Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11.05.2021, 17:32 

Witam, Jakiego płynu dolać do układu chłodzenia do panamery 4s z 2010 roku?, Czy to jest G12 jak w audi? Vw?. Ile wchodzi płynu do całego układu?

PostNapisane: 17.05.2021, 21:44 

Zalałem G12

PostNapisane: 22.05.2021, 13:33 

kgt napisał(a):
Zalałem G12

I dobrze :-) sprawdź przy okazji czy nie masz jakiegoś minimalnego wycieku/pocenia niestety jest to dosyć częsty problem w Panamerce, czasmi czuć pod maską odparowywanie płynu ale wycieku nie widac.

PostNapisane: 27.05.2021, 23:11 

Miałem wyciek, pod kolektorem ssącym, gruby temat

PostNapisane: 28.05.2021, 10:30 

kgt napisał(a):

Właśnie szukaliśmy wycieku i w mojej Pance- znaleziony przy jednym z turbo, ASO spierniczyło kolejny raz robotę, poza tym wymieniałem wszystkie filtry, oleje i płyny exploatacyjne ,które 3000 km wstecz powinnybyć (zgodnie z wykazem z ASO) były robione.
Po krótce:
Filtr powietrza ,mam wrazenie, że nie był nigdy robiony,widac to po utlenieniu nigdy nieodkręconych śrób i czystości filtra. (niestety nie ma roku produkcji).
Żle spasowany spojler, niewymieniona filtromiska i olej w skrzyni biegów, brak informacji nt. wymienionego hausingu od płynu chłodniczego no i urwany odpowietrznik w zacisku po stronie kierowcy, a jesczcze pęknięa pokrywa plastikowa silnika i zakrętka światła przedniego- i to wszystko w ASO !!!
Najśmieszniejsze jest to ,że na nic nie dają gwarancji nawet na usługę! dziadostwo i tyle. :angry4:
No to sobie ponarzekałem i znalazłem miły i profesionalny warsztat który wszytko mi pokazał na zdjęciach i poprawił niedoróbki.

A tak do tematu to właśnie dzisiaj wymieniają mi cały płyn ciśnieniowo urzywając koncentratu PRESTONE.
Pozdrawiam. :lol:

PostNapisane: 28.05.2021, 10:59 

Nr klubowicza: 712
Dazzz napisał(a):
kgt napisał(a):

Właśnie szukaliśmy wycieku i w mojej Pance- znaleziony przy jednym z turbo, ASO spierniczyło kolejny raz robotę, poza tym wymieniałem wszystkie filtry, oleje i płyny exploatacyjne ,które 3000 km wstecz powinnybyć (zgodnie z wykazem z ASO) były robione.
Po krótce:
Filtr powietrza ,mam wrazenie, że nie był nigdy robiony,widac to po utlenieniu nigdy nieodkręconych śrób i czystości filtra. (niestety nie ma roku produkcji).
Żle spasowany spojler, niewymieniona filtromiska i olej w skrzyni biegów, brak informacji nt. wymienionego hausingu od płynu chłodniczego no i urwany odpowietrznik w zacisku po stronie kierowcy, a jesczcze pęknięa pokrywa plastikowa silnika i zakrętka światła przedniego- i to wszystko w ASO !!!
Najśmieszniejsze jest to ,że na nic nie dają gwarancji nawet na usługę! dziadostwo i tyle. :angry4:
No to sobie ponarzekałem i znalazłem miły i profesionalny warsztat który wszytko mi pokazał na zdjęciach i poprawił niedoróbki.

A tak do tematu to właśnie dzisiaj wymieniają mi cały płyn ciśnieniowo urzywając koncentratu PRESTONE.
Pozdrawiam. :lol:

Czyli oddales auto do ASO na oleje i filtry a oni tego nie wymienili, tylko zrobili wpis do ksiazki?

981 Boxster GTS

PostNapisane: 28.05.2021, 12:00 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
Ciekawe które to ASO takie profesjonalne ? :banghead:

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

PostNapisane: 28.05.2021, 21:53 

Jak powinno wyglądać odpowietrzenie układu chłodzenia w tej panamerze??. Kolega pisze powyżej o wymianie ciśnieniowej. Ja ją normalnie zalałem płynem, odłączyłem dwa przewody pod podszybiem, przelałem aż wyrzuci powietrze, troche pojeździłem, dolałem jeszcze z pół litra i wydaje mi się że jest ok. Mam nadzieję, że nie trzeba tego robić komputerem..

PostNapisane: 28.05.2021, 22:48 

Nr klubowicza: 193
Jak nie masz hybrydy to nie, ale podciśnieniowe napełnianie układu chłodzenia jest dobrą metodą. Standardowo ciężko Panamere odpowietrzyć. Do kompletu możesz też podnieść manualanie odpowietrznik automatyczny który jest pod trójkątną osłoną w której jest umieszczony korek wlewu płynu chłodzącego.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 31.05.2021, 10:48 

https://www.youtube.com/watch?v=SupJ5TRMul8

Przygoda z wczoraj, od razu duży wyciek płynu od tyłu silnika w części środkowej i wylewa się pod autem. Komunikat o przegrzaniu i ubytku płynu. Rurka plastikowa wody wymieniona na nową (koszt: 300zł). Zrzucamy kolektor, linie paliwowe i mamy dostęp. Stara od temperatury staje się tak krucha iż rozpada się przy demontażu. Odpowietrznik znajduje się przy korku wlewu pod osłoną na 3 śruby. Problem często występuje w motorach 4.8 i 3.6

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 7.06.2021, 7:47 

W mojej 4,8 był podobny problem, wyciek był między głowicą, a elementem do którego jest zamontowana pompa wody. Element ten ma uszczelnienie z głowicą dwoma oringami, które się wygniatają i leje. Przy okazji wymieniłem pompę wody bo już wskazywała na zużycie. Oczywiście tą rurkę też, bo przy demontażu rozpadłą się w rękach (tylko ja zapłaciłem 420). A patrzyłeś przy okazji czy masz duży nagar na zaworach?

PostNapisane: 7.06.2021, 22:03 

Kilka fotek

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 13.06.2021, 17:35 

adamax napisał(a):
Ciekawe które to ASO takie profesjonalne ? :banghead:

sopot

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]