Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11.07.2012, 12:23 

po 2,5 latach zmieniłem akumulator - co wydaje mi sie sporo za szybko, po zmierzeniu amperomierzem to pobiera koło 3 A prądu na postoju po zamknięciu !!!
czy ktoś miał już taki przypadek ???
CAYENNE mod. 2006

Tytuł:
PostNapisane: 11.07.2012, 20:05 

Sporo.
Czy na pewno dobrze zmierzyles?
Podpinajac samochod przez miernik przez pewien czas sterowniki pobieraja maksymalna ilosc pradu zanim przejda w stan uspienia, czesc sterownikow wykonuje autotesty. To moze drastycznie podniesc pobor pradu. Rownie wazne jest to czy przypadkiem nie swiecily sie w srodku swiatelka (przez jakis czas moga sie palis falszujac wynik. Tak samo podswietlenie zegarow...
Zanim odczytamy wynik po odpieciu akumulatora i podlaczeniu przez miernik trzeba jakis czas odczekac az wszystko sie unormuje.

Tytuł:
PostNapisane: 12.07.2012, 11:46 

Kolega Michał ma rację, coś nie tak jest z pomiarem. Niewiem co prawda, jak duży akumulator ma Cayenne, ale tak czy inaczej po trzech dniach postoju z takim poborem prądu prawdopodobnie nie odpalił byś auta.

Tytuł:
PostNapisane: 12.07.2012, 15:58 

ok, dzieki koledzy
- jutro jade do fachowca - zobaczymy jak on to pomierzy, ale rzeczywiscie macie racje ja mierzyłem krótko po zmknieciu jak wydawało mi sie że swiatła w srodku zgasły

Tytuł:
PostNapisane: 12.07.2012, 18:43 

nie wiem czy jesteś pierwszym właścicielem i czy masz auto monitorowane przez jakiś system GPS. jeśli tak, to te systemy "źrą" baterie całkiem nieźle i juz się przyzwyczaiłem, że po 3-latach akumulator jest do wymiany (przetestowane i sprawdzone juz na 4 różnych autach, i dwóch róznych systemach)

Tytuł:
PostNapisane: 25.07.2012, 8:24 

zapomniałem odpisac, - tak więc nadrabiam
- pobór pradu jednak zmalał do 0,3 - 0,4 A, ale po kilku minutach od zamkniecia, tak wiec jest wszystko ok, a przy moich rzadkich jazdach - z uwagi na 2 auto w rodzinie taka sytuacja zmiany baterii bedzie częstsza
pozdrawiam
Marek

Tytuł:
PostNapisane: 25.07.2012, 9:50 

To i tak troche za duzo... Przy codziennych jazdach nie ma problemu - po tygodniu stania moze nie zapalic...

Tytuł:
PostNapisane: 25.07.2012, 10:07 

majki - to może kup sobie ładowarkę/podtrzymywarkę, taką podłączaną do zapalniczki. Jeśli auto stoi w garażu, to w chwilach przestoju cały czas będzie podtrzymywane zasilanie i akumulator przeżyje dużo dłużej. no i nie będziesz miał problemu z odpaleniem po 3-4 tygodniach nie korzystania z auta.

Tytuł:
PostNapisane: 25.07.2012, 10:47 

jacekm napisał(a):
nie wiem czy jesteś pierwszym właścicielem i czy masz auto monitorowane przez jakiś system GPS. jeśli tak, to te systemy "źrą" baterie całkiem nieźle i juz się przyzwyczaiłem, że po 3-latach akumulator jest do wymiany (przetestowane i sprawdzone juz na 4 różnych autach, i dwóch róznych systemach)

Racja, nie wazne jakie porsche, stare czy nowe akumulator 2 - 3 lata max

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]