Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3.08.2018, 21:40 

Nr klubowicza: 514
proszę o opinie aktualnych lub byłych użytkowników przedmiotowych opon :idea:
aktualnie jestem na etapie wyboru nowych opon do 991.2 turbo S i zaciekawił mnie właśnie ten model :roll:
https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirell ... #209160876
https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirell ... #204700135

in: 718; 991.2; Macan
out: 997.2 4S

PostNapisane: 4.08.2018, 9:14 

Nr klubowicza: 288
Michałki pilot sport 4S -uważam że chyba nie ma teraz nic lepszego na rynku

-http://classic911.pl

PostNapisane: 4.08.2018, 23:56 

chris napisał(a):
Michałki pilot sport 4S -uważam że chyba nie ma teraz nic lepszego na rynku

To był mój kandydat nr 1, tylko mam zamiar raz lub dwa wybrać się na tor, a w innym wątku wyczytałem na codzień TAK tor NIE - stąd dylemat i próba znalezienia lepszej opcji :idea:
TomRS napisał(a):
Ja od zeszłego roku jeżdżę w Boxsterze 987 S na Pilotach Sport 4S 235 i 265 19 cali. Opona jest bez wątpienia dobra jeśli chodzi o przyczepność na suchym i mokrym, do normalnego użytku na drodze. Natomiast reakcja auta na kierownicę jest zauważalnie stępiona w porównaniu z Pilot Sport 2 N. Jeśli komuś na tym szczególnie nie zależy, to może spokojnie brać 4S bez literki N. Kwestia toru - moim zdaniem absolutnie się nie nadają do zastosowań torowych, bo popłyną na drugim szybkim kółku.

A może ktoś może coś powiedzieć o Dunlop SPORT MAXX RACE podobno były montowane do GT3 997 :?:

PostNapisane: 5.08.2018, 14:54 

Mój GTS fabrycznie wyszedł z oponami PZero. Przed kupnem, oczywiście przewaliłem cały internet na temat tego samochodu.
Z tego co wyczytałem na rynek amerykański w standardzie auto miało Michały Pilot Sporty, sugerowane do jazdy codziennej a jako opcja można było wybrać opony Pirelli PZero Corsa UHP (ultra high performance). Z tego co mi wiadomo u nas GTS wychodził domyślnie z PZero.

Choćby z tego artykułu wynika, iż PZero Corsa (ta z ostatnią homologacją Porsche) jest oponą bardziej na tor:

https://www.autocarindia.com/car-review ... ive-406079

i też na takiej oponie 991.2 GTS zrobił 7:22 na Ringu.
Dodatkowo gdzieś na forach Rennlist wyczytałem, że ta opona znacznie szybcie się zużywa w jeździe codziennej, sam nie mogę potwiedzić, bo nie mam jeszcze doświadczenia w porównaniu do innych opon.

Co do PZero Corsa z dotychczasowej jazdy. Wilgotno i zimno, trzymanie jest bardzo słabe. To samo w deszczu, subiektywnie, miałem wrażenie, że opona nie radzi sobie za dobrze z odprowadzaniem wody.
Na torze, póki opona zimna to również trzymania nie ma, aż do pewnego momentu, gdzie dosłownie czuć skokowe złapanie gumy i jak już tej trakcji jest optymalnie to moja największa walka to utrzymanie się w fotelu (komfortowy fotel) :lol:

Co do zużycia to też nie podpowiem. Póki co pierwszy komplet przejechał około 15 tys. km po drogach (opony na tyle wymienione przy 10 tys.km) i następnie 3 track daye ( około 170km SPA, 200km Ring, 100km Poznań). I trochę upalania na tylnej osi.
W tej chwili do znaczników zostało około 2mm na obu osiach. No tak mniej więcej to wygląda, czy się szybko zużywają czy wolnie? Nie wiem, niedługo będzie drugi komplet(jeszcze nie wiem jakie opony, być może nawet te same).

PostNapisane: 5.08.2018, 18:43 

Co sądzicie o tych oponach? Na tiresreview mają niezłe opinie no i mają konieczną homologację na Porsche https://www.oponeo.pl/dane-opony/bridge ... #216041028

PostNapisane: 5.08.2018, 19:44 

drtayson napisał(a):
Co sądzicie o tych oponach? Na tiresreview mają niezłe opinie no i mają konieczną homologację na Porsche https://www.oponeo.pl/dane-opony/bridge ... #216041028

Na Porsche czy tez w wersji z N nie mam doświadczeń ale miałem te opony na Audi TT i na BMW Z4. Na suchym bardzo dobrze. Na mokrym dramat (mega aquaplaning).

PostNapisane: 6.08.2018, 8:49 

b0g0b0jny napisał(a):
drtayson napisał(a):

Na Porsche czy tez w wersji z N nie mam doświadczeń ale miałem te opony na Audi TT i na BMW Z4. Na suchym bardzo dobrze. Na mokrym dramat (mega aquaplaning).

Nie jest to dobra informacja. W takim razie Michelin Pilot Sport 2 lub Pirelli P Zero...

PostNapisane: 14.08.2018, 20:14 

Zdecydowałem się na Pirelli P Zero Corsa i dzisiaj je założyłem :lol: mam nadzieje, że się sprawdzą i za szybko nie zużyją :roll:

PostNapisane: 14.08.2018, 21:16 

To ja sie troche podczepie, bo bede pewnie niedlugo kupowal letnie do 987.2 i myslalem o Continentalach z homologacja. Jezdze raczej cywilnie. Ktos mial okazje zbadac je w stosunku do wczesniej opisanych ? Mam w tej chwili Bridgestony Protenza (na takich kupilem) i strasznie mi sie tyl slizga prawde mowiac.

PostNapisane: 14.08.2018, 22:45 

Nr klubowicza: 164
procesor napisał(a):
To ja sie troche podczepie, bo bede pewnie niedlugo kupowal letnie do 987.2 i myslalem o Continentalach z homologacja. Jezdze raczej cywilnie. Ktos mial okazje zbadac je w stosunku do wczesniej opisanych ? Mam w tej chwili Bridgestony Protenza (na takich kupilem) i strasznie mi sie tyl slizga prawde mowiac.

To są słabe opony i jak zmienisz na pirelli albo michelin to odczujesz wielką różnicę.

Jurek

PostNapisane: 14.08.2018, 23:22 

Nr klubowicza: 381
Michelin Pilot Sport 4S - wywaliłem PZero na rzecz michałów i różnica kosmiczna w Boxsterze. Mają też homologację N1. Tamtych conti i bridge nie bierz pod uwagę, serio.

*Porsche 911

PostNapisane: 17.08.2018, 14:44 

Dzieki za porade w takim razie. Poszukam tych, o ktorych pisaliscie :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]