Wczoraj z tyłu kałuża płynu pod autem.Dojazd do mechanika (mój kolega).Diagnoza-wyciek płynu z pompy wodnej.Auto model 996 po liftingu,motor3,6l.Potrzebna nowa pompa wodna.Może któryś z kolegów mógłby wskazać jakiś adres do kupna.Pytałem już w Porsche-Zentrum Poznań.Może jakiś zamiennik niższy w cenie niż w Porsche-Zenrum.Dzięki za ewentualną informację.
u mnie było tak samo,na autostradzie przy ok 200km/h nagle za autem pojawiła się smuga pary wodnej.Komentarzy na CB na temat niezawodności porschawek oczywiście co niemiara,żona wściekła na mnie za zepsuty weekend,laweta,powrót do domu,a w warsztacie u znajomego mechanika diagnoza: w pompie wody rozpadła się plastikowa turbina,niby nic wielkiego -u Lellka w Katowicach pompa od ręki za ok 1300zł,ale co do niezawodości marki duże zaskoczenie,bo przecież regularnie serwisowane,130 tys przebiegu,a usterki jak w samochodach z południa Europy.
Simprez dziękuję za pomoc.Dzisiaj odebrałem auto od mechanika. Dziwna sprawa z cenami pomp wodnych.Pompa w Porsche-Zentrum Poznań cena 1200zł,w Inter-Cars bez rabatu 1530 zł (Hepu), w innych hurtowniach też ok. 1200 zł. W hurtowni o nazwie Aktyw w Poznaniu cena 220 zł Ruville 66701. Dziwne. Kolega mechanik, który zakładał pompę i przy okazji nowy pasek napełnił układ chlodzenia bez urządzenia podciśniniowego i jest wszystko ok. Nie chciał zdradzić jak to zrobił. Cały koszt naprawy i części 650 zł.
Kolego, dobre auta to były 20 lat temu
Te plastikowe pompy wody występują już obecnie prawie wszędzie, i rozlatują się jak w dym.....
Cena w porsche pompy bardzo cywilizowana rzekłbym, identyczna jak w każdym innym aso marki premium...