzytecznym.
Nie wiem tylko jak to jest w nowszych autach z akumlatorem? Czy nie lepiej doladowywac raz na tydzien, czy 2tygodnie, niz odlaczyc - komputer, czujniki itp. Wiem ze juz w 996 byl taki inteligentny system czuwania co mnie strasznie zadziwilo. Ale tez wiem ze w takim 996T z systemem alarmowym opartym na gps, akumlator potrafi wyzionac ducha w ciagu kilku dni postuju...
|
|
Góra |
|
tona
|
Napisane: 23.11.2007, 16:32 |
|
|
Dokladnie. Jesli ktos chce zadbac o zbiornik..zalewa do pelna jesli o silnik osusza bak na zime. Ale przejmowac sie tym to troche przesada.
|
|
Góra |
|
MM-Racing
|
Napisane: 23.11.2007, 20:03 |
|
Nr klubowicza: 094
|
co do akmulatora w czasie zimy to nabylem ladowarke firmy Porsche ktora sie podlacza z jednej strony do gniazdka z drugiej do zapalniczki w aucie. Ladowarka monitoruje stan akmulatora i podladowywuje w razie potrzeby.
koszt 100 euro.
_________________ in: Rally,Mezgers Nobody is born a legende, you race to become one. Pucharek PCP 2007,2008,2009,2010,2023r. Carting Cup PCP 2015r. ---------------------------------------------------- Futuresolar OZE, fotowoltaika, pompy ciepla. https://futureoze.pl/
|
|
Góra |
|
gazelot
|
Napisane: 24.11.2007, 23:54 |
|
|
Im więcej mniej benzyny w baku tym więcej miejsca na pare wodną, która się czasem skrapla. Ale nie wydaje mi się by należało się tym zbytnio przejmować.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|